UPDATE Elicopter militar, prăbuşit în Bacău. Doi oameni au murit, iar trei militari au fost aduşi la Bucureşti - numele celor implicaţi în accident FOTO VIDEO

UPDATE Elicopter militar, prăbuşit în Bacău. Doi oameni au murit, iar trei militari au fost aduşi la Bucureşti - numele celor implicaţi în accident FOTO VIDEO

Elicopterul Puma Socat aparţine Ministerului Apărării Naţionale

Un elicopter militar s-a prăbuşit joi după-amiază, în jurul orei 16.00, în zona barajului Bereşti-Bistriţa din judeţul Bacău. Aparatul de zbor a căzut în mijlocul unui câmp, iar în urma accidentului două persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte trei au fost grav rănite. Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a anunţat că se va deplasa la faţa locului.

UPDATE 21.17: Cei 2 militari care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic de joi din judeţul Bacău sunt maistrul militar clasa a III-a Laurenţiu Chiru şi plutonierul Vasile Manolache, iar cei trei care au fost răniţi se numesc Petru Pricop, locotenent-comandor, Cătălin Balmuş, căpitan, şi Doru Nănescu -caporal.

„ Maistrul militar clasa a III-a Laurenţiu Chiru şi plutonierul Vasile Manolache şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic produs joi, 7 martie, în judeţul Bacău. Maistrul militar Laurenţiu Chiru, în vârstă de 33 de ani, necăsătorit, avea funcţia de mecanic de bord. Plutonierul Vasile Manolache, în vârstă de 37 de ani, căsătorit, un copil, avea funcţia de sanitar militar”, informează MApN, într-un comunicat remis agenţiei Mediafax joi seară.

Ministerul precizează că în acelaşi eveniment au fost răniţi locotenent-comandorul Petru Pricop-pilot, căpitanul Cătălin Balmuş-pilot şi caporalul cls. a III-a Doru Nănescu-paramedic. Militarii răniţi au fost transportaţi cu o aeronavă militară C-27 J Spartan la Bucureşti pentru tratament de specialitate.

„În toate unităţile militare din ţară şi bazele din teatrele de operaţii unde sunt militari români se vor desfăşura vineri, 8 martie, ceremonii militare în memoria militarilor căzuţi în accidentul aviatic”, se mai arată în comunicat. 

UPDATE ORA 20.46: Militarul adus la Spitalul Floreasca din Bucureşti după ce a fost rănit în urma prăbuşirii unui elicopter în judeţul Bacău are contuzii şi arsuri multiple şi va fi supus unei intervenţii chirurgicale, pentru suturarea unor plăgi, au declarat, pentru Mediafax, surse autorizate.

„Rămâne internat la Floreasca, în prezent se află la terapie intensivă”, au mai spus sursele citate.
Ceilalţi doi militari răniţi, care se află la Spitalul Militar, au arsuri şi rămân în această unitate sanitară, potrivit surselor din cadrul Spitalului de Urgenţă.

UPDATE ORA 19.00 O echipă de specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică se deplasează în judeţul Bacău, din dispoziţia şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, pentru a acorda sprijin de specialitate în ancheta demarată după prăbuşirea elicopterului militar. "Şeful Serviciului Cercetare la Faţa Locului, din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică al IGPR, însoţit de doi ofiţeri specialişti, vor efectua cercetări criminalistice sub coordonarea procurorului militar", se arată într-un comunicat al IGPR. 

UPDATE ora 18.25 Ionel Bejan (33 de ani), localnic din comuna Bereşti Bistriţa, unde s-a produs tragedia, a declarat pentru "Adevărul": "Am scos stingătoarele din maşinile pompierilor, am ajutat echipele de intervenţie să-i scoată pe cei trei răniţi dintre fiare. Sper că vor fi salvaţi, pentru că încă erau conştienţi. Nici nu vreau să mă gândesc, însă, la cei doi morţi, care erau arşi complet".

UPDATE ora 18.07 Numele celor trei răniţi în accidentul aviatic din judeţul Bacău sunt: locotenent comandor Petru Pricope, căpitan Cătălin Balmuş şi căpitan Doru Nănescu.

UPDATE ora 18.02 Claudiu Şerban, prefectul judeţului Bacău, a declarat: "Cei trei răniţi au fost stabilizaţi din punct de vedere medical şi sunt transportaţi, cu ajutorul unui elicopter medical, la un spital din Bucureşti. Familiile lor nu au fost încă anunţate de tragedie. În drum spre locul accidentului este şi Mircea Duşa, ministrul Apărării. Va mai veni şi comandorul Valerică Vrăjescu, comandantul Flotilei Aeriene din Bacău". Prefectul Bacăului, Claudiu Şerban, a mai precizat că accidentul a avut loc în timpul unui zbor de instrucţie al Flotilei 95 Bacău.

UPDATE ora 17.40 Adrian Colibaba, directorul medical al Ambulanţei Bacău, a declarat: "Cei trei răniţi au fost transportaţi de urgenţă la un spital din Bucureşti".

UPDATE ORA 17.35 Ionel Năstase (58 de ani), localnic din Bereşti Bistriţa şi martor la tragedie, a declarat pentru "Adevărul": "Totul este scrum. Nu se mai vede decât coada elicopterului. Comandantul şi un alt ofiţer erau arşi aproepe complet, iar unul dintre cei doi avea capul crăpat în două. Eu şi încă câţiva oameni din localitate i-am ajutat pe cei de la ISU să scoată victimele dintre fiare. Starea răniţilor era foarte gravă".

UPDATE 17.15: Ministrul Apărării a spus că cei trei răniţi grav vor fi aduşi la un spital din Bucureşti cu cealaltă aeronavă militară care participa la zborul de instrucţie în formaţie alături de elicopterul părbuşit.

„S-a vorbit deja cu Raed Arafat pentru a pune la dispoziţie un echipaj SMURD care să îi însoţească pe răniţi. Cele două elicoptere făceau un zbor de instrucţie în formaţie. Nu putem pune prăbuşirea elicopterului pe seama condiţiilor tehnice ale elicopterelor întrucât toate aparatele care efectuează astfel de zboruri sunt atent verificate“, a spus Duşa, precizând că accidentul s-a produs în timpul unui exerciţiu militar obişnuit.

Ministrul a mai spus că a numit o comisie de anchetă care să meargă la locul prăbuşirii elicopterului, precizând că în scurt timp şi el va merge acolo.

UPDATE ORA 17.07 "În urma informaţiilor primite de la faţa locului, în catastrofă au murit două persoane, iar alte trei au fost rănite şi au fost transportate, cu un elicopter militar, la Spitalul Judeţean Bacău", a declarat Dorian Pocovnicu, subprefectul judeţului Bacău.

UPDATE 16.48 Conform unui comunicat emis de MApN, elicopterul Puma Socat, aparţinând Forţelor Aeriene Române, s-a prăbuşit în timpul executării unui zbor în formaţie. O comisie din cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene va cerceta circumstanţele în care s-a produs tragedia din judeţul Bacău.

Informaţiile referitoare la starea echipajului vor fi date publicităţii imediat ce vor fi disponibile, se mai precizează în acelaşi comunicat al MApN.

UPDATE ORA 16.41 Trei oameni au murit în accidentul care a avut loc la graniţa dintre comunele Bereşti Bistriţa şi Filipeşti. Mircea Duşa, ministrul Apărării, a plecat spre locul tragediei. oficialii MApN au declarat că este vorba despre un aparat de zbor Puma Socat.

Dorian Pocovnicu, subprefectul judeţului Bacău, a confirmat, pentru „Adevărul“, accidentul.

Mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău sunt în drum spre locul accidentului. Andrei Grecu, purtătorul de cuvânt al ISU, aflat în drum spre Filipeşti, a declarat: „Nu ştiu deocamdată dacă elicopterul s-a prăbuşit sau este vorba despre o aterizare forţată din cauza unei defecţiuni tehnice“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: