Din ringul de box la căminul de bătrâni. Destinul trist al unui fost campion

Din ringul de box la căminul de bătrâni. Destinul trist al unui fost campion

Ioan Băbăşan a fost campion judeţean la box      Foto: Vasile Gherman

Un fost campion judeţean la box, Ioan Băbăşan, este asistat la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Baia-Sprie. El a fost boxer la CSM Baia Mare, fiind antrenat de regretatul Angelo Sârbovan.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ioan Băbăşan are doar amintiri frumoase din viaţa de sportiv, iar pentru declinul său găseşte vinovaţi din exterior. Însă indiferent care ar fi fost cauza, cert este că viaţa lui a luat o turnură diferită, la un moment dat. Din anumite motive, el a locuit vreme de şase ani la mătuşa lui din Braşov, însă nu a renunţat la box.

„Cu toate că aveam condiţii foarte bune în Baia Mare, am fost nevoit să merg la o mătuşă în Braşov, unde am fost găzduit o perioadă de şase ani. Aici am terminat liceul şi am făcut în continuare box. Am fost legitimat la Tractorul iar apoi la Dinamo. Am fost de mai multe ori campion judeţean la categoria muscă”, spune Ioan Băbăşan.

Apoi îşi aminteşte despre acea vreme şi spune că o ducea destul de bine. „Aveam îmbrăcăminte de firmă, participam la diferite întreceri sportive, eram răsfăţat cu mâncăruri alese, cu ciocolată şi aveam multe facilităţi. Trebuia doar să fie atent cât consuma ca să se menţină la categoria sa de greutate”, îşi mai aminteşte el. Din păcate, toate s-au dus odată cu trecerea anilor. Două apartamente s-au dus pe apa sâmbetei, după ce le-a girat la cămătari, iar soţia şi copilul l-au părăsit, plecând în străinătate.

„Nevasta e de vină. Ea consuma alcool şi m-a provocat şi pe mine. Până atunci nu beam şi nu fumam. Duceam o viaţă sportivă şi lucram. O vecină a contribuit şi ea şi mi-a dat o ţigară, apoi două şi tot aşa până am început să fumez ca un profesionist. M-am îmbolnăvit, am stat cu chirie şi apoi am ajuns pe drumuri. De 10 ani nu mai ştiu nimic de Maria, soţia mea. Nu am divorţat, dar am auzit că a ajuns destul de rău. O am pe sora mea, care se mai interesează de mine. Dar aici nu îmi este rău. Am de toate şi sunt mulţumit”, spune fostul boxer.

Bărbatul are acum 62 de ani şi sora lui, Ileana, a fost cea care l-a adus la cămin în urmă cu şapte ani.

citeste totul despre: