Un orfan cu tumoră pe creier din Brăila a reuşit să absolve cu brio cursurile unei facultăţi de inginerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abandonat de părinţi la naştere şi mai apoi diagnosticat, în adolescenţă, cu tumoră pe creier, un tânăr din Brăila a câştigat rând pe rând bătăliile cu cumplita boală şi cu toate celelalte greutăţi cu care l-a încercat viaţa, reuşind să îşi împlinească cel mai frumos vis, acela de a absolvi o facultate.

Leonard Caţica are acum 26 de ani şi este absolvent al Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, Facultatea de Inginerie Brăila, specializarea Ingineria Sistemelor Biotehnice şi Ecologice. A terminat cursurile şi a luat licenţa prin propriile forţe, chiar dacă destinul nu i-a oferit sprijinul unei familii iubitoare, iar spitalul îi este, practic, a doua casă.

Pentru că părinţii naturali nu l-au vrut, Leonard a trăit prin orfelinate în primii trei ani din viaţă. Părea că norocul i-a surâs în 1990, când a fost adoptat de o familie din Brăila. Această familie i-a oferit un cămin până la vârsta de 23 de ani, când nu l-a mai vrut şi l-a lăsat practic pe drumuri, în ciuda condiţiei sale fizice precare. Băiatul nu s-a lăsat descumpănit, nu a abandonat facultatea şi a continuat să lupte cu boala cu care a fost diagnosticat la vârsta de 13 de ani. El a primit sprijin moral şi un acoperiş deasupra capului de la fundaţia umanistă „Lumina”, care funcţionează în Brăila din 1997. Acum, „Lumina” se mândreşte cu Leonard ca fiind primul licenţiat pe care l-a adăpostit de la înfiinţare şi până în prezent.

"Am fost înfiat la vârsta de 3 ani de o familie. Am locuit împreună timp de 20 de ani. La vârsta de 23 de ani, familia adoptivă a decis că nu mai pot locui cu ei. M-au alungat. Nu ştiu de ce. Mă gândesc că au reuşit să aibă şi ei un copil al lor, o fetiţă, şi de atunci nu au mai fost bani să mă întreţină şi pe mine. Aşa cred. Dar eu eram încadrat cu gradul 1 de handicap de pe urma căruia mama primea un salariu de însoţitor. În urmă cu 13 ani m-am îmbolnăvit şi am fost operat de tumoră pe creier. În 2006 am avut o recidivă şi au urmat şedinţele de radioterapie şi de atunci mă tot lupt cu boala asta.

După ce am fost dat afară am locuit o vreme cu bunica paternă. După 7 luni m-a alungat şi ea. Am ajuns la Protecţia Copilului Brăila, la doamna director Simona Cimpoaie. Dumneaei m-a îndreptat la Serviciul de Asistenţă Socială. După o anchetă socială, domnişoara director Nicoleta Oancea m-a pus în legătură cu Fundaţia "Lumina" unde mi-am găsit un cămin şi am fost primit cu braţele deschise. Între timp, eu m-am înscris la facultate, pentru că am vrut să-mi continui studiile. Am fost sfătuit să merg la acest profil de un profesor din liceu. A zis că este o meserie de viitor care nu va dispărea", a povestit Leonard.

image

Leonard a sbsolivit cursurile unei facultăţi de inginerie  FOTO arhiva personală

Proaspăt licenţiat, tânărul încearcă să ignore boala de care suferă, chiar dacă tratamentul la care a fost supus l-a slăbit foarte mult. Leonard nu dă semne de îngrijorare şi nici nu se plânge. Dimpotrivă, este optimist şi intenţionează să îşi ia un serviciu, pentru a putea urma cursurile de masterat şi a încerca să îşi dea doctoratul în specializarea pe care a ales-o. El spune că iubeşte chimia şi vrea să facă din această pasiune o carieră strălucită.

"Vreau să mă angajez ca instructor de educaţie la Direcţia de Protecţie a Copilului Brăila. Am aflat că este un loc disponibil. Pe 3 septembrie susţin examenul scris şi pe 9 este programat interviul. Practic, voi fi în prezenţa copiilor. Îmi plac foarte mult. Am făcut şi 3 ani de voluntariat la direcţie, în speranţa că voi lucra cândva aici. Dar nu renunţ la specializarea mea şi voi învăţa pentru a-mi lua iau toate diplomele", spune Leonard. Timid, acesta mărturiseşte că un alt lucru frumos se întâmplă de câteva luni în viaţa lui, de când a cunoscut-o pe Ana, o fată de care s-a îndrăgostit la prima vedere.

Conducerea fundaţiei „Lumina” este mândră de Leonard, având numai cuvinte de laudă la adresa lui. "Pentru prima dată de la înfiinţare, din 1997, fundaţia noastră are un licenţiat. Şi chiar unul cu rezultate foarte bune. Pentru noi este un prilej de mare bucurie. Este primul tânăr licenţiat al organizaţiei noastre, cu atât mai mult cu cât Leonard Caţica nu a beneficiat de sprijinul şi grija unei familii, iar starea lui de sănătate este precară. Ca o răsplată a strădaniei lui, Aşezământul socio-medical «Sf. Mare Mucenic Pantelimon» din Lacu Sarat, îi asigură, începând din 18 august, un sejur în staţiune în care sunt incluse cazarea, masa şi tratamentul specific", a declarat directorul "Fundaţiei Lumina", Carmen Neacşu.

Citiţi şi

Liga Studenţilor din Galaţi renunţă la locurile în taberele de la mare şi le donează studenţilor cu nevoi sociale

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite