Despre minerit şi civilizaţie în nordul ţării. O expoziţie-document a unei meserii ce începe să fie uitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unelte, mijloace de transport, opaiţe şi lămpi, instalaţii sau echipamente, toate folosite în minerit, precum şi multe alte vestigii şi documente istorice care atestă practicarea mineritului în Maramureş încă din cele mai vechi timpuri urmează să fie expuse într-o amplă expoziţie de profil.

Cu această ocazie este deschisă vizitatorilor o parte a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie (MJIA) din Baia Mare despre care istoricii spun că este unică în ţară, şi anume spaţiul în care se păstrau lingourile de aur şi argint. ”În incinta muzeului se păstrează in situ o parte din instalaţiile care au funcţionat în cadrul Secţiei de afinare de la Baia Mare, începând cu anul 1925. Cuptoare pentru topit aur şi argint, generator de curent continuu şi, cel mai spectaculos, spaţiul destinat păstrării lingourilor de aur şi argint, respectiv Trezoreria. Spatiul are mobilierul original , acolo se aflau lingourile înainte de a fi trimise în seifurile Băncii Nationale a României. Acest tip de spaţiu este unic într-un muzeu din România”, a spus Viorel Rusu, directorul MJIA.

Vernisajul va avea loc vineri, 8 mai, la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare, strada Monetăriei, nr. 1-3, de la ora 14.30.

Expoziţia este organizată în cadrul evenimentului “Zilele Maramureşului 2015” organizate de Consiliul Judeţean Maramureş, iar partener este Muzeul Judeţean de Mineralogie “Victor Gorduza” Baia Mare.

Mai puteţi citi:

Viaţa în cel mai scump oraş din Maramureş. Omul cosmopolit a schimbat viaţa la oraş. Moartea mineritului a răsturnat clasele sociale

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite