8 trucuri pentru a-ţi proteja maşina iarna. De ce e important să nu foloseşti frâna de mână şi să decuplezi bateria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe timpul iernii, autoturismul are nevoie de mai mult decât cauciucuri de iarnă şi o măturică pentru zăpadă. Specialiştii ne atrag atenţia că frigul poate să ne trimită autoturismul în service, dacă nu ţinem cont de câteva reguli pe cât de simple, pe atât de necunoscute în rândul şoferilor.

Temperaturile foarte scăzute, gheaţa şi zăpada pot să îţi trimită autoturismul în service dacă nu respecţi câteva reguli simple, menite să-ţi protejeze maşina. Alături de inginerul Alex Domide, am identificat 8 trucuri care te vor ajuta să îţi protejezi autoturismul pe timpul iernii:

1. Evită să foloseşti frâna de mâna – dacă autoturismul rămâne staţionar afară, încercaţi să nu acţionaţi frâna de mână, asta pentru că gerul şi umiditatea puternică pot înţepeni cablul în propriul manşon şi pot face ca plăcuţele să se lipească de discurile de frână. Bracaţi roţile spre trotuar şi mutaţi levierul în viteza I. 

2. Verificaţi nivelul fluidelor- înainte ca temperaturile să scadă sub 0 verificaţi nivelul diferitelor fluide şi dotaţi-vă cu lichide rezistente la îngheţ pentru spălat parbrizul.

3. Adoptaţi o conduită rutieră coformă cu vremea- deşi pare greu de crezut, un şofat corect şi adaptat condiţiilor de drum şi mediu vă protejează şi autoturismul nu doar viaţa. Şofatul ar trebui să fie cât mai blând în reacţii, fără accelerări rapide şi frânări bruşte.

4. Debranşaţi bateria – acest sfat este de cele mai multe ori ignorat. Când autoturismul staţionează mai multe ore, mai ales mai multe zile în frig, bateria se poate descărca. Dacă deţineţi un autoturism mai vechi, nu ezitaţi să o debranşaţi. Dacă deţineţi un autoturism mai nou, este recomandat să porniţi motorul periodic. 

5. Ungeţi închizătoarele uşilor cu soluţii speciale pentru lubrifiere şi pentru evitarea îngheţului. De asemenea, nu strică să vă cumpăraţi un spray pentru dezgheţat.

6. Alimentaţi cu combustibil recomandat pentru sezonul rece.

7. Schimbaţi filtrul de habitaclu şi verificaţi funcţionarea corectă a sistemului de încălzire şi dezaburire. 

8. Alimentaţi cu mai mult combustibil decât de obicei, pentru a evita formarea brumei pe suprafaţa rezervorului din cauza creşterii temperaturii combustibilului, dar şi pentru a evita situaţia neplăcută de a rămâne fără combustibil din cauza unor blocaje cauzate de drumuri cu zăpadă sau gheaţă. 

Vă mai recomandăm:

Zece acţiuni obligatorii pentru proprietarii de autoturisme înainte de venirea iernii

Cum ne pregătim corect maşina pentru iarnă. La ce trebuie să fim atenţi pentru a nu rămâne blocaţi cu maşina în zăpadă

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite