La 11 ani, un puşti din Cluj-Napoca a bătut peste 100 de kilometri pentru a intra în pielea lui Moş Crăciun pentru copiii din satele bistriţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 12 ani o asociaţie germană în colaborare cu una românească aduc Crăciun de Crăciun zâmbetul pe buzele copiilor din satele bistriţene. Peste 20.000 de cadouri au ajuns duminică, la o zi după Crăciun, la tot atâţia copii din Bistriţa-Năsăud şi alte trei judeţe. Printre ajutoarele Moşului care a venit cu camionul s-a numărat şi Vlad, un puşti de doar 11 ani din Cluj-Napoca.

Nu mai puţin de 17 camioane pline ochi cu cadouri au ajuns în ultima zi de Crăciun în Bistriţa-Năsăud. Cadourile care sunt fie împachetate cu hârtie colorată, fie decorate cu desene sau chiar cu fotografiile celor care le-au pregătit provin din Germania.

Peste 3000 de elevi, voluntari, familii şi chiar persoane cu dizabilităţi au pregătit aceste pachete care de 12 ani ajung şi în România cu ajutorul asociaţiei nemţeşti Die Johanniter şi a celei româneşti Tăşuleasa Social.

Nemţii au pregătit pentru familiile din România lucruri de strictă necesitate cum sunt săpunurile, periuţele de dinţi, geluri de duş sau creme, dar şi dulciuri şi alimente. Nu au lipsit nici rechizitele sau chiar jucăriile, care au bucurat peste măsură micuţii care nu au mai avut răbdare să ajungă cu cadourile acasă şi le-au desfăcut în plină stradă.

Cele peste 20.000 de cadouri au ajuns duminică la tot atâţia copii din Bistriţa-Năsăud, Suceava, Mureş şi Cluj. Cele mai multe dintre localităţile unde au ajuns duminică pachetele, adică aproximativ 60%, sunt situate în Bistriţa-Năsăud.

Sute de voluntari din Bistriţa-Năsăud, judeţele limitrofe şi chiar de peste hotare au venit să dea o mână de ajutor la această acţiune primită cu braţele deschise de către familiile din zona rurală.

„Vom acoperi 168 de localităţi cu 17 camioane. Din aproape 40 de camioane care ajung an de an în Europa de Est, 17 au  ajuns la copiii din România. Vom împărţi bucurie copiilor pe o rază de 400 de kilometri”, a precizat Alin Uhlmann Uşeriu, preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social.

Alin Uhlmann Uşeriu ne mai explică faptul că această acţiune nu vizează cazurile sociale, cadourile ajungând la toţi copiii din localităţile alese cu vârste cuprinse între 3 şi 15 ani, indiferent de condiţia lor materială. Acesta spune că nu vrea să promoveze o discriminare nici chiar pozitivă şi că bucuria este la fel de mare şi în cazul celor care au o condiţie materială bună.

Mai mult, familiile cu o stare materială bună sunt încurajate să doneze mai departe cadourile celor care poate au mai mare nevoie de alimentele pregătite de nemţi. Toţi cei care au primit cadouri sunt, de asemenea, încurajaţi să planteze un copac în luna martie a anului viitor drept „recompensă”.

Printre voluntarii care au ales să participe la această acţiune se numără şi Vlad, un puşti de doar 11 ani din Cluj-Napoca. Acesta vine pentru prima dată la o astfel de acţiune, fiind implicat în asociaţie de nici un an.

În ciuda temperaturilor deloc prietenoase care-i făceau atât pe cei care împărţeau cadouri, cât şi pe cei care le primeau să dârdâie, Vlad şi-a făcut treaba exemplar, ţinând neapărat să-i ajute pe ceilalţi voluntari. Nu a fost speriat nici de orele bune pe care a fost nevoit să le petreacă în picioare oferind cadouri şi nici de drumul de mai bine de 100 de kilometri pe care trebuie să îl parcurgă până acasă.

„Am venit pentru că îmi place să ajut, mai ales că aici este vorba despre copii. Cum aţi văzut, copiii s-au bucurat foarte mult de ce au primit şi asta ne bucură şi pe noi. Nu mai contează frigul şi oboseala”, precizează puştiul.

La fel de determinat este şi Silviu Togorean, un student de 23 de ani din Bistriţa, care face pe Moş Crăciun pentru copiii din zonele rurale din Bistriţa-Năsăud deja de 5 ani.

„Îmi place să văd copiii fericiţi, iar aici avem ocazia să vedem 1000 şi chiar 20.000 de copii fericiţi. Satisfacţia pe care o au toţi voluntarii este foarte mare”, spune Silviu.



Vă mai recomandăm:

Lecţie de responsabilitate: şase fraţi orfani dintr-o comună bistriţeană se cresc unii pe alţii şi refuză să abandoneze şcoala

Într-o căsuţă mică cu două camere de pe o uliţă din localitatea Uriu îşi duc veacul 6 fraţi, cu vârste cuprinse între doi şi 22 de ani. Deşi abia au ce mânca, fraţii Coşergar fac tot posibilul să nu abandoneze şcoala, aceasta fiind ultima dorinţă a mamei lor care s-a stins în urmă cu un an.

Crăciun „de hoinar”, cu banane prăjite proaspăt culese din curtea casei şi băutură de la tomberonul supermaketurilor

Dacă pentru mulţi Crăciunul înseamnă mese îmbelşugate alături de familie, pentru Victor Perdevară, un bistriţean de doar 26 de ani care anul trecut în aprilie a pornit în călătoria vieţii lui, sărbătorile de iarnă nu sunt deloc festive şi înseamnă doar experienţă de viaţă. Crăciunul l-a prins la peste 25 de grade, într-o comunitate de hipioţi din Cipru, cu băutură de la tomberon şi banane prăjite culese din spatele casei.



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite