Aplicaţie creată pentru asistarea victimelor violenţei domestice. Prin intermediul ei se pot strânge dovezi pentru documentarea abuzului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 2 noiembrie-10 decembrie 2020, poliţiştii derulează la nivel naţional o campanie de informare a publicului larg cu privire la aplicaţia Bright Sky, un instrument digital gratuit care  oferă asistenţă şi informaţii utile persoanelor aflate într-o relaţie abuzivă.

Bright Sky RO este un instrument digital gratuit, care vine în sprijinul victimelor violenţei domestice, oferind asistenţă şi informaţii utile persoanelor aflate într-o relaţie abuzivă sau celor care vor să ajute în astfel de cazuri, inclusiv specialiştilor care îşi desfăşoară activitatea în strânsă legătură cu fenomenul violenţei domestice sau altă manifestare a violenţei de gen.

Aplicaţia a fost dezvoltată şi adaptată pentru România în cadrul unui parteneriat al Fundaţiei Vodafone România cu Poliţia Română (prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii), Asociaţia Necuvinte şi Asociaţia Code for Romania, fiind disponibilă în AppStore şi Google Play Store, în limbile română, engleză şi maghiară.

Meniul aplicaţiei oferă explicaţii despre cauzele şi consecinţele violenţei domestice, planul de siguranţă şi prevederile legale care pot proteja o victimă (ordinul de protecţie provizoriu dat de poliţie şi ordinul de protecţie dat de instanţă), precum şi despre măsurile care pot fi adoptate individual pentru creşterea siguranţei în mediul online. O parte din aceste resurse se găsesc pe site-ul Poliţiei Române (www.politiaromana.ro) la secţiunea Prevenire/Violenţă domestică şi pot fi accesate direct din aplicaţie.

”Pentru ca potenţialele victime să înţeleagă mai bine formele de manifestare ale violenţei de gen, sunt descrise acţiunile abuzatorului, sunt combătute prejudecăţile şi miturile, iar utilizatorul îşi poate evalua rapid siguranţa personală în cadrul relaţiei prin simpla completare a unui formular electronic”, explică inspectorul Laura Belciugan, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila.

Sunt prezentate, de asemenea, informaţii şi sfaturi utile legate de hărţuire şi de consimţământul în relaţiile sexuale, prezentându-se şi studii de caz care exemplifică tipurile de comportament abuziv afişate cel mai frecvent în relaţiile intime.

Aplicaţia conţine, de asemenea, o bază de date cu servicii de asistenţă, astfel încât utilizatorul să poată lua legătura cu cel mai apropiat serviciu disponibil în zona în care se află. În plus, funcţia de jurnal este un instrument extrem de util pentru victime, pentru că le ajută să strângă dovezi necesare pentru documentarea abuzului.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Campanie de informare şi sensibilizare pe subiectul violenţei domestice cu ocazia lansării „Vânătăi ascunse“, cartea jurnalistei Rachel Louise Snyder

VIDEO Bărbat din Neamţ, urmărit de poliţie kilometri întregi după ce a fost văzut lovind fără milă o femeie. Apelul la 112, efectuat de un parlamentar USR

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite