Ambiţia de admirat a doi alpinişti nevăzători şi a colegului lor cu dizabilităţi. Ce pisc vor să urce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi alpinişti nevăzători vor să urce pe Elbrus FOTO arhiva personală
Doi alpinişti nevăzători vor să urce pe Elbrus FOTO arhiva personală

După ce a urcat pe Kilimanjaro şi pe Mont Blanc, Alex Benchea vrea să ajungă pe „Acoperişul Europei”, Elbrus. Alpinistul este nevăzător şi va face ascensiunea împreună cu un alt coleg nevăzător şi unul cu probleme la şold.

Trei alpinişti români – doi nevăzători şi unul cu probleme la un picior - se pregătesc pentru o ascensiune pe cel mai înalt vârf al Europei, Elbrus. Alex Benchea, Răzvan Nedu şi Andrei Popa au urcat pe Mont Blanc şi acum vor să ajungă şi mai sus, la peste 5.600 de metri. 

Alex Benchea a fost şi pe Kilimanjaro, cel mai înalt munte din Africa, iar acum vrea să ajungă la cea mai mare altitudine din Europa, la graniţa cu Asia. 

„Cei trei fac parte din echipa de paraclimbing a României, deci Echipa Naţională. Ei vor să arate lumii că, chiar dacă ai nişte dizabilităţi, poţi să faci lucruri extraordinare”, a declarat Alexandru Păun, preşedinte Clubul Alpin Român. 

„Proiectul aparţine Asociaţiei Climb Again din Bucureşti, care a dezvoltat un proiect de susţinere a alpiniştilor cu dizabilităţi şi ei şi-au propus să ducă anul acesta trei oameni pe Elbrus, acoperişul Europei, cum se spune”, a mai explicat Alexandru Păun. 

10 echipe de alpinişti români au încercat să-i ajute pe cei trei printr-un eveniment organizat la Braşov, la Pietrele lui Solomon. 

„Noi am avut un eveniment de susţinere a acestui proiect. Am încercat să strângem 10 echipe de căţărători care să caţere pe verticală, împreună, înălţimea Elbrusului la escaladă. A fost un eveniment inediat în ţară, pe care l-am numit „Maraton 24 de ore de căţărat”, la care 12 ore au fost sâmbătă şi 12 ore au fost duminică”, a mai spus Alexandru Păun. 

Pentru a reuşi să urce pe Elbrus, sportivii mai au nevoie de sponsorizare, iar cei care vor să-i sprijine o pot face prin donaţii pe site-ul sau pagina de facebook swimathon. Dacă totul va decurge confirm planului, cei trei sportivi români vor atinge cel mai înalt punct al Bătrânului Continent la începutul lunii viitoare. 

Vă mai recomandăm:

Cabana Postăvarul, cea mai veche construcţie din Poiana Braşov, de la strălucire la decădere şi din nou la glorie

Primul târg de cicloturism, găzduit de Braşov. Ambasadorul Elveţiei: „Fiecare bicicletă are suflet“

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite