Gheorghe Zăgrean transformă piatra în artă (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a muncit aproape 20 de ani la o fabrică, Gheroghe Zăgrean a decis, în 2003, că ar fi timpul să îşi schimbe profesia, pentru a putea să asigure familiei sale un viitor prosper.

La 36 de ani, bărbatul a plecat în Germania, unde a muncit la o firmă ce se ocupa de amenajarea teraselor şi grădinilor, dar care comercializa şi statuete decorative. I-a plăcut ce a văzut acolo şi a învăţat, direct de la profesionişti, tot ce se s-a putut în materie de decoraţiuni pentru grădini. „Atunci m-am gândit că aş putea să îmi deschid un atelier care să producă statuete din piatră la mine acasă. Nemţii ar fi vrut şi ei să aibă un punct de lucru în România şi le-am propus o colaborare", spune Gheorghe Zăgrean. Popunerea lui s-a materializat, iar în 2005 avea propriul atelier, care producea lucrări din piatră destinate exportului, pentru o firmă din Germania, cu care a şi încheiat un contract de fidelitate.

Calitate nemţească, asigurată de familie

La început, Gheorghe Zăgrean a confecţionat doar figurine în formă de îngeri, coşuleţe cu fructe sau vase de flori, toate de dimensiuni reduse. „Pe atunci, obiectele decorative pentru grădini, care erau mari cât capul unui om, erau cele mai cerute pe piaţă", spune cu zâmbetul pe buze el. Şi pentru ca afacerea să meargă, Gheorghe Lazăr şi-a pus şi familia să participe la linia de producţie. „Ca să pot realiza cât mai multe bucăţi, lucram non-stop. Mă ajutau copiii şi soţia mea şi săteam de dimineaţă până seara ca să terminăm la timp comenzile pentru Germania", îşi aminteşte bărbatul.

A renunţat la export în favoarea pieţei interne

Statuetele pe care le producea erau din praf de marmură  sau din granit, iar materia primă o aducea de pe Valea Ilvelor. Din cauza faptului că preţul pentru materia primă se scumpea de la o lună la alta, iar costul pentru un euro a crescut şi acela într-un ritm galopant, afacerea devenea încet, încet, una neprofitabilă pentru micul producător bistriţean. De aceea, sfârşitul anului 2007 a fost momentul în care Gheorghe Zăgrean a renunţat la export, în favoarea producţiei pentru piaţa internă. „A fost un moment de cumpănă, iar după consultările cu familia era cât pe ce să renunţ de tot la afacere. Am continuat însă pentru că eu cred că oamenii sunt înclinaţi spre artă, iar statuetele pentru grădini sunt o investiţie în frumos pe care fiecare o va face până la urmă", povesteşte omul.

Experienţă „made in Italy"

Ca să înveţe mai multe despre tehnica producerii statuetelor din piatră, Gheorghe a plecat anul trecut la un stagiu de pregătire în Italia. A învăţat de acolo tehnici noi şi a venit cu idei inovatoare pentru afacerea sa. „După ce m-am întors din Italia, comenzile au început să vină, mai ales pentru că statuetele pe care le fac nu sunt scumpe, în comparaţie cu cele care se produc peste hotare", spune bărbatul. Din Italia a venit cu ideea să creeze şi fântâni arteziene, care s-au dovedit a fi un real succes în rândul cumpărătorilor.

Întrebări şi răspunsuri

Credeţi că oamenii au bani de investit în amenajarea grădinilor?

Am mare încredere că, indiferent de conjunctura economică, oamenii vor avea întotdeauna posibilitatea să investească în frumos, chiar şi atunci când vine vorba de grădina casei lor. 

Ce planuri de viitor aveţi?

Intenţionez să îmi deschid un magazin de desfacere ca să îmi pot vinde mai uşor marfa.

Îi place: să sculpteze, să îi vadă pe clienţi mulţumiţi de creaţiile lui. Cel mai mult îi place atunci când turiştii se fotografiază cu statuetele lui.

Nu îi place:  Birocraţia de la noi din ţară. De asemenea, nu îi place atunci când trebuie să refacă o statuetă.

Profil:

Data naşterii: 11 mai 1967, Beclean.

Ocupaţie: Producător de statuete.

Familie: Căsătorit,  are doi băieţi.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite