Bolnavii din spitale sunt trimişi să cumpere tratamentul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Egor Egorov a dat în două zile 210 lei pe medicamentele necesare soţiei, în spital
Egor Egorov a dat în două zile 210 lei pe medicamentele necesare soţiei, în spital

Criza de medicamente şi materiale sanitare este tot mai acută, iar rudele pacienţilor fac vânzare farmaciilor din apropierea spitalelor.

Cu o datorie de 32,5 milioane de lei către furnizorii de medicamente, Spitalul Judeţean de Urgenţe abia reuşeşte să se aprovizioneze cu medicamentele de strictă necesitate.

Farmaciile din zona Spitalului Judeţean de Urgenţe sunt luate cu asalt în fiecare zi, după ora 10.00. După ce medicii termină de făcut prima vizită, în care stabilesc evoluţia stării de sănătate a celor internaţi, aparţinătorii vin cu hârtiuţele pe care au notat conştiincios numele medicamentelor şi al materialelor şi se aprovizionează cu leacurile pe care sistemul de sănătate, intrat de mult în comă, nu le mai poate oferi.

„Astăzi am dat pe medicamente 124 de lei. Ieri, 86 de lei. Nici măcar nu putem să le luăm compensate. Soţia, Frosenia Egorov, are 66 de ani şi este internată la Secţia Medicală. Până acum am dat peste 500 de lei pe medicamente care lipsesc din spital", ne-a declarat Egor Egorov, de 69 de ani, din Brăila, în timp ce cumpăra medicamentele pentru soţie.

Hapuri pentru vecina

Tot la farmacia de lângă Spitalul Judeţean am întâlnit-o şi pe Steliana Mironov, de 56 de ani.

„Vecina mea, Maria Ioana Nicolov are 85 de ani şi luni a luat-o salvarea. Stau eu cu ea că nu pot s-o las singură. Acum am venit după medicamente. Costă 36,2 lei. Ce pot să fac, să o las să se chinuie?", ne-a spus femeia.

„Spitalul Judeţean are datorii către furnizori de 32,5 milioane lei. Furnizorii de medicamente au ajuns să subvenţioneze sistemul de sănătate. Din păcate, acum pe timp de criză producţia a scăzut, colectările de taxe şi impozite se fac cum se fac, adică din ce în ce mai slab. În aceste condiţii sistemul de sănătate publică are de suferit", ne-a explicat directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţe, dr. Cristian Pricop.

La toate acestea se adaugă şi faptul că mai mult de 60% dintre cei care beneficiază de tratamente medicale, scumpe şi complexe, sunt indivizi care nu au cotizat vreodată la sistem.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite