Portret/ Lucia Bîrsan vesteşte primăvara pentru băcăuani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucia Bîrsan
Lucia Bîrsan

De zece ani, femeia aduce pe tarabele din oraş, în primele zile ale lui martie, mii de talismane ale primăverii. Munceşte un an întreg ca să le realizeze.

Din sticlă, tablă, plastic, lemn şi mărgele, cu şnururi din lână sau din mătase, mărţişoarele pe care le confecţionează Lucia Bîrsan sunt speciale pentru că, spune ea, au o încărcătură magică deoarece sunt lucrate cu multă pasiune.

„Lucrez mărţişoare mai mult pentru satisfacţia pe care mi-o creează. Mi-a plăcut să croşetez şi să împletesc şi, din dorinţa de a crea şi alte lucruri, mi-am încercat talentul cu mărţişoarele. După ce m-am pensionat, am avut mai mult timp liber şi am început să realizez astfel de obiecte“, explică băcăuanca.

Lucia povesteşte că mărţişorul, chiar dacă şi-a pierdut mult din semnificaţia de odinioară, rămâne cel mai căutat cadou în această perioadă.

„Oamenii sunt mulţumiţi şi simt că au o inimă mare atunci când dăruiesc. De aceea, mulţi sunt interesaţi să cumpere mărţişoarele. Şi eu mă simt fericită şi împlinită atunci când observ că oamenii apreciază şi admiră ceea ce am realizat cu suflet“, mărturiseşte băcăuanca.

Peste 2.000 de exemplare

Pentru Lucia Bîrsan, verile însemnă multă muncă, inspiraţie şi creaţie. An de an cumpără sau adună materiale. „Fie că sunt lucrate din flori culese de pe câmp, fie că sunt pictate sau cusute şi brodate, nu s-a întâmplat niciodată să rămân cu mărţişoarele nevândute pe tarabă. Clienţii apreciază că sunt făcute manual şi cu migală“, spune Lucia.

Pe tarabele sale sunt expuse zeci de modele, care mai de care mai originale, de la mărţişoare cu un simplu şnur şi până la adevărate creaţii de artă.

„Am mărţişoare la toate preţurile, depinde de complexitatea realizării lor. Sunt mărţişoare pe care le fac în doar 15 minute, dar şi altele la care muncesc cu orele. Unele sunt pictate, iar altele sunt confecţionate din paiete. Cu cât se lucrează mai în detaliu, în miniatură, cu atât complexitatea mărţişorului creşte“, explică Lucia.

Băcăuanca spune că are mărţişoare pentru toate gusturile pentru că fiecare prezintă o anumită semnificaţie. „Am realizat mărţişoare pentru copii, care au imprimate feţe cu personaje din desene animate, altele cu semnificaţii religioase sau cu simbolurile zodiilor“, detaliază creatoarea.

Pe taraba Luciei se mai găsesc şi modele vechi de mărţişoare, care se realizau odinioară, şi spune că cei care le cumpără sunt persoanele pe care le copleşesc amintirile din anii tinereţii. „Coşarii norocoşi sau potcoavele le realizez încă. Sunt căutate pentru că reprezintă simboluri ale norocului. De obicei, vârstnicii le cumpără pe acestea“, încheie Lucia.

Profil

Născută: 16 octombrie 1948, Botoşani.
Studii: Şcoala profesională,  Bacău.
Familie: Este văduvă, are o fată.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt cele mai căutate mărţişoare?
Le vând pe toate, indiferent de model. Am peste 20 de modele diferite şi sunt realizate pentru băcăuanii de toate vârstele.

Veţi confecţiona mărţişoare şi în anii următori?
Cu siguranţă că voi continua în această muncă. Am încercat într-un an să renunţ, dar nu am putut. E o pasiune fără de care nu pot trăi.

Ce-i place
Îi place să confecţioneze şi alte obiecte de artizanat, să împletească sau să croşeteze în tot timpul anului. Îi plac oamenii modeşti. Îi place să dăruiască rudelor sau prietenilor mărţişoare cadou.

Ce nu-i place
Nu-i place să se evidenţieze, pentru că se consideră o femeie simplă. Din acest motiv, probabil, nu-i plac oamenii lăudăroşi.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite