FOTO Când calul paşte în zona  protejată, iar micul sfârâie la doi paşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Bianca Sara
FOTO: Bianca Sara

Weekend-ul acesta a avut loc la Orheiul Bistriţei, în Pădurea din Şes, zonă protejată de lege, cea de-a XII-a ediţie a Festivalului „Laleaua Pestriţă”. La îndemnul autorităţilor locale, cei prezenţi s-au înfruptat din micii pregătiţi la doar doi paşi de zona protejată şi au ascultat muzică populară. Câţiva cai au fost mai curajoşi şi chiar s-au înfruptat din iarba din zona protejată.


Festivalul „Laleaua Pestriţă” a marcat weekend-ul acesta pentru al doisprezecelea an consecutiv existenţa pe tărâm bistriţean a lalelei pestriţe, o floare rară protejată de lege. Autorităţile judeţene nu au lipsit nici ele de la eveniment promiţând cu mâna pe inimă că se vor îngriji de protejarea lalelei care seamănă cu o tablă de şah.

Norocul plantei care creşte în Pădurea din Şes încă din anii `80, a fost acela că a înflorit la începutul lunii mai, înainte ca festivalul care-i poartă numele să adune mii de oameni din tot judeţul la doi paşi de zona protejată.

Păduricea din apropierea localităţii Orheiul Bistriţei s-a umplut în nici două ore de maşini, căruţe, oameni şi grătare, care sfidau în primul rând natura şi mai apoi „legea picnicului” deja intrată în vigoare.

Zona protejată a fost „anunţată” printr-o pancartă şi delimitată cu o bandă galbenă. Aceasta însă nu a împiedicat oamenii să facă o plimbare prin pădurea care până acum o săptămână adăpostea floarea de culoare mov, care a stârnit curiozitatea  botaniştilor români.

 Caii n-au fost nici ei opriţi nici de stăpâni şi nici de jandarmii sau poliţiştii prezenţi să intre în perimetrul protejat şi să se înfrupte din iarba „interzisă”.

Cristian Ţetcu, custode a şase arii protejate de pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, ne spune că manifestarea era „interzisă” în primul rând de legea picnicului şi mai apoi de faptul că era vorba despre o zonă protejată.

image

Foto

festival laleaua pestrita


Acesta precizează însă că lalelele nu au avut prea mult de suferit anul acesta întrucât festivalul s-a organizat după ce planta deja a dispărut.  Nu acelaşi lucru îl putem spune despre anii trecuţi, când mulţi dintre participanţii la festival profitau de ocazie şi plecau acasă cu un „suvenir” vegetal.

Potrivit custodelui Cristian Ţetcu, de cele mai multe ori, de vină pentru distrugerea zonelor protejate sunt neaplicarea legii şi lipsa fondurilor, administratorii acestor perimetre nefiind rău intenţionaţi.

În ultimii ani au avut de suferit şi stejarii care umbresc solul şi favorizează astfel apariţia lalelei pestriţe în Pădurea din Şes, fiind retezaţi de drujbe sau securi pentru a asigura căldura locuitorilor din zonă pe timp de iarnă.

Lucrurile s-ar putea schimba anii care urmează, custodele ariei, Ocolul Silvic „Dealul Negru” pregătind un plan de management al acestei zone pe care l-a trimis spre aprobare Ministerului Mediului. Unul dintre obiectivele planului de manangement este cartografierea întregii zone pentru stabilirea limitelor rezervaţiei.
 

Vă mai recomandăm:

FOTO De un sfert de secol colecţionează imagini cu Bistriţa. Printre piesele de rezistenţă: un bulevard surprins în 1891

FOTO/VIDEO Rugăciuni la modă printre romi: manelele creştine

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite