Cum se fură o maşină închiriată. Cazul hoţilor care au vândut cinci autoturisme luate cu împrumut din mai multe judeţe
0Trei bărbaţi care făceau parte dintr-o grupare care se ocupa cu furtul de maşini închiriate de lux au fost arestaţi preventiv. Pentru a-i pune sub acuzare, poliţiştii au trebuit să descâlcească iţele unei structuri care opera în judeţele Maramureş, Hunedoara, Braşov şi Cluj.
Investigaţia a pornit la începutul lunii octombrie, când Arpad Halasz, administratorul firmei Rent Rapid din Baia Mare, a semnalat faptul că un client nu i-a mai înapoiat autoturismul de lux pe care-l închiriase.
La două săptămâni după incident, poliţiştii l-au găsit pe escroc. Este vorba despre Vasile Kis, un maramureşean care s-a folosit de acte false pentru a închiria un autoturism marca Mercedes GLK. Mai mult, oamenii legii au arătat că şi permisul de conducere pe care-l folosea era fals. În momentul în care l-au prins pe raza localităţii Viile Apei bărbatul era la volan sub influenţa alcoolului, astfel că a fost arestat şi cercetat pentru furt de maşini, conducere fără permis, beat şi folosirea de acte false.
Recompensă de 1.000 de euro pentru recuperarea maşinii
Chiar dacă bărbatul care a închiriat maşina de lux a fost găsit, Mercedesul a dispărut. Astfel, administratorul firmei de închirieri a făcut un apel public, cerând ajutorul cetăţenilor pentru indicii care să ducă la găsirea maşinii în valoare de aproximativ 15.000 de euro.
„Întâi am oferit o recompensă de 500 de euro, iar acum am mărit suma la 1.000 de euro. Orice informaţie este utilă”, a declarat Arpad Halasz, administratorul firmei Rent Rapid.
Au dezactivat GPS-ul după care au vândut maşina unor persoane sau la societăţi de dezmembrări auto
Imediat ce l-au prins pe tânărul care a închiriat maşina de lux şi nu a mai înapoiat-o, poliţiştii au deschis o anchetă complexă. Astfel, în baza ordinelor emise de Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare au efectuat trei percheziţii la domiciliile membrilor unei grupări specializate în comiterea infracţiunilor de înşelăciune, fals şi uz de fals. În urma acţiunii, trei membri ai grupării au fost reţinuţi de poliţişti pentru 24 de ore, cel de-al patrulea fiind reţinut la mijlocul lunii octombrie.
„Este vorba despre patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 31 şi 41 de ani, toţi din judeţul Maramureş, care sunt bănuiţi de comiterea a cinci înşelăciuni pe raza judeţelor Maramureş, Hunedoara, Braşov şi Cluj. În fapt aceştia ar fi închiriat autoturisme de la societăţi comerciale de profil, prin utilizarea unor documente false, după care ar fi dezactivat GPS-ul instalat pe maşini şi apoi le-ar fi comercializat unor terţe persoane sau unor societăţi de dezmembrări auto. Prejudiciul total estimat este de aproximativ 70.000 de euro, contravaloarea celor cinci autovehicule sustrase, recuperat parţial de poliţişti, până la această dată”, a arătat Cecilia Grozavu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş.
Poliţiştii au reuşit să recupereze una dintre cele cinci maşini furate şi părţi dezmembrate dintr-o altă maşină. Judecătorii băimăreni au decis arestarea preventivă a trei dintre cei patru bărbaţi care făceau parte din gruparea infracţională, unul dintre ei fiind pus sub control judiciar deoarece ar fi participat doar la una dintre operaţiuni. Mai mult, poliţiştii au indicii că bărbaţii operau şi în alte judeţe decât Maramureş, Hunedoara, Braşov şi Cluj, fapt pentru care cercetările nu au fost abandonate.
Citeşte şi