10 lucruri pe care trebuie să le cunoşti despre lanţurile antiderapante de la maşină. Când şi cum se folosesc

10 lucruri pe care trebuie să le cunoşti despre lanţurile antiderapante de la maşină. Când şi cum se folosesc

Specialiştii ne recomandă să avem grijă mare cum folosim lanţurile antiderapante FOTO: autoturisme-romania.ro

În multe judeţe din ţară, iarna şi-a intrat în drepturi. Aceasta nu doar că a venit cu temperaturi scăzute şi cu zăpadă, ci şi cu bătăi de cap pentru şoferi. Specialiştii spun că trebuie să fim atenţi când şi cum folosim lanţurile antiderapante. Acestea nu ţin locul anvelopelor de iarnă şi trebuie folosite cu prudenţă

Echiparea maşinilor cu cauciucuri de iarnă pare să fie o condiţie obligatorie dacă vrei să treci fără incidente de sezonul rece, presărat cu zăpadă, temperaturi scăzute şi polei. De asemenea, specialiştii spun că atunci când ne pornim spre zone înzăpezite, ar fi bine să avem lanţuri antiderapante. 
 
Cum şi când se folosesc aceste lanţuri antiderapante ne explică inginerul Alex Domide. Împreună am întocmit o listă cu 10 lucruri pe care trebuie să le ştiţi despre lanţurile antiderapante:
 
-Lanţurile antiderapante se folosesc doar în cazuri de forţă majoră, adică atunci când maşina rămâne înzăpezită  sau zăpada şi gheaţa sunt depuse în strat consistent pe carosabil.
 
-După ce porţiunea cu probleme este depăşită, se recomandă demontarea lanţurilor antiderapante. Este contraindicată folosirea lanţurilor pe o distanţă mai mare de câţiva kilometri. 
 
-Nu puteţi depăşi 45 de kilometri la oră când aveţi montate lanţurile şi nu le puteţi utiliza pe porţiuni de drum fără zăpadă. Asta pentru că pot produce grave defecţiuni la sistemul de direcţie şi la suspensii. De asemenea, se pot distruge şi lanţurile şi anvelopele.
 
-Este important de asemenea ca lanţurile folosite să se potrivească cu dimensiunile roţilor maşinii. Dacă lanţurile sunt mai mici nu se vor putea închide peste circumferinţa anvelopei, iar dacă sunt mai mari, nu vor avea stabilitate după ce sunt montate, putând produce daune în timpul mersului.
 
-Aveţi grijă la montatul lanţurilor, acestea trebuie întinse foarte bine. 
 
-Specialiştii recomandă folosirea lanţurilor cu profil romb şi nu scăriţă. Cele cu profil romb sunt mai rezistente, au mai multă aderenţă, iar maşina este mai stabilă.
 
-Exersează montarea şi demontarea lanţurilor. Această operaţiune poate să fie dificilă, mai ales când arcurile roţilor sunt înzăpezite şi mâinile îţi sunt reci din cauza frigului. Exersează procedura când vremea este caldă pentru a scurta timpul necesar montării lor.
 
-Pentru a vedea de câte perechi de lanţuri aveţi nevoie, verificaţi manualul maşinii. O maşină cu lanţurile montate doar pe roţile din faţă va avea tendinţa să supravireze, una cu lanţurile montate doare pe roţile din spate va avea tendinţa să subvireze, iar una cu tracţiune integrală 4X4 ar trebui să aibă lanţuri montate pe fiecare roată. 
 
-Porneşte încet de pe loc şi evită frânele şi accelerarea bruşte, pentru a evita incidentele.
 
-Curăţă lanţurile după fiecare utilizare, pentru a le prelungi durata de viaţă.
 

Vă mai recomandăm:

 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările