Povestea „cofetăriei educative“, unde primeşti o prăjitură dacă donezi o carte. Elevii se înghesuie acolo să-şi facă lecţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patroana unui magazin cu dulciuri din Botoşani şi-a transformat spaţiul destinat clienţilor într-o sală de lectură dotată cu o bibliotecă în miniatură, unde elevii din oraş vin să-şi facă lecţiile sau să mănânce prăjituri în schimbul unor cărţi donate.

Pe strada Primăverii din municipiul Botoşani, într-o zonă înţesată cu şcoli, licee şi elevi, se află o cofetărie mai puţin obişnuită. Se numeşte „Ştefania“ şi, la prima vedere, este o cofetărie ca oricare alta, unde se mănâncă prăjituri şi se comandă torturi. Înăuntru, însă, arată mai degrabă ca o sală de clasă. 

Unul dintre pereţii laterali ai încăperii este acoperit cu rafturi pentru cărţi, iar prăjiturile, cafeaua şi sucurile circulă pe la mese printre caiete deschise, manuale şi penare. Doar vitrinele frigorifice pline cu prăjituri şi sucuri şi prezenţa caselor de marcat şi a ospătarilor arată că aici se desfăşoară şi o activitate comercială. 

Elevii care învaţă la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ sau la cele două şcoli generale din zonă îi spun „cofetăria educativă“. Tocmai prezenţa elevilor a inspirat-o pe Isabela Cârligeanu, patroana cofetăriei, să dezvolte o afacere originală. „Veneau elevi să-şi facă temele aici. Este linişte şi cald şi, mai ales, nu este fum de ţigară. Nu se îmbâcsesc hainele şi nu-i trag de urechi nici părinţii, nici profesorii. De aici mi-au venit mai multe idei. Am zis: «Hai să transform afacerea în ceva educativ, cu valenţe culturale!». Am şi eu copil şi ştiu cât este de important să-i ofer pentru orele libere sau pentru socializare o alternativă la baruri sau la alte locuri care de multe ori sunt nesigure“, spune Isabela Cârligeanu.

„Sunt acceptate cărţi din orice domeniu”

Isabela Cârligeanu este o tânără de 35 de ani, absolventă de studii superioare în administraţie publică, şi şi-a deschis afacerea acum trei ani cu un punct de lucru mic. După numai un an, datorită faptului că localul s-a impus ca o cofetărie cu produse naturale, patroana şi-a dezvoltat afacerea şi a construit un al doilea spaţiu, mult mai mare, pe strada Primăverii. Şi-a numit cofetăria „Ştefania“, după numele fiicei sale de 5 ani. Afluxul de elevi, dar şi constatarea că tinerii nu prea mai pun mâna pe carte şi preferă doar gadgeturile, a făcut-o să-şi transforme afacerea în ceva inedit. Isabela Cârligeanu a adus rafturi pentru cărţi şi s-a decis să-şi facă în cofetărie şi o bibliotecă gratuită pentru clienţi.

isabela

 Isabela Cârligeanu alături de rafturile unde a început să strângă cărţi pentru copii FOTO Cosmin Zamfirache

„Mi-am dat seama că tinerii de astăzi nu mai citesc. Înainte, toată lumea trecea măcar în clasele gimnaziale pe la bibliotecă. Acum totul vine de pe internet. De aceea, m-am gândit să fac o bibliotecă în cofetărie. Şi nu este numai pentru tineri. Orice client să vină să citească o carte. Am început să cumpăr şi eu cărţi. În special pentru copiii mici, cărţi cu desene şi poveşti, dar şi cărţi din programa şcolară pe cât posibil“, spune Isabela Cârligeanu. 

Apoi, patroana cofetăriei, pentru a strânge cât mai multe cărţi, a iniţiat şi o ofertă pentru elevi: cine vine şi donează o carte primeşte în schimb o prăjitură. „Elevii sunt cei mai receptivi la acest program. Pot alege orice prăjitură îşi doresc în schimbul cărţii“, spune Isabela Cârligeanu. Singura condiţie este ca respectiva carte să aibă valoare educativă şi să nu fie distrusă. Sunt acceptate cărţile din orice domeniu de activitate şi oricât de vechi, dacă sunt în stare bună. De aranjarea lor pe rafturi se ocupă personal şefa de la „Ştefania“, la rândul ei o împătimită a lecturii.

Vrea 1000 de cărţi în bibliotecă

Isabela Cârligeanu şi-a fixat şi un target. Vrea să strângă peste 1.000 de cărţi de toate tipurile, care să poată fi citite de clienţi. „Vreau să fie o bibliotecă cu cât mai multe tipuri de cărţi din toate domeniile. Nu este doar pentru elevi, ci şi pentru adulţi. Beau o cafea, mănâncă o prăjitură şi pot citi în acelaşi timp“, spune şefa cofetăriei. Patroana speră că în felul acesta va stârni pofta de citit şi celorlalţi clienţi, dar şi că-şi va face o clientelă regulată de cititori.

Loc de făcut temele

Patroana cofetăriei „Ştefania“ spune că principalii beneficiari ai proiectului educativ al cofetăriei sunt elevii. Aceştia au posibilitatea să-şi facă temele şi, având o bibliotecă în cofetărie cu tot felul de cărţi care s-ar regăsi şi în programa şcolară, îşi pot documenta temele. Marius, un licean botoşănean care frecventează cofetăria „Ştefania“, spune că preferă să stea într-un astfel de loc: „Când îţi faci o fereastră în program, este bine să stai undeva unde este cald mai ales iarna şi să-ţi scrii tema pe care, din varii motive, nu ai apucat să ţi-o faci la timp. Fiind aproape de şcoală, prefer aşa, decât să stau pe afară sau într-un bar“. 

biblioteca

O parte din rafturile cu cărţi FOTO Cosmin Zamfirache

Patroana cofetăriei spune că a preferat politica fără fumat gândindu-se în primul rând la viitorul copilului ei. „Aici nu se fumează deloc. Mi-am asumat riscul că voi pierde clienţi în felul acesta, dar este mai bine aşa. Deviza localului este, de altfel, «Nu fumăm unde mâncăm şi nu mâncăm unde fumăm». Am oferit condiţii să-şi facă elevii temele aici când au nevoie şi, mai apoi, când biblioteca va fi completă, să consulte cărţile“, spune Isabela. Totodată, se fac constant reduceri pentru ca elevii să-şi permită prăjiturile şi celelalte bunătăţi din meniul cofetăriei „Ştefania“. ;

O cafea din partea casei pentru o jumătate de oră fără gadget

Isabela Cârligeanu s-a gândit şi la o altă promoţie, tot în scop educativ. Orice client care lasă la o parte tableta, telefonul sau orice alt gadget de socializare virtuală timp de jumătate de oră primeşte gratuit o cafea. Ideea i-a venit după ce a observat că lumea, dar în special tinerii, îşi petrec timpul excesiv butonând telefoanele sau alte gadgeturi. 

„Ţin minte că atunci când eram elevi şi nu aveam telefoane sau tablete ne întâlneam şi vorbeam mult, glumeam, făceam schimb de impresii. Acum observ că până şi la cofetărie sau la evenimente, tot mai mulţi oameni stau cu nasul fiecare în telefonul sau tableta lui. Aşa că m-am gândit că este o realizare dacă măcar jumătate de oră lasă telefonul sau tableta la o parte, în timp ce mănâncă prăjitura şi discută. În lipsa telefonului, oamenii  socializează în viaţa reală. Dacă un om este singur, poate îl tentează biblioteca şi citeşte o carte, ca să nu  se plictisească“, spune Isabela Cârligeanu. 

elevi

Elevii botoşăneni veniţi la cofetărie FOTO Cosmin Zamfirache

Telefoanele sau tabletele ar urma să fie puse la tejghea şi ridicate după o jumătate de oră. Ideea a fost îmbrăţişată de tinerii vorbăreţi. „Eu sunt limbută de felul meu. Şi ieşeam cu colegii şi eu vorbeam, iar ei aveau treabă pe chat şi primeam răspunsuri de tipul «da, da...», «îhî». Aveam impresia că vorbesc singură. Îi aduc aici că pentru o cafea lasă jumătate de oră telefonul şi am şi eu cu 

cine vorbi“, spune Andreea (foto), o tânără de la Liceul Pedagogic.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

„Adăpostul lui Bucur“, primul hostel tradiţional românesc din Bucureşti. Ce îi atrage pe turişti: mobilier clasic, funii de usturoi şi covoare ţesute la război

FOTO Magazin de haine second hand, deschis cu bani europeni. Promovare inedită în staţiile de tramvai din oraş

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite