Afaceri: Italienii dau mii de euro pe vânatul din Brăila!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ing. Laurenţiu Radu, directorul executiv al AJVPS Brăila
Ing. Laurenţiu Radu, directorul executiv al AJVPS Brăila

Ceea ce nici nu văd brăilenii - păsări rare şi mistreţi - vânează, contra-cost, cetăţenii din Uniunea Europeană. Potrivit asociaţiilor vânătorilor, doar 2% din fondul cinegetic cade sub gloanţele vânătorilor, restul fiind distrus de elemente care nu mai depind de voinţa acestora.

"Adevărul de Seară" este pe locul 1 în preferinţele brăilenilor care citesc presa pe internet

De câţiva ani buni, din Italia, vin pasionaţi ai vânătorii care găsesc la noi un fond cinegetic bogat, savurând astfel plăcerea de a vâna sau măcar de a evada pentru o vreme într-un mediu pe care acasă, în peninsulă, nu-l mai găsesc de multe generaţii.

Ultima oră: Avocat brăilean reţinut de DNA Galaţi, în dosarul "Mită la Vamă"

„Ei sunt cei care vânează specii la care vânătorii autohtoni nu se bagă, cum ar fi ciocârlia sau sturzul. De altfel, vânătoarea la aceste păsări este foarte costisitoare, necesitând un număr mare de cartuşe", ne-a declarat Laurenţiu Radu, director executiv al Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi.

„Cazuri izolate"

Celebrul tâlhar supranumit Atacatorul "X" - care a îngrozit oraşele Brăila şi Galaţi - cere daune morale de două milioane de euro statului român

Uneori, italienii uită de legile româneşti şi comit abateri sancţionate de poliţişti.

„Din acest punct de vedere, am avut câteva cazuri izolate care au fost însă rapid sancţionate. Trebuie aici să recunosc, ca vânător pasionat şi organizator de partide de vânătoare, că de departe legislaţia românească este cea mai completă în domeniu", ne-a declarat Franco Torozzi, cetăţean italian care de peste şase ani organizează partide de vânătoare pe raza judeţului.

Anchetă de proporţii în cazul morţii misterioase a unui marinar brăilean

Normă la ciocârlii

„Vânătorul este primul care se gândeşte la ziua de mâine. Ca publicul să aibă idee cum se vânează, norma maximă pentru judeţul nostru este de 28. 000 de ciocârlii. În condiţiile în care populaţia la această specie, numai pe fondurile de vănătoare de la noi, este de circa două miliarde de păsări", ne-a precizat Laurenţiu Radu, directorul A.J.V.P.S.

O zi de vânătoare este plătită cu 50 - 60 de euro, în funcţie de specie. De reţinut însă că nu fiecare zi plătită se soldează şi cu trofee.

„Sunt zile în care plouă, zile în care în zonă nu apare vânat. Dar de plătit, cel interesat plăteşte. În plus, cei care vin lasă în hotelurile şi restaurantele din oraş alte sume de bani. Multe dintre piesele de echipament sunt achiziţionate de la magazinul nostru. Practic, se poate spune că vânătorii italieni contribuie la creşterea nivelului economic", ne-a declarat ing. Laurenţiu Radu.

Nici cei care locuiesc în zone preferate de vânători nu au de ce se plânge. „Uneori, nu prea au ce vâna, dar consumă din plin cartuşe. Ne dăm seama de acest lucru când vin în sat şi cumpără de mâncare. Nu odată le-am vândut câte un purcel din ogradă sau o oaie pe care au preparat-o vânătoreşte chiar la mine în bătătură", ne-a declarat Ionică Stanciu, locuitor din comuna Racoviţa, des călcată de italienii amatori de vânat.

„Din păcate, vânătorii, la ora actuală, mai mult se îngrijesc de reproducerea speciilor de vânat decât de împuşcarea lor. Aceasta pentru că numai 2% din animale cad pradă gloaneţlor. Restul sunt decimate mai ales de câinii vagabonzi care s-au sălbăticit şi pe care asociaţiile de profil îi apără în detrimentul speciilor valoroase. De asemenea, utilajele agricole, de la ora actuală, fac lucrări în mare vieză şi pe un front larg astfel că, în urma discurilor sau a maşinilor de balotat rămân pui de iepuri, de vulpi, de căprioară, de prepeliţă, făcuţi una cu pământul", ne-a explicat directorul executiv al AJVPS.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite