FOTO VIDEO Cea mai mare cascadă din România a secat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cascada Cailor este unul din principalele puncte de atracţie a Parcului Munţii Rodnei FOTO:ITDOR-TV
Cascada Cailor este unul din principalele puncte de atracţie a Parcului Munţii Rodnei FOTO:ITDOR-TV

Seceta din toamna acestui an a făcut ca una din cele mai frumoase zone ale Maramureşului, Cascada Cailor, să rămână doar o amintire a ceea ce era. Pârâul Cailor a secat, astfel că doar un firicel de apă a înlocuit şuvoiul ce cădea de la circa 100 de metri înălţime.

Mii de turişti vizitează anual cascada cu cea mai mare cădere de apă din România. Amplasată în Parcul Natural Munţii Rodnei, Cascada Cailor era una din principalele atracţii a Maramureşului. Toate acestea până la sfârşitul lunii octombrie, când din cauza secetei pârâul care alimenta căderea de apă a secat. Potrivit reprezentanţilor Parcului Natural Munţii Rodnei, acest fenomen apare în lipsa precipitaţilor, cel puţin o dată pe an. „Din punctul nostru de vedere nu este ceva alarmant. Am observat şi anul trecut acest fenomen. Debitul va reveni la normal o dată cu căderea precipitaţilor. Ştim că acum are un nivel foarte scăzut de apă, dar am mai trecut prin faza acesta. E normal ca lumea să vadă o cascadă impresionantă atunci când debitul apei să fie mare, dar e la fel de normal ca nivelul apei să scadă în lipsa ploilor“, a spus Doina Jauca, directorul parcului.   

Privelişte de vis

Căderea de apă este greu accesibilă iarna, din cauza stratului gros de zăpadă şi a cărărilor abrupte, dar pe

 timpul verii se transformă într-o atracţie irezistibilă pentru turişti. După două ore de mers agale, pornind din oraşul Borşa înspre inima muntelui, prin văi adânci şi pe poteci abrupte, ajungeţi la una dintre cele mai frumoase cascade din România.

Cu secole în urmă, Muntele Piatra Rea era locul preferat al localnicilor, datorită păşunilor sale întinse. De cum dădea colţul ierbii şi până toamna târziu, oamenii îşi ţineau hergheliile de cai aici mai bine de jumătate de an. Singurul pericol erau urşii care obişnuiau să atace animalele lipsite de apărare.

„Cascada asta a existat, cred, de când lumea şi pământu'. Bună-mea mi-a povestit ce a auzit şi ea de la bunica ei, cum, într-o vară, ursul a atacat bietele animale deasupra prăpastiei. A fost pe timp de furtună, cu fulgere puternice. Caii nu au avut cale de scăpare, s-au aruncat cu sutele în hău", povesteşte cum a început legenda Vasile Şteţco, în vârstă de 97 de ani, unul dintre bătrânii locului.

Raiul pe Pământ

„Iarna, se urcă greu, e nevoie neapărat de echipament adecvat şi de antrenament. Vara, în schimb, acolo e Raiul pe Pământ! Mii de turişti din întreaga lume vin an de an să viziteze Cascada Cailor", spune Mircea Timiş, inspector de turism în cadrul Primăriei Borşa, potrivit căruia aceasta este cascada cu cea mai mare cădere de apă din ţară: „Are o lungime de 100 de metri, formată din mai multe trepte sau căderi succesive. Prima treaptă măsoară 40 de metri, următoarea, mai abruptă, 20 de metri, iar ultima, din nou, 40 de metri."

Apa cascadei provine din inima Muntelui Cailor, la care se adaugă şi cantitatea rezultată din topirea zăpezii şi din ploi. „Vara, şi debitul apei este mult mai mare. Căderea de apă devine, astfel, un adevărat spectacol pentru turişti", explică funcţionarul.

Imagini video realizate de către ITDOR-TV
 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite