Sfaturi esenţiale pentru construirea casei de vis. Opt avantaje enorme ale locuinţei construite cu un singur nivel
0Specialiştii în arhitectură recomandă ca la construirea unei case trebuie să acordăm atenţie în special terenului pe care se ridică, dar şi poziţiei viitoarei locuinţe. Totodată, aceştia spun că cele mai bune case sunt cu un singur nivel.
Foarte mulţi români preferă să-şi construiască o casă de la zero decât să-şi cumpere una gata făcută. Dorinţa de a amenaja locuinţa aşa cum doresc, cu forma şi funcţionalitatea dorite îi determină să opteze pentru varianta construcţiei.
Casele au ajuns să fie preferate în unele cazuri apartamentelor, pentru spaţiul verde din jur dar şi pentru liniştea şi intimitatea unor zone rezidenţiale. Construirea unei case este însă o misiune complexă şi de multe ori dificilă mai ales atunci când beneficiarul nu este de meserie arhitect sau inginer şi nu ştie mare lucru despre modul de construcţie al caselor. Tocmai de aceea construcţia unei case noi poate deveni un coşmar sau o investiţie ratată, dacă nu se respectă o serie de reguli şi mai ales nu se apelează la un specialist în domeniu, spun arhitecţii.
Alegerea terenului, cea mai importantă
Specialiştii spun că totul începe cu alegerea terenului. O construcţie bună, pe un teren prost, poate deveni problematică. ”Terenul este foarte important. Pe el se ridică viitoarea casă. Şi trebuie să ştii zona de fondare, să nu fie într-o albie de râu sau o umplutură de teren. Pentru că sunt oameni care au cumpărat terenuri cu iarba care a crescut deasupra şi nu mai ştii ce se află dedesubt. Tocmai de aceea este foarte bine de apelat la un specialist care cunoaşte bine localitatea, zonele respective, istoricul locurilor. Un specialist execută o serie de studii în zonă, pentru a depista eventualele probleme”, spune Mihai Tulbure, un arhitect cu experienţă.
Totodată specialiştii spun că este bine ca, atunci când alegem terenul, să ne gândim împreună cu un expert în domeniu la funcţionalitatea viitorei proprietăţi şi eventual la peisagistică. Nu trebuie cumpărat un teren prea mare, mai ales în cazul în care avem buget limitat. Fiecare bucăţită de teren trebuie exploatată iar alegerea terenului trebuie să ţină cont de felul în care ar trebui să arate casa şi cum trebuie plasate dependinţele. ”Nimic nu se face la întâmplare”, spune Mihai Tulbure. Nu în ultimul rând , foarte important este ca utilităţile să fie chiar la limita proprietăţii tocmai pentru a putea servi inclusiv organizării de şantier.
Casa făcută în funcţie de lumina naturală
Un alt lucru important care trebuie luat în considerare, după vizionarea terenului, este orientarea casei. O casă bine orientată în funcţie de lumina naturală şi de punctele cardinale poate deveni economicoasă ca funcţionare dar şi sănătoasă pentru cei care o locuiesc. ”Arhitectul trebuie întotdeauna să ia în considerare orientarea. Este cea mai importantă pentru o casă. În funcţiunea locuinţei sunt spaţii care nu trebuie iluminate perfect. Spaţiile de dormitoare, de living sau de camera de joacă a copiilor sau dormitorul copiilor, trebuie iluminate. Lumina naturală este importantă pentru aceste spaţii. Bucătăria în schimb nu trebuie să fie către soare, pentru că în general este o cameră caldă, oboseşti stând în soare într-un astfel de spaţiu. Bucătăriile şi băile se pun către nord”, spune Mihai Tulbure.
Avantajele casei fără etaj
Totodată, specialiştii recomandă ca o casă în secolul XXI să fie construită dacă se poate fără etaj. În primul rând este vorba de funcţionalitate, de utilitate şi de costurile cu întreţinerea şi construcţia.
1. Casele cu un singur nivel, bine construite, sunt mult mai rezistente la activitatea seismică.
2. ”Dacă acum 20 de ani lumea dorea casă cât mai mare, acum şi eu îi învăţ că o să aibă o vârstă la un moment dat, să nu urce scări, să nu-i deranjeze. Spaţiul trebuie exploatat optim, casa trebuie să fie funcţională, fără spaţii inutile, uşor de exploatat, simplă. E de preferat cu un singur nivel din multe puncte de vedere”, spune arhitectul.
3. Pentru o casă cu un singur nivel nu trebuie o fundaţie adâncă.
4. Locuinţa poate fi ridicată chiar şi din materiale neconvenţionale pentru că structura de rezistenţă a casei este simplă.
5. Este mai uşor de întreţinut iar complicaţiile cu placa de beton dintre parter şi etaj dispar.
6. La toate acestea se adaugă uşurinţa cu care se pot amenaja camere mai mari, ferestre largi şi alte amenajări estetice.
7. Nu este de neglijat nici eficienţa energetică mai mare, fiindcă la o locuinţă construită de un bun specialist, aerul circulă bine dintr-o încăpere în alta, în cazul unui singur nivel. Pentru o casă cu etaj, sunt necesare sisteme de încălzire mai scumpe.
8. Mai mult decât atât, casele cu un singur nivel, spun specialiştii, sunt uşor de extins pe viitor.
Casa visurilor, fără kitsch
Atunci când ne imaginăm cum vrem să arate viitoarea casă de obicei ne inspirăm din reviste, de pe internet sau prin observaţie directă. Specialiştii spun că ideal ar fi ca viitoarea casă de fapt să ne reprezinte propria personalitate şi să nu încercăm imitaţii. Totodată sfatul unui om priceput în domeniu este esenţial pentru evitarea kitsch-ului. ”Omul în general fotografiază, vede şi din fiecare pune câte o bucăţică. Atunci când pui aiurea, nu iese nimic. Dacă le pui într-un mod organizat şi a trecut prin mâna specialistului atunci poate să iasă ceva frumos. Că nu te poţi pricepe la toate şi să crezi că poţi face orice. Nu poţi să te uiţi într-o revistă, să iei un gard de aici, o faţadă de dincolo. În general fiecare are personalitatea lui şi prin casă trebuie să şi-o exprime.”, spune arhitectul Mihai Tulbure.
Izolaţia şi acoperişul de bună calitate
În general specialiştii recomandă ca să folosim materiale cât mai bune pentru construcţia casei. Arhitectul Mihai Tulbure, în special pentru zona de nord-est a ţării recomandă structurile din cărămidă sau BCA. ”Pentru zona de nord a Moldovei de exemplu, se recomandă structura clasică de cărămidă. Şi BCA-ul merge, nu este aşa de periculos cum bănuiau unii”, spune arhitectul. O atenţie deosebită trebuie acordată însă fundaţiei, acoperişului şi izolaţiei casei. Izolaţia locuinţei cu materiale de bună calitate aduce după sine o eficienţă termică ridicată, scăderea costurilor cu încălzirea şi un confort sporit. Importante sunt şi testele specialiştilor în privinţa rezistenţei la vânt şi intemperii pentru a nu exista surprize viitoare. Cu un acoperiş de proastă calitate precipitaţiile pot să facă ravagii. Totodată jgheaburile şi burlanele trebuie gândite în aşa fel încât să facă faţă tuturor tipurilor de intemperii. Mai mult decât atât trebuie gândite şi sisteme de degivrare pentru zonele din jurul casei, pentru ca zăpada şi gheaţa să nu vă afecteze foarte mult.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
România lucrului prost făcut: milioane de lei pentru o clădire din mijlocul pustietăţii
Case pe terenul unei foste cazărmi. Se construiesc 12 locuinţe de serviciu pentru medici