Jurnal de BAC. Cum a arătat examenul maturităţii în 1959?

Jurnal de BAC. Cum a arătat examenul maturităţii în 1959?

La peste 50 de ani de la susţinerea Examenului de Maturitate, Vasile Jimborean îşi aminteşte perfect până şi subiectele care i-au picat FOTO: Bianca Sara

La cei 73 de ani ai săi, Vasile Jimborean îşi aminteşte perfect cum a decurs Examenul de Maturitate, cum se numea atunci Bacalaureatul. Fostul profesor de istorie şi filosofie a dat Bacul în anul 1959 la 7 materii şi a luat puţin sub 9.

Ştiri pe aceeaşi temă

INTRĂ ÎN DISCUŢIE  la Adevărul LIVE, unde vor fi rezolvate subiectele de la toate probele la alegere de la BAC 2013


„Am dat Bac-ul, care atunci se numea „Examenul de Maturitate”,  în 1959 la 7 materii. Am terminat la acum Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, atunci Liceul Mixt nr. 1. Am fost prima promoţie de liceu seral,” îşi începe povestea Vasile Jimborean, care acum are 73 de ani.

La două intre cele 7 materii, respectiv la matematică şi română, evaluarea era atât scrisă, cât şi orală, în timp ce la istorie, geografie, chimie, fizică şi limba rusă examenul era doar oral. Liceul se întindea doar pe 3 ani, iar Bac-ul se susţinea la terminarea celor trei ani de studii. Examinarea orală se realiza cu ajutorul bileţelelor, iar la examene putea să asiste oricine dorea: prieteni, părinţi, rude.


Mărturiseşte şi acum la peste 50 de ani de la ”Examenul de Maturitate” că marea sa spaimă a fost fizica, unde culmea s-a descurcat pentru că i-a picat unul dintre puţinele subiecte pe care le cunoştea. Norocul său a fost că a avut ocazia să repete subiectul cu pricina cu o zi înainte în parcul municipal, alături de o tânără domnişoară care se afla la plimbare în locaţia unde Vasile Jimborean învăţa pentru fizică. 


Profesorii erau severi, iar ca să treci Bac-ul trebuia să te pregăteşti serios. Nea` Jimmy, cum îi spun prietenii, îşi aminteşte că era nevoit să înveţe chiar şi noaptea pe ascuns, întrucât mama îl vedea un zugrav care călca pe urmele tatălui său şi nu un intelectual, care avea să se îndrăgostească de cărţi încă din liceu.


Era nevoit să fure lemne, pe care le aprindea şi învăţa noaptea cu uşa de la sobă deschisă, la lumina focului din sobă. Toate acestea au meritat pentru că a reuşit să obţină aproape 9 la Examenul de Maturitate.


Faptul că profesorii erau severi se vedea şi în rata de promovabilitate, Vasile Jimborean amintindu-şi că din cei 31 care s-au înscris la Bac, au reuşit să ia notă de trecere doar 15.


După fiecare dintre cele 7 examene, Vasile Jimborean compunea câte un catren. Versurile pe care le-a compus după ultima probă, la Limba Rusă, şi le aminteşte şi acum:


„De mă-ntreba cumva posteritatea
Cam cât am transpirat în grame
Atunci când mi-am luat Maturitatea
Am transpirat făcând epigrame.”


Vasile Jimborean recunoaşte că şi pe vremea aceea se copia şi că deşi el nu a încercat, a avut colegi care au încercat să „fenteze” şi Examenul de Maturitate. Cu toate acestea, fostul profesor susţine că în acele timpuri şcoala era privită cu mult mai multă seriozitate,  atât de către elevi, cât şi de către profesori, comparativ cu anul 2013.

 

Vă mai recomandăm:

O supraveghetoare din comuna Maieru a murit după ce i s-a făcut rău chiar în timpul examenului de Bacalaureat

FOTO Nea` Jimmy vorbeşte despre cel mai mare fond de carte sportivă din ţară, la care lucrează de peste 30 de ani

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările