Lecţie de har şi milostenie din partea unui preot care hrăneşte sute de nevoiaşi: „Să-ţi fie milă nu este de ajuns. Ci trebuie să îţi faci milă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un preot botoşănean dintr-un cătun întreţine sute de nevoiaşi pe cheltuială proprie. În zona comunelor Călăraşi şi Hlipiceni, localnicii îşi scot căciulile numai când îi aud numele şi îl laudă pentru bunătatea sa.

În cele trei sate ale comunei Călăraşi din judeţul Botoşani, dar şi în localităţile învecinate, numele părintelui Ioan Pădurariu, parohul din vechea vatră a Ciornohalului, are o semnificaţie aparte. Localnicii îşi scot cu evlavie căciulile de miel şi îi binecuvântează numele. 

”Este bun, bun de tot, aşa cum trebuie să fie un preot. Numai milostenie face”, spune un localnic din Călăraşi. Când a venit Crăciunul toţi copii din Călăraşi au mers la biserică, ştiind că nu vor pleca cu mâna goală. 

Părintele, cu banii strânşi, dar şi cu propriile fonduri, a dat cadouri în faţa altarului tuturor celor mici. Cei mai bucuroşi au fost nevoiaşii, care ştiau că doar părintele Pădurariu le poate fi Moş Crăciun în aceast an.

Vocaţia Cristică a milosteniei

Părintele Pădurariu ( 35 de ani) s-a născut în municipiul Botoşani, dar de 10 ani slujeşte în mica parohie, din satul Călăraşi, o localitatea, la marginea frontierei de nord a României. Ioan Pădurariu s-a făcut preot fiindcă simţea o chemare din timpul adolescenţei. „În Sfânta Taină a Preoţiei trebuie să existe chemarea”, spune părintele. Este scump la vorbă când trebuie să-şi înşire meritele sau să pomenească de ceea ce face bine. Preferă să facă şi atât, iar localnicii din Călăraşi ştiu cel mai bine.

image

 Preotul Pădurariu oferind daruri nevoiaşilor FOTO: calarasi1.iaşi.mmb.ro

”Părintele, de când a venit, merge din casă în casă şi vorbeşte cu lumea. Ne ştie pe toţi şi ce probleme avem. Fără prea multă vorbă săracii, dar cei care sunt cu adevărat săraci, se trezesc ajutaţi cu bani, cu mâncare”, spune tanti Anastasia, o bătrânică din Călăraşi. Şi într-adevăr preotul Pădurariu şi-a luat vocaţia în serios şi practică milostenia după modelul biblic. Din tot ceea ce are sau strânge face mereu pomană săracilor. Le dă copiilor cadouri, pe cei pe care îi simte flămânzi îi pune la masă, iar celor invalizi şi bătrâni le dă produse şi bani. 

Fermă pentru săracii satului

Fără să se laude şi fără să ceară milă cuiva, preotul Pădurariu s-a gândit cum să hrănească pe toţi săracii din sat. Cu banii strânşi dar şi din economiile proprii a pus pe picioare o mică fermă la el în curte. Creşte găini, curci, iepuri şi porci. Le sacrifică sau strânge ouăle de la păsări şi le duce să hrănească pe nevoiaşii satului. Le face pachete şi oamenii se trezesc direct cu părintele în curte.

image

Preotul Pădurariu la ”Arca lui Noe” FOTO botosaninecenzurat.ro

Când vine vorba de milostenie, Ioan Pădurariu este şi mai scump la vorbă şi pare puţin supărat că în jurul milosteniei se face prea multă vâlvă. „Asta nu tebuie cunoscută. Asta se face din suflet şi fără să ştie prea multă lume. Nu este motiv de laudă este ceva normal pentru un creştin. Doar a-ţi fi milă nu este de ajuns, ci trebuie să îţi faci milă cu dânşii, asa cum a făcut şi samarineanul milostiv”, spune părintele Pădurariu. În total peste 30 de familii nevoiaşe sunt hrănite de preotul paroh din Călăraşi, din ferma pe care a denumit-o ”Arca lui Noe”. La aceştia se adaugă, copii sau sărmanii pe care îi ajută ocazional, când ajung în impas.

În fiecare zi câte o pâine

Preotul vrea ca în fiecare zi oamenii să primească de la el cel puţin o pâine şi mai apoi o masă caldă. Îl ajută preoteasa, Lidia Pădurariu, care coace zilnic pâini, plăcinte, pune la borcan, compoturi şi alte conserve cu legume şi carne pentru cei săraci. ”Trebuie să îi ajutăm. Este şi asta o misiune, pe care tot mai mulţi oameni ar fi bine să o urmeze. Din ce ne oferă Dumnezeu, împărţim”, spune Lidia Pădurariu. Mai mult decât atât cei 30 de nevoiaşi au primit de Crăciun daruri în valoare de 100 de lei din partea preotului ca să îşi bucure copii.

Citiţi şi:

Sărbători mai frumoase pentru copiii din centrele de plasament

VIDEO Povestea unui tată care a păstrat 40 de ani bradul de Crăciun în speranţa că îşi va aduna toţi cei şase copii în jurul lui

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite