Trei români străbat Europa pe bicicletă pentru a-i ajuta pe copiii abandonaţi. Traseul a început în Londra şi se va încheia în Valea Plopului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrişor Ghilenschi şi Gabriel Diaconu în Franţa FOTO Petrişor Ghilenschi
Petrişor Ghilenschi şi Gabriel Diaconu în Franţa FOTO Petrişor Ghilenschi

Trei tineri români pedalează peste 2.000 de kilometri, din capitala Angliei până într-un sat din judeţul Prahova, nu doar din pasiunea pentru biciclete, ci au şi un scop: vor să-i ajute pe copiii abandonaţi din România.

La jumătatea lunii august, trei români, dintre care doi botoşăneni şi un clujean au plecat la drum pe biciclete din centrul Londrei. Scopul lor este traversarea Europei cu destinaţia Valea Plopului, judeţul Prahova. Dincolo de pasiunea pentru pedalat şi de dificultăţile unei călătorii de 2.000 de kilometri pe două roţi, se ascunde o misiune umanitară. 

Petrişor Ghilenschi, Bogdan Robotă şi Gabriel Diaconu, trei tineri cu vârste cuprinse între 19 şi 21 de ani străbat Europa nu pentru a stabili un record, pentru a-şi testa limitele sau pur şi simplu de plăcere. 

Ei merg pe bicicletă 2.000 de kilometri ca să tragă un semnal de alarmă, dar şi ca să strângă fonduri pentru copiii abandonaţi din România. 

„Drumul pe care-l facem noi este un mesaj şi o rugăminte. Milităm împotriva avorturilor, dar şi pentru ajutorarea copiilor abandonaţi de părinţi în spitale sau pe stradă. Prin acţiunea noastră poate reuşim să atragem atenţia şi să transmitem ceva în toată Europa. Vrem să-i convingem pe oameni să dăruiască fiecare cât poate copiilor abandonaţi“, îşi explică demersul Petrişor Ghilenschi, unul dintre membrii echipei. Costurile călătoriei sunt suportate integral de cei trei biciclişti.

Străbat opt ţări

Cei trei tineri au decis să plece din Anglia şi să treacă prin Franţa, Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, ca apoi să intre în România, să treacă prin Cluj şi apoi să-şi continue drumul către Valea Plopului. În total, sunt aproximativ 2.000 de kilometri de străbătut pe bicicletă. Plecarea a fost pe 16 august din Londra, din faţa bisericii „Sfântul Andrei“ din Kingsbury. Au luat feribotul la Newhaven şi apoi au plecat către Europa. 

Gabriel Diaconu ţine şi un jurnal detaliat al călătoriei, pe blogul său personal, povestind despre păţaniile din călătorie. „Încă de după primii 15 kilometri am fost acompaniaţi de ploaie. Cu toată ploaia care a fost, temperaturile au fost super OK, 20 de grade au fost suficiente să putem pedala în voie“, scria tânărul pe blog în ziua a opta, când treceau prin regiunea franceză Volesvres. 

pedaland

Cu bicicletele străbat 8 ţări europene FOTO arhiva personala Petrisor Ghilenschi

În zece zile au parcurs peste 1.000 de kilometri, iar pe 25 august erau deja la graniţa Elveţiei. Parcurg disciplinat câte 150 de kilometri pe zi, cu pauze de odihnă. Dorm prin campinguri sau pe unde-i prinde noaptea şi încep ziua de pedalat la 6.00 dimineaţa. Nu ştiu cu precizie când vor ajunge în România, spune Petrişor, sporul la pedalat fiind în funcţie de vreme şi de teren. 

Sănătatea în pericol după 800 de kilometri

După 800 de kilometri, pe teritoriul Franţei, unul dintre membrii echipei, Bogdan Robotă nu a mai putut continua cursa, după recidivarea unor probleme de sănătate. „Cu părere de rău vă anunţăm că Bogdan s-a confruntat cu nişte probleme de sănătate mai vechi şi a trebuit să se retragă căci îşi punea sănătatea în pericol. Îi mulţumim şi îl felicităm pentru cei 800 de kilometri pedalaţi alături de noi pentru copilaşi“, scria Gabriel Diaconu, din timpul călătoriei, pe reţelele sociale. 

Bogdan îşi va continua călătoria cu trenul. Tot în Franţa, acolo unde Bogdan nu a mai putut continua călătoria, li s-a alăturat, pentru o anumită distanţă, un alt membru de echipă. Este vorba de un american, care s-a recomandat simplu „Rob“ şi care a decis să-i însoţească cu bicicleta.

Călătorie inspirată de un preot

Ideea călătoriei i-a venit botosăneanului Petrişor Ghilenschi (21 de ani), care lucrează pe un şantier în Londra. Ceilalţi membri ai echipei au fost imediat de acord. Bogdan Robotă (21 de ani) este student la Educaţie Fizică şi Sport, Gabriel Diaconu (19 ani) la Studii Europene, ambii în Cluj-Napoca. Cei trei tineri au fost impresionaţi de poveştile despre copii abandonaţi pe care le citeau în ziare sau despre care aflau întâmplător. 

Totodată, au descoperit că în satul Valea Plopului, în apropiere de Vălenii de Munte, preotul Nicolae Tănase îngrijeşte copii abandonaţi pe care îi găseşte în ţară. Preotul a înfiinţat şi o asociaţie în 1994 numită „Pro vita: pentru viaţă“ şi de atunci fie dă copii abandonaţi în grija oamenilor din satele învecinate, fie îi cazează într-un mic centru construit de el pe lângă biserică. 

frantaa

Francezii din Besancon sunt interesaţi de misiunea lor FOTO arhivă Petrişor Ghilenschi

„Este nedrept să fii abandonat. Este crud şi cumplit.  Am simţit că trebuie să facem ceva pentru că acei copii trebuie ajutaţi. Atunci am dorit să transmitem un mesaj de încurajare pentru campania pornită de părintele Nicolae Tănase din Valea Plopului, care se luptă pentru combaterea avortului şi misiunea de a creşte cât mai mulţi copii abandonaţi. Ne-am gândit că trebuie ajutaţi“, spune Petrişor. 

Petrişor este sponsorul principal

Petrişor Ghilenschi a pus la punct traiectoria şi planul de călătorie. „Eu muncesc în Anglia şi am vrut să plecăm de aici. Mergând cu bicicletele prin Europa, am zis că vom reuşi să tragem mai eficient un semnal de alarmă şi poate mobilizăm pe toată lumea. Întâlnim oameni pe drum şi reuşim să împrăştiem mesajul nostru prin ţările Europei“, spunea botoşăneanul înainte de plecare. 

petrisor

Petrişor Ghilenschi

Petrişor munceşte de un an şi jumătate pe şantier, a plecat imediat după terminarea liceului să câştige o pâine, cum spune el. Deşi câştigă greu banii, botoşăneanul s-a oferit să sponsorizeze călătoria prin Europa. Din economiile sale, au fost cumpărate echipamente şi tot ce era necesar pentru călătorie. Este rezervat în privinţa banilor cheltuiţi şi preferă să-i considere un dar de suflet pentru copiii din Valea Plopului. 

Pot fi trimise haine sau alimente

Expediţia a fost promovată pe reţelele sociale, Petrişor deschizând un grup intitulat „Pedalăm pentru copiii din Valea Plopului“. În doar zece zile, peste 300 de persoane s-au declarat dispuse să pedaleze pe diferite trasee, tot pentru a strânge fonduri pentru copiii abandonaţi. Donaţiile pot fi făcute în conturile organizaţiei „asociatiaprovita.org“ sau pot fi trimise haine pentru copii, rechizite sau alimente de bază, după cum anunţă cei trei tineri pe reţelele sociale.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Ziua Independenţei Republicii Moldova, sărbătorită pe biciclete

FOTO VIDEO O nouă pistă de biciclete în mediul rural pentru amatorii de pedalare din Timişoara. Se poate merge pe asfalt până în Pădurea Giroc

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite