Braşov: Toma Coconea traversează Alpii cu parapanta (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Toma Coconea traversează Alpii cu parapanta (GALERIE FOTO)
Braşov: Toma Coconea traversează Alpii cu parapanta (GALERIE FOTO)

Românul participă începând de mâine la o mare aventură. Va parcurge pe jos şi cu parapanta 818 kilometri, în 20 de zile şi nopţi, de la Salzburg la Monaco fără niciun instrument de orientare. Galerie foto, aici.

Profil

NĂSCUT
5 mai 1975

LOCUL NAŞTERII
Braşov, România

REŞEDINŢA
Petroşani, judeţul Hunedoara

STARE CIVILĂ
Este necăsătorit

MOTTO
„Nimic nu este uşor, nimic nu este prea greu. Totul este posibil.“

Născut în zona de munte, Toma Coconea a prins gustul drumeţiilor încă din adolescenţă. „Pentru mine totul a început în urmă cu 18 ani, adică în 1991, când m-am înscris la un club de turism pentru că eram pasionat de munte”, explică sportivul.

De la drumeţii, la parapantă

O întâmplare, norocoasă am spune noi, a făcut ca Toma să ajungă să zboare cu parapanta.  „Practicarea acestui sport s-a datorat, de fapt, unei mari şanse. Am primit, ca şi donaţie pentru club, de la doi parapantişti străini care veniseră în Parâng, două parapante de şcoală. Astfel am început să ne antrenăm, eu şi cu preşedintele de atunci al clubului, Liviu Iovan, sau Nea’ Liviu cum îi spun parapantiştii în ziua de azi. El este cel care a format primul club de zbor cu statut  juridic“, explică Toma Coconea. Perioada de început a fost destul de dificilă, până au reuşit să deprindă tainele sportului. „La vremea respectivă am avut şi o perioadă de pionierat cu câteva entorse, dar pasiunea pentru zbor era prea mare pentru a ceda. Aşa că am ajuns, ca un record personal, să lansez parapanta de la 5.009 metri iar acum, în Alpi, voi coborî de pe Mont Blanc, de pe la 4.800 de metri altitudine. Cea mai mare viteză prinsă cu parapanta a fost de 120 de km la oră“, dezvăluie, zâmbind, Toma.

Colecţie de titluri

Şi nu s-a oprit, a mers mai departe, spre performanţă. „De-a lungul anilor amparticipat la mai  ulte concursuri şi campionate naţionale. Am câştigat câteva etape şi am fost şi campion naţional mai mulţi ani la rând“, spune, cu modestie, sportivul. Asta în condiţiile în care în ultimii trei ani a  igurat, la toate concursurile la care a participat, pe podium (doar locurile I, II şi III). Spre  exemplu, în 2007 a participat la Red Bull X-Alps şi a ajuns pe Locul al II-lea. „Pentru mine zborul a devenit un mod de viaţă şi este şi acum mult mai mult decât un hobby“. Întrucât combinaţia dintre „urcat pe munte“ şi „dat cu parapanta“ necesită ofoarte buna condiţie fizică, în fiecare zi Toma aleargă între  100 şi 130 de kilometri.

X-Alps, competiţia supremă

Competiţia Red Bull X-Alps 2009, care începe mâine, va fi una extrem de dificilă. Concurenţii, 30 la număr, au de parcurs în doar 20 de zile şi nopţi, 818 kilometri. Practic traversează Alpii, de la Salzburg la Monaco, cu bocancii în picioare şi parapanta în spate. Nu vor avea niciun fel de instrument de orientare la ei şi vor fi monitorizaţi prin satelit ca să nu trişeze! „Dar dintre toate competiţiile la care am participat şi voi participa în continuare, concursul în care îmi pun tot sufletul este Red Bull X-Alps. Concursul a avut trei ediţii până acum, în 2003, 2005 şi 2007. Am participat la toate ediţiile, iar anul acesta am fost invitat din nou. În 2003 am terminat pe locul al IX-lea, în 2005 pe locul al VIII-lea, iar în 2007 am urcat pe podium, ocupand locul 2“, explică Toma.
La această ediţie a  Red Bull XAlps, Toma va f i însoţit de Vasile Trifan. „El va fi un gen de «ochii si urechile mele», mâna mea dreaptă, mai mult decât un coechipier“, explică sportivul.

Ce-i place

Ei, bine, de parcă n-ar fi uşor de ghicit, îi plac drumeţiile şi zborul cu parapanta. Ascultă melodii care se pot încadra la categoria „Oldies“, iar cartea sa preferată este „Montecassino“, de Sven Hassel. De asemenea, oraşul preferat Chamonix, din Franţa.

Ce nu-i place

Pentru că este un ecologist convins, dispreţuieşte oamenii care distrug natura. Atunci când urcă pe munte, strânge pet-urile lăsate de turiştii iresponsabili. Toma este şi  salvamontist voluntar aşa că-i sfătuieşte pe toţi cei care fac drumeţii să respecte muntele

.
Întrebări şi răspunsuri

Ce vei face după Red Bull X-Alps?
T.C.: Nu vreau să mă opresc aici, vreau să merg mai departe! Şi să-mi îmbunătăţesc performanţa
depăşindu-mi limitele în fi ecare zi.
Care este mottoul tău?
T.C.: Cred că nimic nu este uşor, dar totodată nimic nu este prea greu. Totul este posibil!

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite