Portret / Florentina Caragaţă - de la Drept la Şcoala de Poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A ales o cale mai puţin obişnuită de a urma meseria care o atrage. Întâi a terminat cursurile Facultăţii de Drept din Galaţi şi abia după aceea s-a înscris la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr" Câmpina.

A terminat cursurile liceului la „Panait Cerna", după care s-a înscris la Facultatea de Drept pe care a absolvit-o cu succes.

„Încă dinainte de a termina facultatea mi-am stabilit foarte clar priorităţile. M-am gândit ce drum voi apuca în viaţă. Tinereţea nu este veşnică şi dacă nu faci ce trebuie la momentul potrivit este ca şi cum ai rata startul. Am cântărit foarte bine ce şanse aveam să intru în avocatură. Totodată am analizat ce fel voi face faţă provocărilor. Şi atunci mi-am zis că am unde să învăţ tot ce ţine de fenomenul infracţional şi aşa am ajuns să mă pregătesc pentru cursurile de la şcoala de agenţi", ne-a declarat tânăra elevă al şcolii de subofiţeri.

Avea exemple în familie, aşa că pasul nu a fost deloc greu de făcut. Şi fratele său a îmbrăcat uniforma de poliţist, aşa că s-a decis uşor ia taurul de coarne şi să înveţe meseria de jos, de la primul nivel.

"Ştiu că primul post pe care-l primeşte un agent abia venit de pe băncile şcolii este la Ordine Publică. Este locul unde întâlneşti toate tipurile umane posibile. De la bancheri la boschetari, de la oameni de afaceri la escroci sadea. Misiunea agentului de ordine publică este în stradă acolo unde agitaţia nu se opreşte niciodată. Dar mărturisesc că mă atrage strada, cu toate dimensiunile umane care o reprezintă", ne-a declarat Florentina Caragaţă.

Adaptarea reprezintă cheia succesului

Consideră că un poliţist trebuie să fie pregătit în multe domenii pentru a face faţă cum se cuvine.

„Cred că un poliţist de stradă, un agent de ordine publică al cărui birou este de fapt întregul univers urban, trebuie să ştie de toate. Trebuie să se adapteze pe fiecare caz în parte. Totodată, trebuie să-şi păstreze calmul şi capacitatea de a lua decizii imediate şi corecte. Iar mai presus de orice, trebuie ca prin tot ceea ce face să arate că este într-adevăr un demn purtător al uniformei ce reprezintă o instituţie în care cetăţenii au încredere şi în preajma căreia se simt în siguranţă, aşa cum o spune şi deviza Poliţiei Române", ne-a declarat viitoarea poliţistă.

Anul acesta a efectuat un scurt stagiu de practică în municipiu şi a avut primele contacte concrete cu infracţionalitatea din Brăila.

„Indiferent că este vorba de o găinărie sau de o faptă comisă din glumă, ele sunt infracţiuni şi am văzut în această scurtă perioadă de practică cum agenţii de teren reuşesc cu vorba bună să-i facă pe oameni să evite neplăcerile. A fost practic prima experienţă în teren", a conchis Florentina Caragaţă.

Întrebări şi răspunsuri

Cum este viaţa în Şcoala de Agenţi?
Este exact aşa cum auzisem, viaţă de cazarmă. Fiecare activitate este programată la fix, nu există sincope. Iniţial crezi că pătrunzi într-o lume în care nu ai ce căuta, dar în timp realizezi că de fapt toată această disciplină este spre binele cursantului.

Ce vei face după terminara cursurilor?
Voi avea grijă să-mi continui studiile în drept, inteţionez să mă înscriu la un masterat. Sper ca activitatea de poliţistă să se împletească fericit cu studiile universitare.

Ce-i place

Face jogging de câte ori are posibilitatea. Spune că, paradoxal, atunci când este obosită, aleargă câteva minute şi apoi se simte remontată. Ca oricărei femei, îi place shopping-ul, dar ptrecizează că doar în cadrul limitelor propriului buget.

Ce nu-i place
Răutatea oamnilor. Nu suportă să vadă copii care cerşesc, nu mai vrea să vadă sau să audă de bătrâni daţi afară din case de tot felul de afacerişti murdari. Detestă să fie luată peste picior şi este total împotriva lipsei de respect.

Profil
Născută.
19 Iunie 1987
Studii. Facultatea de Drept
Ocupaţie: elev la Şcoala de Agenţi de Poliţie Câmpina
Familie: necăsătorită

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite