DEZVĂLUIRI: Lacăte pe cabinele actorilor Teatrului „Maria Filotti”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teatrul Maria Filotti din Brăila
Teatrul Maria Filotti din Brăila

Zona administrativă a instituţiei a fost retrocedată în urmă cu trei, patru ani, iar CLM trebuie s-o cumpere. Proprietarul cere o sumă fabuloasă, peste o sută de mii de euro, însă primarul solicită o nouă expertiză a spaţiului.

Clădirea în care funcţionează Teatrul „Maria Filotti" a fost retrocedată unui anume Berechet, din Bucureşti, înainte de 2008, iar pe vremea aceea, CLM-ul i-a dat noului proprietar compensaţii de aproape 500.000 de euro. Ulterior, proprietarul a revendicat şi corpul alăturat, de nici o sută de metri pătraţi, în care se află cinci cabine ale actorilor şi robinetele pentru utilităţi.
Bogdan Ionescu Berechet a trimis, acum, o propunere CLM-ului prin care solicită 100.000 de euro pentru acest spaţiu.
„Nu vom da aceşti bani mai înainte de a vedea care este valoarea reală a spaţiului, mai înainte de a face o expertiză imobiliară", a declarat primarul Aurel Simionescu.

Luptă cu bătaie lungă

Deşi spaţiul nu este mare, acesta este extrem de util pentru actori şi pe acest fapt mizează şi proprietarul.
„Teatrul nu se poate dispensa de acest corp de clădire fiindcă acolo sunt cabinele actorilor. Tot ce știu și pot să vă spun în acest moment este că această situație se va rezolva favorabil teatrului într-un timp scurt, doar că nu știu cum", ne-a declarat Mircea Bodolan, directorul Teatrului „Maria Filotti".
De altfel, cea care a început lupta pentru ca actorii să-şi păstreze cabinele- cinci la număr- a fost Veronica Dobrin, fost director al Teatrului „Maria Filotti".
„Procesul a durat ani buni şi mereu am încercat să discutăm cu domnul Berechet pentru a putea beneficia în condiţii amiabile de acel spaţiu", declara Veronica Dobrin, fostul director al instituţiei de cultură.
De menţionat că litigiul a început în anul 2001, pe vremea fostei administraţii, însă proprietatea corpului în care se află cabinele actorilor a fost tranşată în 2008.

Berechet: „Mă mai gândesc"

Reporterii ADS Brăila au reuşit să ia legătura cu proprietarul spaţiului respectiv, Bogdan Ionescu Berechet. Aflat la Bucureşti, Berechet a confirmat că a cerut CLM-ului o sumă de bani şi că aşteaptă răspunsul administraţiei locale.
„Eu am fost binevoitor şi am dat voie actorilor să folosească acel spaţiu, cabinele şi tot ce este acolo. Eu nu intenţionez decât să ajut Primăria şi să las acel spaţiu comunităţii, pentru ca toată lumea să beneficieze de el, am fost mereu înţelegător", ne-a declarat, în exclusivitate, Bogdan Ionescu Berechet.
Cât despre intenţia primarului de a efectua o expertiză imobiliară a acelui spaţiu, Berechet a spus: „Mă mai gândesc dacă-l dau la suma stabilită printr-o eventuală expertiză. Voi lua legătura cu avocatul şi voi vedea ce voi face. Ştiu că spaţiul este de utilitate publică şi eu am toată înţelegerea. Nu mai ştiu ce sumă am cerut Primăriei, cât scrie acolo în hârtii".
De reţinut că Bogdan Ionescu Berechet este nimeni altul decît moştenitorul lui Dumitru Ionescu, cel care în 1919 a donat clădirea cu indicaţia clară de a o menţine ca instituţie de cultură.
Bogdan Ionescu Berechet face un gest similar, însă cu o condiţie: pe bani. Practic, Berechet vinde administraţiei clădirea pe care strămoşul său i-a dat-o gratis Primăriei.
„Un gest incalificabil. Cum să revinzi ceva ce a fost deja donat?", s-a revoltat Maria Stamate, o susţinătoare a culturii brăilene.

Primăria, primul cumpărător

Urmare adreselor înaintate de Berechet CLM-ului, la începutul acestei luni, consilierii au fost de acord în unainimitate de a-şi valorifica dreptul de a fi primii cumpărători, dreptul de preemţiune. Numai că Berechet ţine la preţ. Totuşi, acesta este dispus să negocieze, mai ales că are şi pe ce. Dar nici primarul Aurel Simionescu nu se lasă mai prejos, mai ales că ştie faptul că negocierea poate avea mai multe etape, în baza dreptului de preemţiune oferit de lege. „Noi ne exprimăm dreptul de preemţiune şi vom face o comisie ca să negociem. Dar trebuie să facem propria noastră expertiză asupra spaţiului, nu putem porni negocierile de la preţul lor de pornire. Trebuie să găsim o soluţie, fiindcă este vorba de o zonă foarte importantă din teatru, de care nu ne putem lipsi şi fără de care nu îşi poate desfăşura activitatea", susţine Aurel Simonescu.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite