Marian Lungu, tânărul care duce costumul popular peste graniţele ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de zece ani, băcăuanul confecţionează costume populare autentice, iar o parte dintre creaţiile sale sunt purtate de artişti consacraţi.

Pentru Marian, folclorul este cel mai important lucru din viaţă. S-a îndrăgostit de muzica populară şi de portul autentic românesc încă din copilărie. Bunicul său a fost cel care i-a transmis această dragoste. Pentru că nu are voce, s-a orientat spre dans. În timpul liceului a făcut parte din Ansamblul Folcloric „Doina Trotuşului“ şi tot atunci s-a apucat de confecţionat costume populare. Chiar dacă era foarte tânăr şi fără experienţă, perseverenţa şi dorinţa l-au ajutat ca, în timp, să stăpânească foarte bine acest meşteşug.


Îmbracă vedetele


„La început am făcut o mască care se foloseşte la datinile şi obiceiurile de iarnă. Apoi am făcut o bundiţă. În timp am început să fiu apreciat şi să primesc comenzi“, îşi aminteşte Marian. S-a inspirat în munca sa de la cojocari şi din exponatele aflate în muzeele din ţară. A fotografiat zeci de modele de costume populare şi apoi, cu migală şi răbdare, a început să le confecţioneze singur. După trei ani petrecuţi la Ansamblul „Doina Trotuşului“ a fost cooptat în Ansamblul „Busuiocul“. Aici, pe lângă dans, a pus bazele unui atelier de confecţionat costume populare.


Tot cu Ansamblul „Busuiocul“, în 2004, a dus tradiţia şi portul românesc la Festivalul Mondial de Folclor din Brunssum, Olanda, unde au participat artişti din peste 25 de ţări. A urmat apoi, în 2008, participarea la „Fest Arte“ din Portugalia, dar şi la un târg de meşteri populari organizat în regiunea Toscana din Italia. După trei ani petrecuţi alături de „Busuiocul“ s-a mutat la Ansamblul Folcloric „Ca la Noi“. Cu ei a mers în 2010, de 1 Decembrie, în Cipru pentru a fi alături de românii de acolo, iar luna viitoare va duce costumul popular românesc pe pământul sfânt din Israel.


„Străinii sunt interesaţi mai mult de obiecte gen suveniruri. Le plac foarte mult şi costumele, însă cei care le cumpără sunt românii stabiliţi afară. Dorul de ţară şi de portul românesc îi fac să-şi dorească astfel de costume“, spune Marian. Multe din creaţiile sale sunt purtate şi de vedete ale muzicii populare, printre care Anton Achiţei, Maria Şalaru, Veronica Juşcă, Maria Tătaru, George Cojocărescu sau Marius Zgâianu.


Predă meşteşugul tinerilor

În România a participat la toate târgurile organizate în zona Moldovei şi, în 2005, a fost invitat să reprezinte Regiunea de Nord-Est la Târgul Expoziţional al Meşterilor Populari de la Bucureşti. În plus, Marian a înfiinţat, în urmă cu un an şi jumătate, „Siminocul“, un grup de dansuri pentru copiii din clasele I-XII din localitatea Sănduleni. „Fac dansuri cu ei, însă am început să-i învăţ şi meşteşuguri populare. Le arăt în special cum se confecţionează costumele populare. Mă bucură faptul că tradiţiile româneşti prind în rândul tinerilor“, a încheiat Marian.

Întrebări şi răspunsuri
Care a fost costumul la care ai lucrat cel mai mult?
Nu a fost un costum, ci o bundiţă. Un costum complet de bărbaţi, care cuprinde cămaşă cu poale, iţari, brâu, bundiţă, ciorapi de lână, băsmăluţă sau casâncă şi opinci îl fac în maxim o lună. La bundiţă muncesc cam două săptămâni. Are foarte multe ornamente şi pe toate le cos de mână cu acul.
Care este cel mai important costum făcut de tine?
Toate au aceeaşi calitate, iar modelele sunt autentice şi foarte vechi, unele chiar de pe vremea dacilor. Doar la costumul meu m-am chinuit cel mai mult, să fie deosebit.

ce-i place
Tânărul meşter popular este îndrăgostit de istorie şi geografie. Pasiunea pentru istorie o întreţine citind cărţi de gen, iar pe cea pentru geografie prin călătoriile pe care le face prin ţară şi străinătate. Îi plac filmele fantastice şi cele istorice.

ce nu-i place
Primul lucru care nu-i place lui Marian are legătură chiar cu propria lui persoană. Şi-ar dori să fie punctual la întâlniri, însă nu poate şi recunoaşte că nu reuşeşte să scape de acest defect. Nu-i place să se uite la televizor pentru că, spune el, „sunt foarte puţine emisiuni de cultură şi educaţie“. De asemenea, nu-i place violenţa prezentată de mass-media.

profil
născut. 20 august 1984, la Comăneşti.
studii. Facultatea de Economia Turismului, Universitatea Româno-Americană.
familie. Este necăsătorit.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite