Sămânţa masochismul erotic, explicată: „O vinovăţie inconştientă cu rădăcini, uneori, în masturbarea din copilărie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masochimsul, tulburare erotică    Foto:
Masochimsul, tulburare erotică    Foto:

Masochismul este tulburarea care îl determină pe subiect să fie nemulţumit mereu. Persoanele cu acest tip de tulburare se plâng de eşecuri, pe care le justifică în diferite moduri (nu sunt ei de vină, ci sunt victime). Tulburarea, ca şi masochismul erotic, îşi are originea în copilărie.

În acest tip de tulburare de personalitate numită masochism, suferinţa ajunge să fie sursă de plăcere, iar persoanele cu această tulburare vor căuta mereu durerea şi degradarea. În mod general, când e întâlnim în cercul nostru de cunoştinţe, le spunem persoane ”negativiste”, însă psihologii spun că e o tulburare de personalitate ce îşi are originea în copilărie şi este o consecinţă a dezvoltării personalităţii lor. Cel mai adesea are legătură cu atitudinea posesivă a părinţilor, cu pedepsele aplicate sau lipsa de afecţiune, inducându-li-se părerea că nu merită să li se întâmple nimic bun, ajungând ca la maturitate să nu poată simţi plăcere decât din durere. Pacienţii cu această tulburare sunt capabili să se supună abuzurilor în relaţiile lor, convinşi că acestea sunt fireşti.

Masochismul erotic, tulburare din sfera perversiunilor sexuale

Dacă vorbim de masochismul erotic, acesta îşi are originea, de asmenea, în copilărie şi, după cum arată psihologii, există o legătură cu masturbarea infantilă şi pedeapsa sau sentimentul de vinovăţie. Psihologul clinician Dana Crişan  arată că tulbuarea face parte din sfera perversiunilor sexuale, a parafiliilor (perversiune caracterizată prin căutarea plăcerii sexuale printr-un obiect sau printr-o situaţie bizară, neobişnuită), pulsiune (element dinamic al activităţii psihice inconştiente, instinct) în care subiectul resimte plăcere asociată cu durerea provocata de un alt subiect. ”Psihanalistul Sigmund Freud distingea între pulsiuni primare (a morţii) şi secundare din care face parte masochismul, ca fiind rezultatul pulsiunii erotice agresive şi distrugătoare îndreptată spre sine însuşi a subiectului. Agresivitate, deci, îndreptată spre sine, nu spre cei din jur”, explică psihologul clinician Dana Crişan. Ea arată că masochismul erotic vine ca şi o consecinţă (ca urmare) a dezvoltării libidoului şi ia câte o formă specifică diferitelor faze de dezvoltare: oral, anal, genital. ”În acest stadiu ei se dezvoltă anal, genital şi resimt aumite plăceri, dar pot să rămână emoţional blocaţi în acea zonă. Dacă sunt pedepsiţi, ei vor asocia agresivitatea şi vinovăţia cu plăcerea şi îşi îndreaptă agresivitatea împotriva lor, nu împotriva lumii externe şi atunci asociază durere-plăcere-pedeapsă, iar la fetiţe intervine mecanismul unui gen de masochism moral, se victimează şi vor simţi plăcere cand sunt lovite, pentru că astfel resimt un confort”, mai explică psihologul. 

image
”Această vinovăţie inconştientă îşi are rădăcina uneori în masturbarea infantilă şi suscită nevoia de pedeapsă. Termenul complementar ce caracterizează un dublu aspect fundamental al vieţii pulsionale este sadomasochismul, care este un ansamblu de parafilii, unde satisfacţia depinde de durerea morală şi fizică exercitată asupra altuia”, mai explică psihologul clinician, Dana Crişan (foto).

Tulburare mai frecventă la femei                                               

Ea mai arată că la femei e mai frecventă această tulburare, pentru că ”există o asociere cu rolul masculin-feminin”.

Masochismul moral corespunde relaţiei pe care ”Supra eu-l” o intreţine cu ”Eu-l” cu un sentiment de vinovăţie inconştient (eul fiind limita dintre conştient şi inconştient, reprzintă ”sinele” din viaţa reală, conştientă, în timp ce ”supra eul” este instanţa superioară, de domeniul conştiinţei, a valorilor, a interdicţiilor şi repreznărilor morale).

Mai puteţi citi:

Cele mai tari bancuri video realizate de un grup de umorişti amatori. Cine sunt ardelenii ce au strâns mii de fani online

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite