Legenda Anei lui Manole, la o mănăstire din Maramureş. Drama părinţilor care şi-au zidit copilul mort în fundaţia unui lăcaş de cult ridicat în memoria lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maramureşul are legendele sale. Unele cunoscute, altele mai puţin cunoscute, toate însă spuse din generaţie în generaţie. Una din poveştile mai puţin cunoscute poate de publicul larg este cea a Mănăstirii Berinţa, cu hramul “Sfântul Apostol Andrei-Bogdana”.

Un lăcaş de cult situat în comuna Copalnic-Mănăştur pe drumul care leagă municipiul Baia Mare de oraşul Târgu Lăpuş.

Prima mănăstire privată din Maramureş

Pe cât de simplu, pe atât de dramatic, este istoricul acestei mănăstiri relativ noi. Familia Rusu, formată din tată, mamă şi fiu, a avut şansa, după Revoluţia din 1989, să o ducă foarte bine din punct de vedere financiar.

În anul 1993 au cumpărat fostele grajduri ale CAP-urilor din Berinţa unde au dezvoltat două ferme, una de vaci şi una de porci. Afacerea a dat de lucru la câteva sute de oameni din zonă, aceştia având astfel ocazia să aducă acasă la copii o pâine pe masă.

Această familie a dorit la un moment dat să cumpere un loc la poalele dealului din Berinţa, un loc de unde poţi admira o privelişte unică. Mircea Rusu, ctitorul acestei mănăstiri a ţinut să arate că într-o zi urcând dealul împreună cu fiul său, acesta din urmă ar fi spus: "Ce casă frumoasă am putea face noi aici, tati!". 

Mănăstirea Berinţa a fost ridicată în 1996 de către familia Rusu, Mircea şi Doina. Piatra de temelie a fost pusă în 14 noiembrie 1996 de către ÎnaltPreaSfinţitul Justinian, hramul Mănăstirii iniţial stabilit de către ÎPS Justinian fiind „Sfîntul Ilie Tesviteanul”.

Tânăr îngropat la temelia mănăstirii

La două săptămâni de la sfinţirea pietrei de temelie a noii mănăstiri, familia Rusu îşi pierde fiul de numai 14 ani în urma unui accident stupid şi anume tânărul este găsit înecat în cada din baie. O moarte tragică pentru care nici până în ziua de astăzi nu s-a găsit o explicaţie logică.   

Acelaşi IPS Justinian, în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei l-a pus în temeliile mănăstirii pe cel pe care-l ţinuse de mână cu puţin timp în urmă, mai exact la jumătatea lunii noiembrie a anului 1996. Trupul lui Bogdan se află acum în cripta de sub mănăstire care poate fi vizitată de oricine. Lucrările de ridicare a acestei mănăstiri au demarat în martie 1997.  Mănăstirea Berinţa a fost zidită de meşterul Ioan Vinţ, de 72 de ani. Pe 30 noiembrie 1997, Mănăstirea era zidită pînă la baza turlei. Cavoul cu mormântul copilului s-a construit în fundaţie. În anul următor s-a ridicat turla. Mănăstirea are 27 de metri. Pictura s-a realizat cu ajutorul a patru pictori, şi anume familia Sălăjan din localitate şi familia Vrînceanu, din Moldova.

În anul 2001, la îndemnul P.S. Justinian Chira, am venit un grup de maici de la Paltiniş-Sibiu pentru a da viaţă acestei Mănăstiri. Pictura bisericii a fost începută în anul 2003, biserica având ca hram "Sf. Apostol Andrei" (30 noiembrie). În total slujesc acest lăcaş de cult trei maici care supravieţuiesc din croitorie, mai exact fac haine pentru preoţi.

Lampioane pentru a cinsti memoria celor decedaţi

Familia Rusu a dorit ca această mănăstire să fie una dedicată în special tinerilor. Tocmai de aceea în fiecare seară de 29 noiembrie tinerii din zona localităţii Berinţa, respective Copalnic Mănăştur se adună şi lansează lampioane spre cer, punându-şi în acelaşi timp şi o dorinţă. Aşa s-a întâmplat şi în seara zilei de 29 noiembrie 2014, când peste 200 de copii de la şcolile din zonă au lansat spre cer lampioane, au colindat şi au aprins luminiţele de pe bradul de Crăciun amplasat chiar la intrarea în mănăstire.

Familia Rusu, împreună cu măicuţele de aici, au invitat tineretul să lanseze lampioane, să colinde lângă brad, să se simtă bine lângă brad, să se simtă bine lângă biserică. Trebuie să facem totul pentru tineri, să se simtă bine în comunitate cu noi, lângă biserică. Să nu plece de lângă noi, orice să facem pentru tineri care să rămână în localitatea noastră. Bineînţeles că ne dorim să facem o tradiţie din acest eveniment, în fiecare an să fie şi mai mulţi tineri aproape de biserică”, a explicat primarul localităţii Copalnic-Mănăştur, Ştefan Mihalca.

“E pentru prima oară când sunt la această mănăstire şi este chiar foarte frumoasă şi chiar te linişteşte. Este o mănăstire care este mică, dar este foarte interesantă, care ne arată foarte multe. Îl primim pe Domnul Iisus Hristos foarte bine şi mulţumim lui Dumnezeu pentru toate”, a declarat Varga Larisa, una din tinerele care au ridicat spre cer un lampion.

Trebuie spus că Mănăstirea Berinţa este anul vizitată de mii de credincioşi care vin şi găsesc aici un loc liniştit, unde pot vorbi cu Dumnezeu. Nu este singurul lăcaş de cult din Maramureş care se leagă de familia ctitorilor ei. Istoria mănăstirii "Sf. Nicolae" Baia Borşa este legată de familia Nicolae şi Rozica Oancea, ctitorii acestei mănăstiri. Familia Oancea, în urma rugăciunilor şi pomelnicelor lăsate pe la toate mănăstirile din ţară pentru a putea avea copii, au fost binecuvântaţi de Dumnezeu cu doi copii gemeni. În semn de mulţumire au demarat proiectul de ridicare chiar de praznicul Sf. Împăraţi Constantin şi Elena pe 21 mai 2001, când s-a pornit sfinţirea locului.

Mai trebuie amintit faptul că Maramureşul numără în prezent un număr de 28 de mănăstiri şi schituri în cele 5 protopopiate din Maramureş, cele mai multe dintre acestea găsindu-se în Protopopiatul Vişeu. 

Citeste si: Ce brand de ţară am avea dacă ar fi făcut de un specialist străin. Peter Sealey: „România, ţara unde s-au născut legendele“

Povestea berbecului asiatic din Bucureştiul de altădată. Cum a ajuns animalul să fie celebru printre senatori, bucătari şi  femei frumoase

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite