O letoniancă face voluntariat la Brăila

O letoniancă face voluntariat la Brăila

Kristine Fedotova e fascinată de Teatrul "Maria Filotti"

Tânăra de 22 de ani, regizor şi scenograf în Riga, este fascinată de teatrul brăilean. Şi-a făcut prieteni în rândul tinerilor de la Clubul "Voltin"

Ştiri pe aceeaşi temă

                                               Profil

Născută: 15 februarie 1988, Riga, Letonia.

Studii: Universitatea din Riga, specializarea regie - scenografie.

Ocupaţie: voluntar în cadrul Clubului                                „Voltin" Brăila - ANMRF „Louis Pasteur".

                                              Familie: necăsătorită.

Citiţi şi: Brăila:Afaceri de criză la zero grade Celsius

Deşi a venit în Brăila de numai patru luni, în calitate de voluntar, Kristine Fedotova, o blondă cu ochii albaştri ca cerul şi zâmbet de copil, s-a şi îndrăgostit de „oraşul cu salcâmi".

Regizor şi scenograf format în Riga, capitala Letoniei, Kristine a sosit în România datorită colaborării cu tinerii de la Clubul „Voltin". E fascinată de teatrul „Maria Filotti", de actorii brăileni şi de muzică, fiind atrasă, deopotrivă, de tradiţiile şi obiceiurile popoarelor. Cântă la vioară de la vârsta de opt ani.

„Am venit la Brăila împreună cu alţi doi voluntari, un băiat din Georgia şi o fată din Germania. Colegul meu face voluntariat la Căminul „Sf. Apostoli Petru şi Pavel", iar colega mea predă germana. Facem proiecte împreună cu tinerii voluntari de la Clubul Voltin", ne-a mărturisit Kristine.

"Vreau să capăt experienţă de viaţă"

Voluntarii străini care colaborează cu "Voltin" îşi desfăşoară activitatea în cele două cămine de bătrâni din municipiu. Kristine Fedotova e repartizată la Căminul de persoane vârstnice "Sf. Nicolae", de pe Ana Aslan.

Cei o sută de bătrâni, dar şi angajaţii căminului, au fost repede cuceriţi de zâmbetul letoniencei. Dar şi Kristine a fost cucerită de ospitalitatea brăilenilor.

"Derulăm proiecte împreună cu tinerii voluntari brăileni şi le prezentăm în şcoli brăilene. Persoanele responsabile cu aceste proiecte sunt Silviu Slavu şi, bineînţeles, d-na Adriana Videanu, preşedinte ANMRF "Louis Pasteur" - Club "Voltin". Îmi place mult ceea ce fac", ne-a spus tânăra din Riga.

Kristine spune că a ales să fie voluntar ca să capete experienţă profesională şi de viaţă.

Îi plac obiceiurile brăilenilor

Tânăra letoniancă va sta în Brăila până în luna mai. Speră ca, până atunci, să înveţe bine limba română, pentru că e atrasă de tradiţiile româneşti, dar şi de frumuseţea urbei dunărene.

"Îmi place Brăila, îmi plac obiceiurile de aici, asemănătoare celor europene şi totuşi diferite. Tradiţiile de Crăciun au ceva aparte. Brăilenii, în general, au o părere nu prea bună despre oraşul lor. Eu spun că aveţi multe posibilităţi. Aveţi un teatru frumos, un muzeu, o arhitectură veche şi o faleză de invidiat.", ni s-a confesat Kristine.

Letonianca spune că adoră Dunărea, mai ales când, în fundal, se văd Munţii Măcinului. În Letonia nu există munţi.

„Nu doar Brăila, toată România este frumoasă. Sunt multe locuri care merită vizitate, iar românii sunt oameni prietenoşi", a mai spus Kristine, blonda fascinată de patria lui Panait Istrati.

Ce-i place

Îmi place teatrul, îmi plac actorii. Îmi place clădirea teatrului din Brăila, arhitectura lui, atmosfera de la spectacole. Îmi place felul cum sunt regizate aici spectacolele. Îmi plac tradiţiile. De asemenea, îmi place să cânt la vioară, fac asta de 14 ani.

Ce nu-i place

Nu-mi place dezordinea. Nu-mi plac gunoaiele care zac pe străzi şi nu-mi plac oamenii care le aruncă acolo. Nu-mi place faptul că, la Brăila, nu prea se găseşte pâine neagră, pentru că mie-mi place mult pâinea neagră.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt cele mai frumoase locuri din Letonia?

„În primul rând, capital, Riga, apoi Marea Baltică, râurile Daugava şi Gauja. Deşi avem o ţară mică, este foarte frumoasă. Letonia are doar două milioane de locuitori, din care jumătate trăiesc în capitală".

Îţi place Teatrul „Maria Filotti" şi ai venit la Brăila ca voluntar. Vei reveni în oraşul nostru?

„Cu siguranţă, pentru că o să-mi fie dor de prietenii pe care mi i-am făcut aici. Chiar intenţionez să-i invit, cândva, la Riga. Cine ştie, poate că mă voi întoarce în Brăila destul de curând".
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările