Noul Aeroport Internaţional din Bacău ar putea fi inaugurat în luna iulie. „Lucrările nu au fost afectate de problemele penale ale constructorilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Aeroportul din Bacău lucrările de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii de transport aerian, la turnul de control, la uzina electrică, la rezervorul de apă şi la terminalul de pasageri se apropie de final. Modernizarea aeroportului  este făcută de firmele milionarilor Tiberiu Urdăreanu (UTI Grup) şi Viorel Rusu (Conextrust), care au în comun faptul că sunt inculpaţi în diferite dosare şi denunţători la DNA în altele.

Modernizarea Aeroportului Internaţional „George Enescu“ din Bacău costă 57 de milioane de lei şi este aproape finalizată. Preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Sorin Braşoveanu, afirmă că problemele penale ale constructorilor nu au afectat bunul mers al lucrărilor. Dacă în 2016 se anunţa că lucrările ar putea fi finalizate până la sfârşitul anului trecut, acum termenul a fost devansat pentru această vară.


Mai mult, noul terminal pentru pasageri va fi funcţional după ce Regia Autonomă Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian va face unele investiţii în aparatură şa turnul de control. „Investiţiile pentru modernizarea aeroportului vor fi finalizate în iulie-august. Noul terminal va fi funcţional, după ce ROMATSA va finaliza montarea aparaturii la turnul de control. La început cele două turnuri vor funcţiona în paralel“, a precizat preşedintele Sorin Braşoveanu.


Şi senatorul Dragoş Benea, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău, crede că problemele penale ale constructorilor nu influenţează lucrările. „Nu afectează faptul că una din firme este parte penală într-un proces. Oricum, UTI este lider de asociere şi lucrările sunt în grafic“, a precizat senatorul Dragoş Benea.
Declaraţiile referitoare la Aeroportul Internaţional din Bacău au fost făcute cu ocazia vizitei ministrului Răzvan Cuc la Bacău, de săptămâna trecută, când a venit însoţit de conducerea ROMATSA şi CNAIR dar şi de autorităţile locale din Bacău şi câţiva parlamentari din Bacău. Conferinţa a avut loc la Centrul de Afaceri „Georgeta şi Mircea Cancicov“.


Modernizarea Aeroportului Internaţional „George Enescu“ din Bacău, tergiversată de 10 ani


Prima documentaţie pentru modernizarea Aeroportului Internaţional „George Enescu“ din Bacău a fost realizată în urmă cu 10 ani. Investiţia Consiliului Judeţean Bacău a fost tergiversată de contestaţiile la licitaţii iar după ce a fost desemnată câştigătoare firma lui Nelu Iordache, Blue Aero, de problemele financiare ale acestuia. Potrivit primului proiect de modernizare, în Aeroportul din Bacău trebuiau investiţi 45 de milioane de euro în 30 de luni iar firma lui Iordache avea în concesiune aeroportul timp de 34 de ani.

 Firma Blue Aero încheiase un contract cu Poşta Română, reziliat în scurt timp, prin care dovedea că va avea această sumă pentru investiţii. La contractul dintre Consiliul Judeţean Bacău şi firma Blue Aero nu au lipsit nici suspiciunile de corupţie, iar rezilierea s-a produs târziu, în 2013, după ce Iordache a devenit inculpat în mai multe dosare penale. Lucrările făcute în aproape 4 ani au fost nesemnificative.


Consiliul Judeţean Bacău dispune refacerea documentaţiei şi organizează o nouă licitaţie în toamna lui 2014. Participă două mari consorţii: UTI Grup Bucuresti – Conextrust SA Bacau – Geo Arc SRL şi Porr Construct SRL – SC Rotary SRL – Transproiect 2001 SA – DMV Aviatech SRL. Licitaţia este anulată şi este organizată o nouă procedură în februarie 2015. 

Consiliul Judeţean Bacău atribuie lucrările grupului de firme UTI Grup Bucuresti – Conextrust SA  – Geo Arc SRL, din care Conextrust Bacău este o societate deţinută de controversatul afacerist Viorel Rusu, abonată la contractele publice ale instituţiei şi ale primăriilor din judeţ. Dealtfel, afaceristul băcăuan, după modficările aduse Codului Penal, a formulat mai multe denunţuri la Direcţia Naţională Anticorupţie, prin care au fost arestaţi afacerişti şi politicieni, el fiind exonerat de pedeapsă în aceste cazuri de corupţie.


Licitaţia Consiliului Judeţean Bacău a fost contestată la CNSC de asocierea de firme condusă de Porr Construct SRL şi ulterior, în instanţă. 

Pe 28 iulie 2015, Curtea de Apel Bacău a dat câştig de cauză asocierii : UTI Grup Bucuresti – Conextrust SA Bacau – Geo Arc SRL.
Un an mai târziu, atât Tiberiu Urdăreanu (Uti Grup) cât şi Viorel Rusu (Conextrust) sunt arestaţi şi inculpaţi în dosare grele, pentru spălare de bani şi alte infracţiuni.


Viorel Rusu a fost şofer la IPJ Bacău iar astăzi este unul dintre cei mai influenţi afacerişti ai Bacăului FOTO Mircea Merticariu

image

Proiect controversat: Viorel Rusu vrea să absoarbă Conextrust, care e sub sechestru, în Rustrans


În Monitorul Oficial, partea a patra, numărul 1063 din 30 martie 2017, administratorul unic al Conextrust, societate care face lucrările la Aeroportul Internaţional din Bacău, convoacă Adunarea Generală  Extraordinară a Acţionarilor pentru data de 2 mai, la sediul de pe strada Tolstoi. Se anunţă aprobarea de principiu a fuziunii prin absorbţie dintre Conextrust (societate absorbită) şi Rustrans (societate absorbantă), ambele controlate de afaceristul Viorel Rusu, cu sediul în comuna Blăgeşti. La punctul 2  se anunţă „aprobarea întocmirii proiectului de fuziune dintre SC Conextrust S.A (societate absorbită)  şi SC Rustrans SRL (societate abssorbantă) prin grija administratorilor celor două societăţi implicate în fuziune. Aprobarea datei de 30 iunie 2017 ca fiind data întocmirii situaţiilor financiare în baza cărora se va întocmi proiectul de fuziune dintre cele două societăţi. Aprobarea renunţării la efectuarea expertizei, în temeiul dispoziţiilor legii 31/1990“, se arată în notificarea din Monitorul Oficial.
Atât milionarul Rusu Viorel, cât şi societatea Conextrust, sunt inculpaţi într-un dosar instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Bacău şi trimişi în judecată pentru spălare de bani, fals în declaraţii în formă continuată şi participaţie improprie la abuz în serviciu. 

Afaceristul băcăuan, dacă va fi găsit vinovat, riscă până la 10 ani de închisoare. Mai mult, în acest dosar Municipiul Bacău, prin Primăria Bacău, este parte prejudiciată. Municipalitatea avea obligaţia, printr-un protocol, să predea mai multe apartamente către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bacău şi Ministerul Administraţiei şi Internelor. Cele patru locuinţe şi boxele aferente au fost intabulate de inculpatul Rusu Viorel şi Conextrust, prin declaraţii false la notar şi Cadastru şi vândute. Din acest motiv, magistraţii au instituit sechestru pe o parte din acţiunile firmei de construcţii Conextrust, pe care Viorel Rusu ar  vrea să o lichideze, prin absorbţie în societatea Rustrans.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite