Criză: Cantinele parohiale brăilene au rămas fără fonduri!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele, persoanele private şi fermierii şi-au redus drastic sponsorizările, sărmanii fiind hrăniţii cu eforturi din ce în ce mai mari. Contribuţiile benevole au dispărut aproape în totalitate, astfel că resursele pentru masa de la cantină sunt reprezentate doar de puţinii banii ai parohiilor.

Cantina parohială de la „Sf. Spiridon Vechi" - cea mai veche din Brăila -, unde-şi potolesc foamea, zilnic, 104 persoane, a rămas fără sponsorizări, iar cei care mâncau aici ar putea rămâne flămânzi.

„Nu prea mai avem resurse pentru masa zilnică a săracilor. Sponsori nu mai avem, pentru că este criză, autorităţile nu ne ajută, iar noi trebuie să ne descurcăm cum putem. Cumpărăm alimentele şi asigurăm celelalte necesităţi exclusiv din banii parohiei", ne-a spus părintele Ioan Tudose, parohul bisericii „Sf. Treime" Radu Negru, fondatorul cantinei.

Mare parte din cei care-şi potolesc foamea la cantină provin din familii cu mai mulţi copii ori sunt bolnavi sau bătrâni nevoiaşi.

„Acum, fiind Postul Sfintei Marii, nu se mai fac pomeni, astfel că nici cantina nu mai este ajutată. Credincioşii făceau pomană aici, pentru săracii parohiei. Mai erau şi patronii şi fermierii care ne aduceau legume. Avem aici cazuri sociale diverse, fiecare în parte reprezintă o problemă", ne-a spus Vica Bosoiu, administratorul cantinei brăilene  „Sf. Ioan Casian", de la „Sf. Spiridon Vechi".

Un astfel de caz este cel al lui Gheorghe Voinea, de 52 de ani, pensionat pe caz de boală şi cu şase copii cu vârste sub 15 ani. Bărbatul are TBC şi ciroză şi trăieşte cu familia dintr-o pensie de 454 de lei.

O altă familie care-şi potoleşte foamea aici, este cea a Marietei Popescu, care a trăit prin scările blocurilor. Marieta are cinci copii şi nu are un acoperiş deasupra capului.

Cu toate că se descurcă şi-aşa greu, parohia Radu Negru, păstorită de părintele Tudose, a găsit resurse şi pentru sinistraţii de pe strada Ancorei, cărora le-a pregătit o masă caldă. Totodată, credincioşii parohiei au  adunat ajutoare pentru sinistraţii din Moldova şi Tulcea.

Cantina parohială „Sf. Ioan Casian" a fost înfiinţată cu mai bine de zece ani în urmă şi a fost prima de acest gen din oraş, finanţată exclusiv de către enoriaşi. Preotul Ioan Tudose, cel care a înfiinţat-o, spune că daca nu ar fi banii proveniţi din vânzarea locurilor de veci din cimitorul parohial, în acest moment, cei 104 săraci nu ar mai putea fi hrăniţi.

Din partea autorităţilor locale, sprijinul din ultimul an a fost reprezentat de un singur miel, adus de Paşte chiar de către primarul Aurel Simionescu.

În prezent, în Brăila sunt peste 500 de persoane a căror singură sursă de hrană o reprezintă cantinele parohiale din oraş.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite