Cât de periculoase sunt alergiile la metale. Medic dermatolog: „Orice metal poate provoca alergie pe pielea sensibilă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alergiile la metal sunt unele dintre cele mai întâlnite alergii care se manifestă la nivelul pielii. FOTO: Alina Tatu
Alergiile la metal sunt unele dintre cele mai întâlnite alergii care se manifestă la nivelul pielii. FOTO: Alina Tatu

Conţinutul de nichel al bijuteriilor poate provoca o problemă dermatologică destul de serioasă atât doamnelor, cât şi domnilor. Alergia la nichel este una dintre cele mai întalnite cauze ale dermatitei de contact. La persoanele afectate se manifestă sub forma unei eczeme ce înroşeşte pielea şi provoacă mâncărime.

Purtarea bijuteriilor poate atrage după sine, la unele persoane, o problemă dermatologică cauzată de conţinutul de nichel al acestora, cunoscută sub numele de dermatită de contact.

Alergia la nichel este frecvent asociată cu cerceii şi alte bijuterii. Însă nichelul poate fi găsit în multe obiecte de zi cu zi - de la monede la fermoare, de la telefoane mobile la rame de ochelari. O astfel de alergie poate afecta persoane de toate vârstele, iar aceasta se dezvoltă în urma expunerii repetate a pielii la obiecte care conţin nichel.

Hipersensibilitatea la metale este o tulburare a sistemului imunitar ce afectează 10% până la 15% din populaţie, spun specialiştii. Această sensibilitate poate produce o varietate de simptome, inclusiv erupţii cutanate, edem, durere, toate ca urmare a contactului cu anumite metale.

În mod tradiţional, nichelul, cobaltul şi cromul au fost consideraţi cei mai importanţi alergeni de contact. Recent, s-a constatat că paladiul, aurul, aluminiul, cuprul, mercurul, platina şi titanul pot fi de asemenea implicate în alergii.

“Orice metal poate provoca alergie pe pielea sensibilă. Şi argintul şi aurul pot produce alergii pe o piele cu hipersensibilitate la metale. De obicei, simptomele se ameliorează după ce organismul nu mai este în contact cu metalul în cauză. Dacă pielea este foarte afectată, trebuie să se urmeze un tratament însă sub supravegherea medicului specialist. Dacă vă confruntaţi cu astfel de probleme, mergeţi la medic”, a explicat medicul dermatolog Iuliana Şerban.

Tratamentul este personalizat în funcţie de substanţa declanşatoare, severitatea simptomelor, vârsta şi condiţia medicală a bolnavului şi poate include: evitarea contactului cu substanţa alergenă, medicaţie (antihistaminice, antibiotice), creme cu hidrocortizon.

Vă mai recomandăm şi:

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite