Braşov: Şoferii cu accidente la activ vor plăti RCA mai scump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducătorii auto imprudenţi care provoacă accidente vor fi taxaţi cu până la 60% mai mult faţă de preţul normal al RCA. În schimb, cei care nu vor avea daune vor plăti mai puţini bani pentru poliţa de asigurare obligatorie.

De la 1 ianuarie 2010 ar trebui să intre în vigoare sistemul bonus-malus la asigurările de tip RCA, care presupune penalizarea şoferilor care cauzează accidente prin majorarea primei (malus) şi acordarea unei reduceri şoferilor fără daune într-o anumită perioadă de timp (bonus). Malusul se va stabili în funcţie de numărul de accidente cauzate de un şofer.

Penalităţi importante
Asiguratorii spun că, în ţările occidentale, scumpirea merge până la 60% faţă de preţul de bază al RCA pentru cei care provoacă accidente. În schimb, reducerea pentru cei fără accidente este de până la 40%. În prezent, asigurarea valabilă timp de un an pentru o maşină cu o capacitatea motorului de 1,4 litri costă aproximativ 500 de lei pentru persoane fizice. O majorare a tarifului pentru şoferii imprudenţi ar duce preţul la 800 de lei pe an, în timp ce o reducere cu 40% ar coborî tariful la 300 de lei. „Din punctul meu de vedere este o măsură foarte bună, deoarece este nedrept ca un conducător auto care 15-20 de ani nu a avut nici un accident să plătească aceeaşi sumă pentru RCA ca unul care frecvent are daune”, a declarat pentru „Adevărul de Seară” Costică Liliac, şef serviciu asigurări la „Omniasig” Braşov.

Se elimină fraudele

Impunerea acestui principiu de taxare ar fi benefic deoarece ar fi mult mai atenţi şi prudenţi în trafic. Totodată, firmele de asigurări sunt de părere că s-ar reduce foarte mult fraudele. „În prezent, se pot face multe aranjamente. Mulţi dintre şoferi îşi lovesc maşina, iar apoi, vorbesc cu vecinii sau prietenii să spună că din greşeală le-a lovit maşina în parcare, că oricum, daunele sunt suportate de poliţa de asigurare. Totuşi, nu înseamnă că nu vor mai exista accidente rutiere, dar măcar se vor opri fraudele”, a mai spus Costică Liliac.

Bază de date cu „antecedentele”
Pentru că încă nu există o bază de date comună la care să aibă acces toţi asigurătorii, majorările de tarife se aplică numai la reînnoirea poliţei la aceeaşi companie. Din 2010 însă lucrurile se vor schimba, pentru că va exista o asemenea bază, iar societăţile de asigurări vor putea afla toate informaţiile despre viitorii clienţi.  Astfel, şoferii cu multe accidente la activ nu se vor mai putea duce la alt asigurator, unde să pretindă că nu au avut daune în anii anteriori şi să li se ofere astfel o prima mai avantajoasa. Toţi asiguratorii vor avea acces la istoricul incidentelor în trafic care va fi gestionat chiar de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Mai scump în Braşov
De la începutul acestui an, şoferii braşoveni plătesc cu 30% mai mult faţă de cei din alte judeţe ale ţarii. Decizia a fost luată de reprezenanţii societăţilor de asigurări care au constatat că în Braşov se produc extrem de multe accidente rutiere în comparaţie cu alte zone. Asiguratorii au întocmit un clasament al judeţelor, pe diferite grade de risc. Braşovul se află în zona a treia, cea mai periculoasă.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite