Alertă prin SMS la expirarea paşaportului. MAE şi MAI vor notifica cetăţenii

Alertă prin SMS la
expirarea paşaportului. MAE şi MAI vor notifica cetăţenii

Cetîţenii vor fi informaţi prin SMS

Începând de azi, 7 martie, sistemul de notificare a cetăţenilor români cu prvire la faptul că urmează să le expire paşaportul devine funcţional. Demersul este derulat în comun de Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcţia Generală de Paşapoarte, şi Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Consular, cu sprijinul Companiei Naţionale Imprimeria Română.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cetăţenii vor fi informaţi, asftel, că urmează să le expire paşaportul. Prin acelaşi mesaj, cetăţenii vor fi încurajaţi să se programeze din timp pentru a evita timpii mari de aşteptare din perioada de vară. Textul mesajului va fi: „Paşaportul dvs. va expira în curând. Pentru reînnoire, programaţi-vă online pe epasapoarte.ro (România) sau econsulat.ro (străinătate)“. Pentru SMS-urile transmise la nivel naţional, va figura ca semnatar D.G. Paşapoarte, iar în străinătate, Departamentul Consular. Mesajele vor fi trimise de la numărul scurt 1813, la eticheta de expeditor figurând termenul  PAŞAPOARTE.  De asemenea, în luna martie a.c., vor primi un SMS de notificare cetăţenii cărora le-a expirat paşaportul în ultimele 6 luni.

Sistemul informatic a fost pus la dispoziţie de integratorul proiectului Sistemul Informatic Integrat de Management al Documentelor de Călătorie – E-Pass, Compania Naţională Imprimeria Naţională, în urma unei proceduri de achiziţie derulată prin SEAP.

Printre demersurile iniţiate de MAI şi MAE pentru simplificarea procedurilor de obţinere a paşaportului şi de reducere a aglomeraţiei de la structurile de paşapoarte, care se înregistrează mai ales vara, se numără interconectarea sistemelor informatice ale celor două ministere, măsuri pe linie legislativă (ex. proiectul de lege pentru creşterea valabilităţii paşapoartelor), de resurse umane (ex. încadrarea de personal din sursă externă pentru serviciile de paşapoarte) precum şi organizarea unei campanii de conştientizare a cetăţenilor cu privire la necesitatea de a-şi face paşaport din timp pentru a evita aglomeraţia din perioada concediilor. Sloganul campaniei este ”Anul are 12 luni, nu aştepta vara! Documentele de călătorie pot fi făcute din timp.”

 
Mai puteţi citi:

Percheziţii în Maramureş şi în alte 23 de judeţe. Comerţul cu piese auto, în vizor

citeste totul despre: