Dializă în tranşe la Spitalul din Botoşani. Din cauza numărului mare de pacienţi, botoşănenii cu insuficienţă renală primesc doar jumătate din tratament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar patru staţii de dializă sunt disponibile la Spitalul Judeţean ”Mavromati” FOTO Cosmin Zamfirache
Doar patru staţii de dializă sunt disponibile la Spitalul Judeţean ”Mavromati” FOTO Cosmin Zamfirache

Din cauza numărului mare de pacienţi care au nevoie de dializă, secţia destinată acestora dela Spitalul Judeţean se dovedeşte de multe ori neîncăpătoare. Când sunt nevoiţ săs tea la coadă pentru a supravieţui,pacienţii primesc doar jumătate din tratamentul necesar. Cu toate acestea oamenii sunt mulţumiţi că au unde să primească gratuit tratamentul.

La Spitalul Judeţean „Mavromati“ din Botoşani funcţionează un singur centru de dializă cu patru aparate destinate „purificării“ sângelui. Acest centru deserveşte peste 270 de pacienţi bolnavi de insuficienţă renală şi a căror viaţă depinde strict de dializă. 

Medicii nefrologi recunosc că de multe ori sunt nevoiţi să facă doar jumătate din tratamentul necesar, pentru a salva viaţa tuturor pacienţilor care au nevoie de dializă. Propriu-zis sunt necesare, pentru o curăţare completă de toxine a organismului, patru ore. 

Când vin simultan, 5-6 pacienţi care au nevoie de dializă, atunci tratamentul se înjumătăţeşte. Fac dializă cât să fie ţinuţi în viaţă, iar a doua zi primesc şi restul de tratament.  

„Nu avem decât patru staţii de dializă. Sunt momente când vin mai mulţi pacienţi. Intervenţia în cazul acestora este vitală. Se poate instala coma şi nu putem să îi neglijăm. Vin când au neapărată nevoie. Sunt care se şi neglijează şi ajung în stare gravă. Suntem nevoiţi să facem două ore de dializă din patru, pentru a salva şi viaţa celorlalţi care aşteaptă. Cele două ore sunt de ajuns pentru a elimina toxinele fatale pentru organism. Continuă apoi şi a doua zi tratamentul“, spune medicul nefrolog Adriana Buhai. 

Morţi în drum spre Iaşi

Deşi se chinuie două zile, pacienţii sunt mulţumiţi. În urmă cu trei ani, nu aveau nici măcar acest punct de dializă de la Spitalul Judeţean. Fiind din mediul rural, mulţi nu îşi permiteau să meargă la centre private. „Înainte mergeam la Iaşi. Îmi era frică să nu mor pe drum.

Bani

image

nu avem. Este o binecuvântare că este aici la Botoşani dializă. Este foarte bine“, spune o pacientă de aproape 70 de ani din satul Coţuşca. 

Într-adevăr, în urmă cu trei ani, pacienţii erau trimişi cu ambulanţa la Iaşi, iar unii nu supravieţuiau drumului.  „Era foarte greu cu trimisul la Iaşi. Ei sunt sensibili, au o boală grea şi drumul lung. Pentru un om care face dializă, o jumătate de oră poate face diferenţa între viaţă şi moarte. În trei ani de zile, am pierdut mulţi pacienţi pe acest drum. Mureau în ambulanţă. Este foarte bine că avem aici un punct de dializă”, completează Adriana Buhai. 

În patru ani, pe drumul către Iaşi au murit în jur de 12 pacienţi care mergeau să facă dializă. Copiii şi adolescenţii de până la 18 ani continuă totuşi să îndure drumul până la Iaşi, pentru că aparatura necesară copiilor este diferită faţă de cea pentru adulţi. Din cauza insuficienţei renale, rinichiul nu mai are capacitatea de a elimina singur toxinele din organism. Acestea ajung în sânge şi, fără dializă, pacientul ar muri. 

citiţi şi:

Şoferul analfabet care a omorât cu maşina 3 persoane ce erau duse la dializă a primit 4 ani de închisoare 

Afacere de zeci de milioane. O firmă suspectă a fost selectată de Ministerul Sănătăţii să ofere servicii de dializăoare

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite