FOTO Un bistriţean se joacă cu papilele gustative ale iubitorilor de peşte cu o reţetă emblemă a Bucovinei, veche de jumătate de secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Bianca Sara
FOTO: Bianca Sara

La nici 20 de kilometri de Bistriţa, în curtea lui Oltean Alin găsim o bunătate ce ne va face să ne îndrăgostim de peşte: păstrăv afumat. Preparatul pregătit după reţeta emblemă a Bucovinei a fost „inventată” în anii `50 din raţiuni practice.


Oltean Alin de 37 de ani comercializează păstrăv de mai bine de un an, după ce din anul 2008 se chinuie să-şi pună afacerea pe picioare în comuna Prundu Bârgăului,  la 20 de kilometri de Bistriţa, acolo unde şi locuieşte împreună cu familia.

De departe însă cel mai special preparat pe care l-a scos la vânzare de curând este păstrăvul afumat, după o reţetă de care s-a îndrăgostit iremediabil în vizitele din Bucovina, în urmă cu câţiva ani.

A „furat” meserie şi a început să-l pregătească pentru familie şi prieteni, iar mai apoi s-a gândit să transforme acest preparat într-o afacere.  Bistriţeanul spune că nu i-a ieşit din prima, greşind ba cantitatea de sare utilizată, ba intensitatea focului, erorile sale costându-l zeci de peşti pe care era nevoit să-i arunce.

„Păstrăvul acesta afumat s-a făcut prima dată la Valea Putnei prin 1950 din necesitatea de a-l transporta pe timp de vară. Se duceau la Cernăuţi cu păstrăv afumat, pentru că nu putea fi transportat altfel, mai ales vara. Sunt multe persoane care nu au mâncat aşa ceva niciodată. Eu am mâncat o dată acolo şi am văzut o afumătoare şi cum se face şi am încercat şi eu,” povesteşte Alin Oltean.

Particularitatea acestui proces de preparare este faptul că este afumat cu ajutorul conurilor de brad, care îi face gustul suav şi deloc pronunţat, spune Alin. Întreg procedeul este de durată, peştele fiind curăţat, ţinut în apă cu sare, din nou curăţat, iar mai apoi afumat câteva ore bune neapărat folosindu-se conurile de brad.

pastrav afumat  4

Pe lângă gustul cu totul special al preparatului, acesta are şi unele avantaje deloc de trecut cu vederea. „În primul rând poţi să-l iei unde vrei cu tine, nu se strică, ţinut la frigider pe timp de vară rezistă şi două săptămâni. Se mănâncă aşa cum e, nu mai trebuie preparat,” precizează producătorul.

Dacă în ţări precum Germania acest preparat ajunge să coste şi 20 de euro kilogramul, la noi nu trece de 60 de lei. Asta pentru că peştele aproape îşi înjumătăţeşte gramajul în urma acestui proces, iar din două kilograme de peşte mai rămâne unul.

La afacere ajută întreaga familie, fiul de 9 ani al bistriţeanului fiind cel care obişnuieşte să meargă să culeagă conurile, atât de necesare pentru prepararea păstrăvului afumat.

În Bucovina pătrăvul afumat se serveşte în „cobză”, care este compusă din câţiva peşti legaţi împreună şi puşi mai apoi într-un manşon de cetină proaspătă de brad. Aceasta este adunată în formă de cobză şi legată cu fâşii de coajă de răchită.
 

Vă mai recomandăm:

Maeştrii gulaşului la ceaun s-au întrecut duminică, la Bistriţa. Chimenul şi carnea de vânat, ingrediente secrete

Sosul de magiun, cartofii fierţi la abur şi condidmentele naturale au înnobilat carnea de vânat la concursul de la Figa

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite