De ce clipim în somn? Ce legătură are clipitul cu visatul şi cum ne protejează ochii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu siguranţă aţi văzut persoane care par să clipească în somn. Specialiştii sunt de acord în unanimitate cu faptul că această mişcare a globului ocular este o reacţie la „imaginile” care apar în timpul unui vis. De asemenea, specialiştii spun că această mişcare a globului ocular are şi beneficii, ajutând la lubrifierea corneei.

Mişcările globului ocular în timpul somnului, care dau sezanţia de clipire, au fost experimentate de fiecare dintre noi chiar fără să o ştim. Specialiştii spun că în momentele în care apar aceste mişcări ale globului ocular involuntare cel mai probabil visăm.

„În timpul somnului, pe parcursul unui vis, e normal să ne manifestăm, inclusiv la nivelul ochilor. Nu este chiar un clipit, sunt mişcări ale globului ocular care apar în funcţie de ce percepem în timpul visului”, explică specialistul în optometrie Alexandru Mureşan.

Acesta mai spune că aceste mişcări ale globului ocular nu doar că indică faptul că visăm, ci protejează şi corneea, lubrifiind-o. De altfel, clipitul în general ajută mult ochii. Prin clipit şi mişcări ale globului ocular pe timpul nopţii lubrifiem şi oxigenăm corneea, curăţăm globul ocular şi îndepărăm reziduurile. De asemenea, clipitul este şi un act reflex de apărare.

Dormitul cu ochii deschişi indică o problemă neurologică

Cazurile rare în care oamenii dorm cu ochii deschişi nu reprezintă doar o ciudăţenie, ci şi o problemă medicală. Problema medicală însă nu este de natură oftalmologică, ci neurologică, ne explică Alexandru Mureşan. „Pentru a-i ajuta pe cei care dorm cu ochii deschişi chiar s-au făcut proteze speciale care să le ţină ploapele închise”, completează specialistul în optometrie.

De altfel, clipitul, în ciuda faptului că este un reflex involuntar, este în strânsă legătură cu creierul nostru. De exemplu, clipim mult mai rar atunci când ne concentrăm foarte tare pe ceva. Copiii care se sperie sau urmăresc scene de violenţă clipesc foarte des, clipitul manifestându-se sub forma unui tic. Studiile arată că clipim la finalul fiecărei fraze pe care o citim şi la finalul fiecărei scene dintr-un material video. Specialiştii susţin că atunci practic facem o pauză mentală.

Vă mai recomandăm:

9 adevăruri neştiute despre somn şi vise

Curiozităţi despre somn: femeile au nevoie de mai multă odihnă şi jocurile video te scapă de coşmaruri

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite