Bistriţa: „Recolta“ greblei ecologice din Valea Vinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Dragotă strânge pet-urile prinse în grebla ecologică, invenţia sa (foto: Claudiu Iuşan, biologul PNMR)
Cristian Dragotă strânge pet-urile prinse în grebla ecologică, invenţia sa (foto: Claudiu Iuşan, biologul PNMR)

Cristian Dragotă a strâns circa de 150 kg de gunoaie în două săptămâni cu ajutorul unui dispozitiv din lemn pus pe pârâul Izvorul Băilor din zona satului Valea Vinului. Pentru ingeniosul bistriţean, dispozitivul e un experiment reuşit pentru că în primăvara aceasta s-au adunat cu 60% mai puţine mizerii şi pet-uri faţă de 2010.

Cristian Dragotă, un ecologist convins din comuna bistriţeană Rodna, a pus şi anul acesta, pe pârâul Izvorul Băilor, afluent al Someşului, un dispozitiv din lemn cu dinţi, asemeni unei greble, care opreşte gunoaiele aduse de ape. Acesta şi-a botezat invenţia: greblă ecologică. De două săptămâni a montat-o.  Vrea să o ţină până în toamnă.

Nu mică i-a fost mirarea să vadă că nu s-au strâns atâtea gunoaie pe cât se aştepta. „Am văzut că anul ăsta au fost mult mai puţine pet-uri şi mizerii aruncate pe ape. Am strâns vreo 100-150 de kg, ceea ce e foarte puţin faţă de anul trecut când într-o lună am adunat o tonă", povesteşte Cristian Dragotă.

El locuieşte în Rodna, are 39 de ani, şi de patru ani lucrează ca agent hidro la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud (SGA BN). Sarcina lui e, printre altele, să ţină apele curate. Ideea i-a venit într-o iarnă când se tot gândea cum să facă să scape de gunoaie. „Am vrut să trag un semnal de alarmă. Erau foarte multe gunoaie. Primăvara, când oamenii din satul Valea Vinului, din vecinătatea Parcului Naţional Munţii Rodnei, fac curat aruncă gunoaiele pe ape. Nu e bine", spune angajatul SGA BN.

Gunoaie de-o noapte

„Grebla" este doar din lemn. Pe trunchiul unui copac, un răşinos, a prins ţăruşi din lemn care nu lasă pet-urile să treacă. „Are un spaţiu special făcut pe unde trec peştii. Sistemul nu implică costuri şi e perfectibil", explică Cristian Dragotă. Mizeriile adunate de pe ape sunt duse săptămânal cu maşina de salubrizare la Rodna.

Doar în zilele când plouă, Dragotă merge să verifice sistemul şi să strângă gunoaiele. Pentru el, grebla ecologică e un experiment ce a dat roade şi pe care vrea să-l repete la anul. El crede că oamenii din cele 67 de gospodării din Valea Vinului nu au mai aruncat anul acesta la fel de multe gunoaie pe ape după ce şi-au făcut curăţenia de primăvară. Astfel îşi explică el scăderea cu 60% a pet-urilor strânse în aceste două săptămâni comparativ cu acelaşi interval anul trecut. „Când văd grebla, oamenii nu mai aruncă", adaugă Dragotă.

„Începem să ne civilizăm şi noi"

La fel crede şi primarul comunei Rodna, Alexandru Năşcan. El crede că simţul civic se trezeşte mai greu. „O scădere a cantităţii de gunoaie s-a observat şi în zona blocurilor din Rodna. Încet-încet, ne civilizăm şi noi. Nu mai aruncăm gunoaie unde ne vine la mână", afirmă primarul. Tot el susţine că în Valea Vinului au fost mai mulţi turişti faţă de 2010.

Prostul obicei de a arunca gunoaie pe ape îl au şi sătenii din alte comune ale judeţului. „După ce fac curat, mai ales primăvara, oamenii aruncă ce nu le mai trebuie pe apă. Se gândesc că nu fac rău, însă nu fac nici bine", zice viceprimarul din comuna Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Boar.

Cine este Cristian Dragotă

Biologul Parcului Naţional Munţii Rodnei, Claudiu Iuşan, spune despre Cristian Dragotă că e un om simplu care iubeşte natura. Cei 15 ani petrecuţi în mină l-au călit, însă nu i-au schimbat dorinţa de a face ceva pentru mediu. „ Dacă fiecare dintre noi am avea măcar un sâmbure de iniţiativă precum are acest om, sunt convins că tot ceea ce ne înconjoară ar avea altă însemnătate", crede Iuşan.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite