FOTO Cum a reuşit un preot romano- catolic să organizeze în România un mare concurs internaţional de atelaje trase de câini

FOTO Cum a reuşit un preot romano- catolic să organizeze în România un mare concurs internaţional de atelaje trase de câini

Concursul este organizat de preotul romano-catolic Kiss Attila FOTO: Bianca Sara

Pasul Tihuţa, una dintre cele mai pitoreşti zone din România, găzduieşte în acest weekend un concurs de atelaje trase de câini. În spatele competiţiei se află un preot romano-catolic, care anul trecut a obţinut titlul de campion mondial la acest sport.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pasul Tihuţa, o trecătoare din Munţii Bârgăului, situată la 1.200 de metri altitudine şi asociată cu romanul Dracula, după ce autorul uneia dintre cele mai bine vândute cărţi din lume a plasat acţiunea din povestea sa aici, găzduieşte în acest weekend acesta o competiţie inedită. 
 
Este vorba despre Concursul Internaţional de Atelaje Canine „Drumul Romanilor”, aflat la ediţia cu numărul II. Competiţia a reunit în Transilvania cei mai valoroşi câini nordici din România, dar şi sportivi din Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria şi Serbia. Erau aşteptaţi şi sportivi din Slovacia, însă din cauza condiţiilor meteo nu au mai reuşit să ajungă.
 
În total, 30 de concurenţi au luat startul sâmbătă şi duminică, în Pasul Tihuţa. 17 dintre ei sunt din România, iar restul au venit din străinătate.
 
Competiţia se desfăşoară în două manşe, clasamentul final stabilindu-se prin însumarea timpilor obţinuţi. Participă câini din rasele nordice: Malamut de Alaska, Husky Siberian, Samoyed şi Câine de Groenlanda. 

Unul dintre concurenţii din Republica Moldova comunicând cu câinele său înainte de start (Foto: Bianca Sara)
 
La această competiţia s-a concurat cu cel mult 9 câini, la categoria „Unlimited“, şi cu cel puţin un câine, la categoria „Skijoring“. Aceasta din urmă este singura categorie în care sportivul urcă pe skiuri şi nu pe sanie. Sportivii şi câinii au avut de parcurs trei trasee, în funcţie de categorie, de 4, 7 sau 11 kilometri. 
 

Un preot, în spatele concursului de atelaje canine

 
În spatele acestui inedit concurs, unul dintre puţinele organizate în ţara noastră, asta pentru că abia anul trecut a fost oficial recunoscut acest sport de către Ministerul Sportului, se află un preot romano-catolic, care slujeşte în comuna bistriţeană Rodna.
 
Preotul Attila Kiss nu doar că a organizat competiţia, ci deţine şi un titlu de campion mondial obţinut în 2017 şi unul de vicecampion mondial. Anul trecut, datorită intervenţiei sale şi a titlului câştigat în Italia, acesta a reuşit să obţină recunoaşterea oficială şi în România a acestui sport. Până atunci, preotul era constrâns să participe din partea Ungariei. 
 
În spatele concursului se află şi Damaschin Berende, un fost prefect de Bistriţa-Năsăud, al cărui fiu este şi campion european. 
 
„Da, am titlul de campion mondial, dar tot am emoţii, fiecare competiţie este diferită”, a declarat la start preotul Attila Kiss.
 
Preotul Kiss Attila, pregătit de start (Foto: Bianca Sara)
 
Preotul Attila Kiss şi Damaschin Berende au planuri mari pentru această zonă de unde rareori lipseşte zăpada pe timpul iernii. Aceştia îşi doresc ca pitoreasca zonă să se transforme într-o bază de antrenament pentru concurenţii din ţările care nu prea au parte de zăpadă pe timpul iernii.
 
„Obiectivul nostru este să devenim o tabără de antrenament pentru multe din echipajele din Europa, care nu întotdeauna au condiţii prielnice de antrenament, cum sunt zone din Franţa sau Germania. În condiţiile în care vom reuşi să facem o tabără de antrenament aici, cu siguranţă va fi mult promovat şi potenţat acest concurs şi acest brand, pe care îl dorim dezvoltat serios, la nivelul următorilor ani”, a precizat Damaschin Berende.
 
Brandul la care se referă Damaschin Berende este „Drumul Romanilor”, care şi dă numele competiţiei. Concursul practic se desfăşoară pe traseul acestui drum, care are 12 kilometri.
 
Acesta este un vechi drum, pietruit, a cărui origine clară nu a fost stabilită de arheologi, fiind considerat fie antic, fie medieval, fie grăniceresc. În ceea ce priveşte originea romană, drumul se aseamănă cu un artfact roman, respectând „regulile” acestora:  este acoperit cu piatră, are lăţimea corespunzătoare şi este însoţit de rigola de scurgere a apelor de ploaie. 
 
Attila Kiss are 39 de ani şi este din judeţul Harghita. Acesta a fost hirotonit în 2004, iar din 2011 slujeşte în comuna Rodna, situate la poalele munţilor Rodnei. Slujitorul Domnului şi-a descoperit pasiunea pentru „câinii nordului” în 2004 şi din 2008 participă la competiţii de profil. 
 
Concurent la categoria skijoring ia startul (Foto: Bianca Sara)

Vă mai recomandăm:

 

Concursul este organizat de preotul romano-catolic Kiss Attila FOTO: Bianca Sara 

Imagini din aceeasi galerie
 • Concursul este organizat de preotul romano-catolic Kiss Attila FOTO: Bianca Sara 
 • Concursul este organizat de preotul romano-catolic Kiss Attila FOTO: Bianca Sara 
 • Organizatorul Damaschin Berende, alături de fiul său Bogdan, și el campion european, la ședința tehnică FOTO: Bianca Sara 
 • Parte din traseul parcurs de câini și sportivi FOTO: Bianca Sara 
 • Unul dintre câinii participanți, relaxându-se înainte de cursă FOTO: Bianca Sara 
 • Câinii participanți, relaxându-se înainte de cursă FOTO: Bianca Sara 
 • Câine concurent, înainte de start FOTO Bianca Sara 
 • Concurent la categoria skijoring, la start FOTO: Bianca Sara 
 • Concurent din Republica Moldova, comunicând cu câinele său, înainte de start FOTO: Bianca Sara 
 • Primul concurent la categoria skijoring FOTO: Bianca Sara 
 • Start la categoria skijoring FOTO: Bianca Sara 
 • Atelaj cu 9 câini, gata de start FOTO: Bianca Sara 
 • Câini concurenți iau startul FOTO: Bianca Sara 
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: