Cele mai neobişnuite investiţii de la sat. Cum au ajuns comune din România să aibă bănci, piscine, Wi-Fi şi şcoli de balet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În comuna Romuli, autorităţile locale au amenajat o piscină încălzită FOTO: Ioan Monita
În comuna Romuli, autorităţile locale au amenajat o piscină încălzită FOTO: Ioan Monita

Ruptura între mediul urban şi rural pare tot mai mare, mai ales în zonele bogate din România. Unele sate au ajuns să aibă Wi-Fi, unităţi bancare, şcoli de balet şi chiar piscine.

Primarii gospodari din comunele din Bistriţa-Năsăud par să reuşească să estompeze diferenţele uriaşe dintre mediul urban şi cel rural. Aceştia au atras investiţii în zonă şi chiar le-au pus la dispoziţie locuitorilor comunelor pe care le păstoresc servicii care, în mod normal, le-am găsi doar la oraş.

Adevărul.ro vă prezintă o listă cu cele mai neobişnuite investiţii de la sat. 

- Wi-Fi şi imagini live din parcul cu lei al comunei. Campion la investiţii neobişnuite cel puţin pentru mediul rural este cu siguranţă primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Crişan. În centrul comunei, acesta a amenajat un parc cu o fântână arteziană, decorată cu lei care „scuipă” apă. De asemenea, locuirii comunei au Wi-Fi în centrul comunei, iar pe site-ul primăriei pot fi urmărire imagini live de pe străzile localităţii.

- Comunele cu şcoală de balet. Maieru, una dintre cele mai mari comune din Bistriţa-Năsăud s-a pricopsit de câteva luni de zile cu o şcoală de balet. Numărul mare de solicitări l-a determinat pe balerinul Ovidiu Danci să organizeze o şcoală şi acolo. De asemenea, o astfel de clasă funcţionează şi la Prundu Bârgăului.

- Romuli, comuna care are piscină cu apă încălzită pentru locuitorii săi. Primarul Ioan Moniţa a amenajat în anul 2013 o piscină de 16 metri lungime, completată de un bazin de dimensiuni reduse pentru cei mici. Aceasta are şi o zonă de plajă, dotată cu 25 de şezlonguri şi cinci umbrele. Mini-ştrandul din Romuli a costat 25.000 de lei. 

- Bancă la ţară. Unitatea bancară de la ţară nu mai este o raritate în Bistriţa-Năsăud. Cel puţin 5 comune din judeţ au câte o unitate bancară. Recordul îl deţine tot Prundu Bârgăului, unde funcţionează trei filiale ale unor bănci. 

- Instituţiile, încălzite cu apă termală. Ideea aparţine primarului comunei Dumitra, Gheorghe Bălăjan, care pregăteşte un proiect, prin care vrea să încălzească cele 15 clădiri din administrarea sa cu apă termală. Această investiţie ar scădea consumul de energie cu 70-75%. 

- Încălzire cu o centrală de cogenerare pe bază de biomasă în valoare de 850.000 de euro. În Lunca Ilvei, o sală de sport, două blocuri ANL şi o creşă sunt încălzite cu ajutorul acestei centrale moderne. Acest lucru este posibil cu ajutorul unui parteneriat public-privat. Afaceristul Emil Iugan împarte surplusul de energie termică produs la fabrica sa cu autorităţile locale. Potrivit edilului Flaviu Lupşan acest parteneriat public-privat duce la o economie de 300.000 de lei anual.

Vă mai recomandăm:

Cum arată una dintre cele mai excentrice comune din ţară, „decorată“ cu tunuri, statui cu bec şi lei care scuipă apă

Revoluţia vine de la sat: un primar din Ardeal vrea să încălzească instituţiile publice din bătătura sa cu apă termală

FOTO După o zi de muncă pe câmp, bălăceală la piscina comunală. Primăria Romuli a amenajat un mini-ştrand pentru locuitorii săi

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite