Ciuperca perfidă care ne invadează organismul şi ne obligă să ne schimbăm complet modul de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candida Albicans este cea mai comună ciupercă. Dacă reuşeşte să pătrundă în organism, se înmulţeşte peste măsură, se agaţă de organe şi intestine şi greu mai reuşim să scăpăm de ea.

Există peste 20 de specii de candida, cea mai cunoscută fiind Albicans, care este şi cea mai răspândită. Statisticile arată că în decursul vieţii fiecare persoană a suferit la un moment de dat de o infecţie cu candida.

De ce apare candida şi cum se depistează

Candida poate apărea şi se poate înmulţi de obicei după un tratament cu antibiotice, dar şi pe fondul unui sistem imunitar slăbit. Dacă reapare periodic, chiar şi după tratament şi regim poate fi semnul unor boli mai grave, cum sunt diabetul, leucemia sau infecţia cu virusul HIV, boli care afectează grav sistemul imunitar care luptă împotriva infecţiilor.

În general, candida se localizează în cavitatea bucală, iar la femei în multe cazuri în părţile intime ale corpului. În cazul în care este localizată aici este vizibilă rapid. În gură apar multe pete albe, iar în zonele intime dă mâncărimi îngrozitoare. Un exudat faringian ne va arăta dacă ciuperca este localizată în cavitatea bucală. De asemenea o analiză de scaun specială poate depista candida intestinală. Există şi analize mai complicate din sânge care se fac atunci când ne bănuieşte că această ciupercă a invadat tot organismul.

„În cazul în care candida este în cavitatea bucală sau zonele intime se poate scăpa uşor de ea, cu medicamente antifungice şi creme speciale pentru zonele intime. Dacă însă ajunge în sistemul gastro-intestinal atunci situaţia se schimbă. Există şi cazuri extrem de grave în care această ciupercă se poate răspândi în tot corpul şi atunci se ajunge la un stadiu sistemic extrem de periculos. Nu trebuie însă să intrăm în panică, deoarece aceste cazuri sunt rare. În ziua de azi nu se mai moare de candida, dar simptomele pot fi extrem de neplăcute“, explică Ioana Tănase, medic internist.

candida

Dă simptome înşelătoare

Deşi nu pare un inamic de temut, candida poate avea simptome din cele cele mai neplăcute şi înşelătoare atunci când pătrunde în organism. Apare o oboseală permamentă, tulburări intestinale, dureri musculare în cele mai ciudate locuri, dureri de cap şi chiar simptome neurologice (agitaţie permanentă, stare de nervozitate) atunci când ajunge în creier. Pot apărea chiar şi erupţii pe piele. Din cauza faptului că simptomele sunt atât de variate, nu se ajunge rapid la un diagnostic, deoarece de multe ori tulburările seamănă cu cele date de alte afecţiuni.

Nu candida este problema în sine, ci toxinele pe care le secretă şi care ajung să afecteze organismul. „Dacă ajunge în organism şi se aşează pe anumite organe sau pe intestine atunci simptomele sunt mai evidente şi neplăcute. Candida se dezvoltă foarte mult în timpul tratamentelor cu antibiotice şi pe un sistem imunitar slăbit. Se ştie că antibioticele distrug şi bacteriile bune din intestin şi atunci candida se dezvoltă în voie. Şi noi ca oameni îi dăm o mână de ajutor. Uneori luăm antibiotice după ureche, mâncăm foarte mult zahăr şi alimente acide care sunt un adevărat ospăţ pentru această ciupercă“, mai spune Ioana Tănase, medic internist.

Trebuie schimbat regimul de viaţă

Dacă este localizată în cavitatea bucală sau în părţile intime este uşor de tratat cu antifungice şi creme speciale. Dispare într-o săptămână, maxim două. Dacă ajunge în intestine situaţia devine mai complicată. Medicamentele nu sunt suficiente şi trebuie intervenit şi cu probiotice, un regim de viaţă strict, dar şi anumite produse naturale care au afect.

„Principalul pas pe care trebuie să îl facem este să nu îi mai dăm alimente cu care să se hrănească. Trebuie renunţat definitiv la dulciuri, la lapte, pâinea cu drojdie, dar şi la alimentele acre sau acide. Se recomandă renunţarea la anumite tipuri de carne. Regimul este unul draconic şi nu oricine îl poate ţine. Pe lângă regim se dau tratamente antifungice, combinate cu probiotice, dar şi cu produse naturiste care ajută în tratament“, mai spune Ioana Tănase, medic internist.

Alimentele care ucid candida

Legumele sunt un bun remediu. Se ştie că usturoiul, varza, brocoli, gulia şi ceapa luptă eficient, dar consumul de carne trebuie limitat. Este bine să se mănânce pui, vită sau peşte, deoarece organismul are nevoie şi de proteine. Iaurturile sunt indicate deoarece conţin probiotice şi ajută în aliminarea ciupercilor. Orezul este şi el recomandat. Uleiul de măsline şi ghimbirul ajută la creşterea imunităţii. Pe piaţă sunt multe produse naturale sub formă de granule sau tablete care ajută în tratamentul cu candida. Nu le luaţi însă după ureche şi consultaţi un specialist.

Pe aceeaşi temă:

Controlul lumii, preluat de bacterii. Afecţiuni tratate incorect în România

Boala care fuge de diagnostic. Trei simptome pentru aceeaşi afecţiune, a cărei durere se opreşte într-o zonă alarmantă a abdomenului

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite