Cum poţi să devii un om puternic. „Însuşirea deprinderilor se obţine prin încercări corectate mintal după eroare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De foarte multe ori auzim în preajma noastră afirmaţii de genul „Nu este puternic!”, „Nu are încredere în el!”, „Nu se respectă!”, „Reuşeşte pentru că are încredere în el!”. Pentru a ne elibera de vechea imagine personală şi a deveni puternici trebuie să ţinem cont de un lucru important - întotdeauna trebuie să avem un scop şi să gândim în termen de rezultat final.

Imaginea de sine reprezintă părerea noastră despre ce fel de persoană suntem şi este construită pe propriile noastre convingeri despre noi înşine. Majoritatea acestor convingeri despre noi s-au format în subconştient din ceea ce am experimentat în trecutul nostru, din eşecuri, din succese, din umilinţe şi, mai ales, din modul în care au reacţionat sau cum s-au comportat alţii faţă de noi în prima copilărie. De aceea, părinţii trebuie să fie foarte atenţi cum se comportă şi ce mesaje transmit copiilor lor. 

„Toate acţiunile, sentimentele şi comportamentele sunt în acord cu imaginea personală. Acţionăm, deci, conform persoanei pe care ne-o concepem. O persoană care se percepe drept eşec, întotdeauna va acţiona pe calea care îi va aduce numai eşecuri. O persoană căreia «Îi este dat să sufere», evident că va găsi momente şi ocazii care să-i demonstreze acest lucru. De exemplu, unei persoane care consideră că nu are «noroc în dragoste», «că aşa îi este scris să nu găsească persoana potrivită», viaţa personală îi va confirma, în mod invariabil, aceste imagini. Un alt exemplu, dacă un elev se percepe ca fiind de nota 5 la matematică, negreşit carnetul său de note va confirma această părere despre sine”, spune Cecilia Ardusătan, pshilog şi psihoterapeut. 

Sfaturi cum să devenim mai puternici 

Pentru a ne elibera de vechea imagine personală şi pentru a deveni puternici trebuie să ţinem cont de următoarele: întotdeauna trebuie să avem un scop, o ţintă, care trebuie conceput în mintea noastră ca şi cum ar exista deja. 

Potrivit specialiştilor, trebuie să gândim în termen de rezultat final şi mijloacele necesare rezolvării problemei vor apărea singure.

„Nu vă fie frică de eşecul temporar sau că veţi face greşeli. Tot ce trebuie să faceţi este să mergeţi înainte corectând imediat traiectoria. Însuşirea deprinderilor se obţine prin încercări corectate mintal după eroare până ce rezultatul este atins; apoi de mare importanţă este ca după ce am învăţat şi am ajuns la succes să uităm greşelile trecutului şi să ne amintim doar de reacţia la succes. Trebuie să învăţăm să avem încredere în creativitatea noastră. Subconştientul îşi face treaba, aşa că nu trebuie să fim tot timpul preocupaţi sau prea nerăbdători să vedem dacă va funcţiona sau nu: agricultorul, spre exemplu, când seamănă grâu, nu se duce zilnic să vadă dacă iese sau nu iese: ştie că a semănat şi aşteaptă timpul potrivit”, a mai adăugat Cecilia Ardusătan. 

Specialiştii sunt de părere că dacă ne dorim un lucru, trebuie să ne purtăm ca şi cum acest lucru s-a întâmplat deja. Imaginaţia creatoare nu este un lucru care aparţine doar poeţilor, muzicienilor, scriitorilor etc., ci poate aparţine oricui doreşte. Noi reuşim sau nu să acţionăm, nu pentru că nu avem voinţă, ci pentru că nu avem imaginaţie. O persoană întotdeauna acţionează, simte şi realizează lucruri în conformitate cu ceea  ce îşi imaginează că este adevărat despre el sau despre ce este în jurul ei, aceasta fiind legea minţii.  

În loc să ne imaginăm că nu reuşim în viaţa, de ce nu ne-am imagina că reuşim? Deţinem, dar nu suntem pe deplin conştienţi de asta, această unealtă miraculoasă, creierul nostru, pentru a ne schimba viaţa. Putem folosi această putere a minţii în diferite sfere ale vieţii noastre, cum ar fi: carieră, sănătate, relaţii, bani.

Creierul şi trupul nostru funcţionează ca o maşină pe care noi o conducem. Pentru a ne îndeplini scopul, spun specialiştii, un lucru foarte important este acela că trebuie să vedem clar cu ochii minţii acel lucru pe care ni-l dorim.

„Am să vă dau un exemplu din viaţa mea personală că să înţelegeţi mai bine. Eu am născut sub hipnoză, dar până în momentul naşterii, cam de pe la şase luni, mi-am imaginat exact modul cum va decurge naşterea. Am vizualizat-o cu ochii minţii, inclusiv salonul şi modul cum sunt aranjate paturile în acesta. Mi-am imaginat zilnic cât de uşor şi frumos se va întâmpla naşterea. Nu am permis nici unui gând negativ să mă abată din drum. Evident, în momentul în care am fost internată, am fost şocată să constat că salonul arată exact aşa cum mi-am imaginat, iar naşterea a decurs absolut perfect fără nicio durere. Pot spune din tot sufletul că am născut cu zâmbetul pe buze şi ceea ce pentru majoritatea femeilor reprezintă o traumă, pentru mine a fost o experienţă absolut magică”, spune Cecilia Ardusătan. 

Gândirea pozitivă, definitorie în a deveni un om puternic 

Dacă vă imaginaţi rezultatul final dorit sunteţi practic obligat să vă folosiţi de gândirea pozitivă. Important este să evitaţi să intraţi într-un conflict mintal inutil.

„Dacă doriţi o imagine de sine nouă, în care sunteţi puternic,în care cei din jur vă respectă şi nu vă calcă în picioare, imaginaţi-vă acest nou rol. Ca şi cum aţi fi deja o nouă persoană. Dacă vă doriţi să fiţi mai sănătos, imaginaţi-vă sănătos.Aşadar rezervaţi-vă 30 de minute zilnic, timp în care să nu fiţi deranjaţi: relaxaţi-vă şi simţiţi-vă cât mai confortabil. Închideţi ochii şi începeţi să vă imaginaţi SCOPUL DORIT în imagini cât mai vii, cu cât mai multe detalii, de la simţ până la miros. Nu contează dacă nu va reuşit din prima şi nici nu speraţi ca mâine să acţionaţi într-un mod ideal. Creierul dvs. are grijă de asta la momentul potrivit. Vizualizaţi-vă acţionând, simţind, fiind aşa cum aţi vrea să fiţi”, a spus Cecilia Ardusătan. 

Când eşti puternic, ai mai mult succes 

În primul rând, când vei fi mai puternic vei avea mai mult succes. Îţi vei asuma mai multe riscuri, vei fi mai îndrăzneţ.  Vei avea curajul de a acţiona în conformitate cu gândurile, dorinţele, convingerile şi ideile tale. Vei observa că lumea se comportă mai bine cu tine. 

„Încrederea în sine se va observa în comportamentul tău (cum păşeşti, ce atitudine ai, cum te simţi, cât de atractiv eşti) şi te va face mai fericit. Vei descoperi, în mod "surprinzător", că ai mai mult control asupra propriei tale vieţi şi că nu ceilalţi sunt cei care îţi ghidează viaţa, că ai şanse de promovare la serviciu, că ai oportunităţi de a câştiga mai mulţi bani în urma deciziilor pe care ai curajul să le iei. Vei fi capabil să pui piciorul în prag când este nevoie. Nu te vei da bătut cu una cu două şi nu vei renunţa uşor la ceea ce vrei să realizezi. Într-un cuvânt: când te simţi puternic, te simţi grozav”, a spus Cecilia Ardusătan, psiholog şi psihoterapeut. 

Citeşte şi

A pornit afacerea cu produse bio după ce fiul său a avut probleme din cauza hormonilor din carne. „Satisfacţia mea este că cineva mănâncă sănătos“

O elevă de 11 ani susţine că a fost obligată de dirigintă să-şi tundă părul proaspăt vopsit: „A pus foarfeca pe masă şi mi-a spus să fac ce vreau cu ea“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite