Care este substanţa minune din turmeric, un condiment nelipsit din bucătăria indiană, ce previne şi combate numeroase boli grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO adevarul.ro
FOTO adevarul.ro

Mai puţin cunoscut şi utilizat în bucătăria românească, turmericul este un condiment foarte utilizat de alte popoare, în special de cele din subcontinentul indian, unde nu este întrebuinţat doar în alimentaţie ci şi în medicina tradiţională.

Asta deoarece curcumina, care se extrage din turmeric, este un antioxidant foarte puternic, ce neutralizează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi şi apără organismul de bacterii. Tot curcumina este substanţa responsabilă de galben-portocalie a turmericului.

Oamenii de ştinţă au observat faptul că în India, unde turmericul este nelipsit din bucătărie şi din alimentaţie, este de zece ori mai mică incidenţa a patru tipuri de cancer foarte frecvente în Statele Unite – cancerul de colon, de sân, de prostată sau de plămâni. Se pune acest aspect pe seama curcuminei, care împiedică răspăndirea şi înmulţirea celulelor tumorale, dar şi transformarea celulelor normale în celule canceroase. Totodată, curcumina inhibă sinteza unei proteine despre care se crede că este răspunzătoare de formarea tumorilor.

Tot curcumina ar putea preveni şi dezvoltarea diabetului tip II în cazul persoanelor cu prediabet. Un studiu realizat de cercetătorii thailandezi şi publicat în publicaţia Diabetes Care a arătat că persoanele cu diabet cărora li s-au administrat capsule ce conţineau curcumină prezentau un risc mai mic de a dezvolta diabet tip II. Motivul ar fi acela că substanţa activă din turmeric micşorează rezistenta la insulină.

Printre alte efecte extraordinare ale curcuminei din turmeric se numără acela că poate îmbunătăţi fluxul bilei, ajutând astfel la la detoxifierea ficatului, regenerând celulele şi contribuind la funcţionarea optimă a acestui organ.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite