Stres versus relaxare. Care este cea mai bună metodă de relaxare şi cum o puteţi aplica
0Relaxarea nu este acel moment în care vii frânt de la serviciu şi te bagi în pat, la televizor sau cu laptopul în braţe înconjurat de prăjituri ori îţi rupi degetul mare de la mână derulând pe repede înainte Facebook-ul. Este vorba despre mult mai mult. Înseamnă să te transpui într-o stare de linişte şi calm. Dar stresul ce este de fapt?
Potrivit specialiştilor, stresul este reacţia la solicitările la care suntem supuşi, aşa cum afirmă şi psihologul James Borg, iar stresorii reprezintă situaţiile, condiţiile sau circumstanţele care declanşează stresul. Stresul determină unele semne sau simptome la nivel mental cum ar fi dificultăţi de concentrare, amânare, stimă scăzută de sine, emoţional (oboseală, anxietate, depresie, tristeţe, labilitate), fizic (insomnie, stare continuă de oboseală, dureri în diferite părţi ale corpului şi slăbirea sistemului imunitar) şi comportamental (probleme de relaţionare, furie, probleme cu alcoolul, tulburări alimentare, retragere socială, probleme sexuale)
„Înainte de toate, trebuie să înţelegem că trebuie să prioritizăm sarcinile, apoi să înţelegem că gândirea este totul. Ce înseamnă asta? Tot răul sau binele cu care vă confruntaţi începe cu gândurile pe care le aveţi. Nu ceea ce se-ntâmplă vă duce la disperare ci cum interpretaţi ceea ce e întâmplă. Situaţii grele avem fiecare în viaţă, cum evaluăm acea situaţie şi ce gândim despre ea determină nişte emoţii, iar emoţiile vor determina nişte comportamente. Deci totul porneşte de la cum gândim şi cum ne raportăm la acea situaţie. Studiile arată că un om trece printr-o criză mai mică sau mai mare la fiecare 2 sau 3 luni”, a spus psihologul şi psihoterapeutul Cecilia Ardusătan.
Studiile făcute în domeniu arată că tehnicile de relaxare activează zona parasimpatică a sistemului nervos, liniştindu-ne. Practicarea repetată a relaxării duce în timp la echilibru psihic, fizic, la îmbunătăţirea memoriei şi creativităţii.
Una dintre cele mai cunoscute modalităţi de relaxare este tehnica Jacobson
Când faceţi prima dată această tehnică se poate întâmpla să vă fie greu să vizualizaţi, însă este important să nu abandonaţi, întrucât unii oameni sunt dezvoltaţi kinestezic sau auditiv.
„Trebuie să faceţi doar din punctul dumneavoastră de vedere. Dacă cumva mintea vă rătăceste, nu fiţi aspri cu dumneavoastră. Aşa e mintea. Asta a învăţat, încă nu e obişnuită cu noul „program”.Mai bine întrebaţi-vă: „De ce îmi fuge mintea, de ce s-a rătăcit?”. Daţi-vă voie un minut să urmăriţi acest gând, după care reveniţi înapoi la exerciţiu. Măcar 10 zile să faceţi acest exerciţiu şi veţi vedea pe zi ce trece că intraţi în stare de relaxare mult mai uşor, plus veţi simţi îmbunătăţiri în starea de bine. Ca orice lucru, practica e «mama învăţării»”, mai spune Cecilia Ardusătan.
Care sunt paşii ce trebuie urmaţi pentru cea mai bună tehnică de relaxare
1. Aşeazaţi-vă într-un fotoliu sau scaun într-o cameră liniştită, puneţi-vă picioarele pe podea şi închideţi ochii (puteţi sta şi întins).
2. Conştientizaţi respiraţia şi fiţi atenţi cum aerul intră şi iese din corp, nu faceţi nimic altceva. Inspiraţi profund de 3 ori şi repetaţi pentru dumneavostră cu glas încet „relaxare” sau „calm”.
3. Concentraţi-vă asupra feţei şi daţi-vă voie să simţiţi orice fel de tensiune din faţă sau ochi, falcă, limbă.
4. Încercaţi să vă formaţi o imagine în minte cum arată această tensiune (o bilă, o frânghie, o formă, un pumn încleştat, orice vrea mintea dvs.), apoi imaginaţi-vă cum tensiunea dispare şi totul devine relaxat, precum o pisică ce toarce sau o şosetă care se lasă în virtutea gravitaţiei sau ca o bandă elastică.
5. Acum simţiţi cum faţa, ochii, maxilarul, limba se relaxează, cum un val de relaxare se împrăştie în tot corpul (stăruiţi cam 7 – 10 secunde pe fiecare pas).
6. Contractaţi-vă toţi muşchii feţei şi ai ochilor, strângeţi cât de tare puteţi până apare o usoară durere, ţineţi pe durere cam 7 secunde apoi destindeţi-i simţind cum relaxarea se răspândeşte în tot corpul.
„Acum aplicaţi aceeaşi metodă pe fiecare parte a corpului mutând încet spre gât, umeri, partea de sus a braţelor, braţe, mâini, piept, spate, şale, abdomen, coapse, gambe, glezne, labele picioarelor, degetele de picioare, fiecare parte a corpului fiind relaxată. La fiecare parte a corpului vizualizaţi mental tensiunea şi apoi imaginaţi-vă cum dispare. De fiecare dată incordaţi muşchii din zona respectivă şi lăsaţi-i să se destindă, pentru a simţi cum se răspândeşte apoi relaxarea”, a spus psihoterapeutul şi psihologul Cecilia Ardusătan.
După ce aţi terminat de relaxat toate părţile corpului, rămâneţi în linişte cam 5 minute. Mai apoi, lăsaţi muşchii pleoapelor să devină mai uşori, deschideţi încet ochii şi reveniţi la realitatea încăperii în care vă aflaţi.
Citeşte şi
Cum se găteşte Hremzli, unul dintre cele mai delicioase preparate tradiţionale din Maramureş