Portret/Maria Tătaru: Iubeşte doina la fel de mult ca hora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
No title
No title

Maria Tătaru cântă muzică populară de peste trei decenii, alături de cele mai cunoscute ansambluri. Melodiile sale sunt apreciate de toţi iubitorii folclorului.

Avea doar vreo şase anişori când a îmbrăcat pentru prima dată costumul popular. Se întâmpla la serbările de la grădiniţă. A participat de-a lungul timpului la festivaluri naţionale şi internaţionale, iar la 18 ani a început să colaboreze cu mai multe orchestre de muzică populară din Bacău.
Am participat la un concurs, în urma căruia am fost angajată ca interpretă de muzică populară profesionistă la «Plaiurile Bistriţei». De atunci, am înregistrat de multe ori melodii la radio şi televiziuni. Am colaborat cu distinşi interpreţi de muzică populară băcăuani, precum Anton Achiţei, Maria Enache şi Mariana Lungu“, povesteşte interpreta.


A adunat zeci de medalii la concursuri


Pasiunea şi dragostea pentru muzică au făcut-o respectată printre profesionişti, motiv pentru care „a prins“ nenumărate colaborări cu multe ansambluri folclorice cunoscute, precum „Sărăţelul“, „Ca la Noi“ sau „Busuiocul“. Pentru merite deosebite în misiunea sa de mesager al cântecului popular românesc, talentata interpretă a obţinut nenumărate medalii.


Melodiile compuse de ea sunt inspirate din realitate


În plus, în cadrul ediţiilor Festivalului Naţional „Cântarea României“ şi „Mamaia“ la care a participat s-a clasat aproape de fiecare dată pe primul loc. Maria Tătaru pune multă pasiune în ceea ce face, lucru care îşi pune amprenta asupra modului în care interpretează şlagărele. „Sunt oameni care mă mai sună pentru a mă întreba de «Doina de înec», acel şlagăr popular pe care l-am compus după o întâmplare adevărată. A fost o mare tragedie în familia mea, atunci când nepotul meu din zona Răcătăului s-a înecat chiar în ziua când a împlinit 16 ani. Am compus melodia la puţin timp după tragedie şi a fost difuzată pe la toate radiourile. Melodia a fost preluată şi de interpreţi consacraţi ai timpului“, a spus băcăuanca. Chiar şi melodiile sale de joc sunt inspirate din moment reale.


Nunţile sau petrecerile sunt cele care îmi inspiră textele de cele mai multe ori. Observ jocul, bucuria sau starea sufletească a oamenilor şi compun foarte uşor textele. «Mărunţica» sau «Băsmăluţa» ori «Floricica» sunt unele dintre jocurile cu care m-am lansat“, a povestit interpreta. Maria Tătaru şi-a purtat cântecele şi mai departe, peste hotare, în Italia sau Polonia.


Se simte împlinită pe meleagurile Moldovei  


A luat cu ea straiele, portul popular unicat românesc, şi a primit aprecieri peste tot. Însă, nimic nu o bucură mai mult pe Maria decât să vadă oamenii fericiţi sau să-i simtă pe aceştia cum cântă sau dansează odată cu ea horele sau sârbele ori bătutele  populare româneşti. „Am avut o viaţă foarte frumoasă, datorită cântecului popular şi datorită românilor care nu m-au uitat. Acest lucru mă face să mă simt împlinită“, a mai spus Maria.
Pe lângă cariera muzicală, moldoveanca se simte fericită în sânul familiei. Este mândră că muzica sa ajunge la inima ascultătortorului chiar dacă este transmisă sub formă de joc şi veselie sau de doină tristă.


Înaintea fiecărui Crăciun mă pregătesc pentru a sărbători împreună cu familia mea sfintele sărbători. În prima zi vom servi masa în famile, apoi vom merge la părinţi, iar de Revelion, de obicei, cânt la concerte“, a încheiat artista.  

întrebări şi răspunsuri
Ce vă place atunci când cântaţi la o nuntă?
Să-mi văd colegii. De obicei, mă reîntâlnesc pe la nunţi sau pe la evenimentele la care cânt cu Laura Lavric sau Irina Loghin. Îmi place să cântăm împreună cu drag şlagărele populare din toate zonele României.


Care este genul care vă pune în evidenţă cel mai bine vocea?
Calităţile vocale ale unui solist se observă în doină pentru că acolo se cântă fără orchestraţie, fără armonie şi acolo se simte întinderea  corzilor vocale.

ce-i place
Îi place să gătească după reţete moldoveneşti. Răcitura sau mielul la cuptor sunt mâncărurile pentru care Maria este apreciată. De asemenea, îi place să călătorească şi să transmită mai departe cântecul popular. 


ce nu-i place
Nedreptatea este cea pe care nu o suportă şi îi mai displac oamenii care întrec frecvent măsura.

profil
născută. 13.12.1960, Bacău.
studii. Liceul Industrial de Mecanică, Bacău.
familie. Căsătorită, are trei fete.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite