ONU trimite un al doilea poliţist botoşănean în Congo

ONU trimite un al doilea poliţist botoşănean în Congo

Gelu Graur învârte globul pământesc pentru Republica Congo

Catastrofa din Haiti nu-i sperie pe agenţii selectaţi să acţioneze în zone cu risc maxim. În mai puţin de o săptămână, Gelu Graur va ajunge în Republica Congo. Gelu Graur, prieten cu poliţistul Bogdan Tivodar, aflat în Haiti, unde a simţit pe viu un cumplit cutremur, îşi face bagajele pentru Republica Congo. Zona tocmai a fost afectată de erupţia unui vulcan.     

Ştiri pe aceeaşi temă

Poliţistul Gelu Graur (30 de ani) a urmărit la televizor drama provocată de puternicul cutremur care a afectat Haiti, zonă în care se află prietenul său, poliţistul Bogdan Tivodar. Cumplitele imagini nu l-au făcut însă să renunţe la datoria sa.


Selectat de ONU, din sute de candidaţi, pentru a fi trimis în zone cu risc maxim, Gelu Graur abia aşteaptă să plece în Republica Congo, în misiuni de menţinere a păcii.


„Nu poţi să dai înapoi“


Momentul detaşării depinde de un telefon pe care-l aşteaptă de la superiorii săi, în mai puţin de o săptămână. „Vreau să plec pentru că ştiu că e nevoie de oameni şi prezenţa mea acolo ar ajuta. În momentul în care treci printr-o serie de examene de complexitatea prin care am trecut noi, ai dovedit că e nevoie de oameni ca tine. Nu poţi să dai înapoi, oricât de gravă e situaţia acolo, oricâte victime ar fi, oricâtă disperare e“, îşi motivează dorinţa Gelu Graur de a pleca în Congo.


Tânărul va pleca în misiune într-o zonă afectată de un puternic vulcan în urmă cu două săptămâni. A fost selectat din sute de candidaţi din întreaga lume în urma unor trieri extrem de dure. L-a ajutat activitatea sa ca ofiţer în cadrul poliţiei, iar inspectorii ONU sunt convinşi că acesta este pregătit pentru a face faţă misiunilor care i se vor da în Congo.


Gelu Graur l-a avut ca naş pe Bogdan Tivodar


„Şi acolo e o zonă de risc, la începutul lunii a erupt un vulcan. Oricărui om i-ar fi teamă în astfel de situaţii“, a recunoscut poliţistul Gelu Graur.
Atât el, cât şi Bogdan Tivodar au lucrat împreună în cadrul Serviciului de Crimă Organizată şi Antidrog Botoşani. Mai mult decât atât, Gelu Graur l-a avut ca naş de nuntă pe Bogdan Tivodar, pe care îl aşteaptă acasă pentru a-şi petrece concediul împreună.


Ultimele veşti primite de familia Tivodar de la fiul lor prezentau imagini de coşmar. „Am reuşit să-l vedem cu ajutorul internetului. A ajutat şi ajută şi acum la scos victime de sub dărâmături. O, Doamne! E groaznic! Mi-a spus că dorm pe scaune, prin maşini, pe unde apucă, nu au voie în clădiri, sunt ţipete de disperare, sute de mii de victime“, a spus Parascheva Tivodar, care nu reuşea să-şi stăpânească lacrimile. Prezenţa celor doi poliţişti botoşăneni îi fac mândri pe şefii lor.

______________________

Selecţie dură, din sute de candidaţi
Cei doi au fost selectaţi din câteva sute de alţi poliţişti, după ce au dovedit în cadrul mai multor teste complexe că pot reprezenta ţara în misiuni de pace ONU. Botoşănenii vor sta în misiune minim un an, cu posibilitatea de a se întoarce în ţară pentru a-şi vizita familiile, la şase luni. După un an de zile, poliţiştii vor mai putea sta în misiune încă un an, opţional. Plecarea peste hotare ca reprezentanţi ONU a ţinut de deciziile benevole ale celor doi poliţişti.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările