Botoşani: Pubele improvizate împotriva amenzilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii din administraţie spun că nu-şi permit să cumpere ghene ecologice şi că sunt nevoiţi să le confecţioneze la serviciu.

Şcolile, primăriile, spitalelele şi celelalte instituţii publice sunt obligate din august să colecteze selectiv deşeurile, altfel riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Deşi costurile de închiriere a pubelelor nu sunt mari (între 6 şi 10 lei lunar de pubelă), mulţi dintre şefii instituţiilor publice din  Botoşani spun că nu-şi mai permit cheltuiala. Aceştia se arată decişi însă să improvizeze, folosind cutii de carton, saci de plastic coloraţi sau alte recipiente confecţionate pentru a ţine locul pubelelor-eco.

Pungi în trei culori
În unele instituţii, angajaţii şi-au pus mintea la contribuţie şi au venit cu improvizaţii care să nu se simtă la buzunare.„Pentru a reduce costurile, noi vom folosi pubele doar la intrare. În interiorul instituţiei, pe fiecare palier şi în birouri, ne-am gândit să folosim pungi în trei culori: pentru hârtie şi carton, pentru PET-uri şi pentru sticlă“, a spus Rodica Zelincă, comisar-şef la Garda de Mediu Botoşani. Alţii profită de mâna de lucru pe care o au la îndemână. Spre exemplu, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Botoşani containerele vor fi confecţionate de persoane cu dizabilităţi.

„Vom încerca să improvizăm, să depozităm în cutii de carton inscripţionate şi confecţionate la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională, unde s-au realizat tot felul de lucruri deosebite în ultimele luni prin refolosirea unor materiale“, a precizat Liviu Rădăşanu, şeful DGASPC Botoşani. Singura instituţie publică care de ani de zile colectează selectiv deşeurile este Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM).

„Noi am început să colectăm separat deşeurile în urmă cu cinci ani, ca şi o măsură proprie a instituţiei, nefiind obligaţi să facem asta. Ne-am dorit să contribuim la îmbunătăţirea mediului înconjurător şi, în acelaşi timp, să fim un exemplu pentru cei din jur“, a spus Eugen Mateciuc, şef serviciu Implementare Politici de Mediu din cadrul APM Botoşani.
Pentru preluarea deşeurilor şi valorificarea acestora, instituţiile vor trebui să încheie contracte cu una dintre cele cinci societăţi de tip REMAT din Botoşani sau cu firma de salubrizare Urban Serv.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite