Băcăuanul Ioan Catană are cărţi poştale medaliate cu aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filatelistul deţine o colecţie impresionantă de întreguri poştale româneşti, unele vechi şi de 130 de ani. Cel mai important premiu câştigat de filatelistul Ioan Catană este cel obţinut luna trecută la Expoziţia Mondială de Filatelie „Philanipon 2011“, de la Yokohama, Japonia.

A reuşit să ia medalia de aur cu exponatul poştal Stationery România 1870–1905. A trimis acolo 8 panouri cu 128 de planşe, iar pregătirile pentru această competiţie au început în urmă cu doi ani.

„Nu este deloc simplu să participi la un astfel de concurs. Te înscrii cu mult timp înainte, ei fac o selecţie şi până la data la care are loc evenimentul tu trebuie să trimiţi lucrările. Dar şi asta implică mulţi bani şi alergătură. Trebuie să apelezi la ambasadă, sunt unele piese de patrimoniu şi ai nevoie de avize speciale ca să le scoţi din ţară. Să umbli şi pe la bancă, pentru că lucrurile de valoare nu le ţin acasă“, a explicat Catană. În cursa din Japonia s-au înscris iniţial 967 de exponate, însă în competiţie au rămas doar 528, printre care şi cel al filatelistului băcăuan.

Vrea să câştige o nouă medalie de aur

Cu un juriu alcătuit în mare parte din specialişti asiatici, care nici nu ştiau prea multe depre România, în cele din urmă aurul a ajuns la Bacău. Deşi are acasă sute de medalii, Ioan Catană pregăteşte acum un exponat pe care vrea să-l înscrie tot la o expoziţie de talie mondială.

„Vreau să fac o continuare a lucrării din Japonia, să fie ceva între anii 1907–1918. Este în lucru şi mă gândesc ca în cel mult cinci ani să iau aurul şi cu acesta“, a mai spus filatelistul.

Carte poştală dintr-o aripă de avion

Are acasă mii de piese, adunate în circa 30 de ani, dar cursa după alte şi alte întreguri poştale nu se încheie niciodată. Cele mai căutate sunt cele unicat, iar băcăuanul se poate lăuda cu mai multe astfel de achiziţii.

Am în colecţie o carte poştală din 1917, făcută dintr-o aripă de avion nemţesc doborât de inamici în timpul Primului Război Mondial. Un soldat din Moineşti i-a scris iubitei sale pe această bucată de placaj şi i-a trimis-o prin poştă. Eu am cumpărat-o de la cineva cu 200 de euro“, spune Catană.

Piesa a stârnit însă interesul unor muzee din Germania şi SUA, care vor să o cumpere cu circa 5.000 de euro, însă filatelistul nu intenţionează să o vândă prea curând. În 2007, în Rusia, a obţinut argintul la o expoziţie mondială cu această carte inedită şi are de gând să o includă şi în alte panouri.

Rezultatele obţinute de-a lungul anilor l-au făcut pe Ioan Catană să se numere printre cei mai importanţi filatelişti din ţară. Este vicepreşedinte al Federaţiei Filatelice din România, vicepreşedinte al Asociaţiei „Grigore Pascu“ din Bacău şi membru în juriul de specialitate. În 2006 a scos şi un album intitulat „Salutări din Bacău“, care cuprinde zeci de vederi cu imagini vechi din oraş.

_________________

profil
născut.
26 august 1953, la Neamţ.
studii. A absolvit Facultatea de Inginerie din Bacău.
familie. Este căsătorit şi are o fiică.

întrebări şi răspunsuri
Ce înseamnă întreguri poştale?

Întreguri poştale sunt efectele poştale care au marca (timbrul) tipărită şi nu aplicată şi reprezintă contravaloarea prestaţiei pe care o realizează Poşta pentru efectuarea serviciului de transmitere.
Unde pot vedea băcăuanii lucrările?
Cea mai nouă lucrare a mea şi care mi-a adus şi cel mai important premiu este cea din Japonia. Va fi expusă alături de alte planşe în cadrul evenimentului „Toamna colecţiilor“ din  15 şi 16 octombrie.

ce-i place
Ioan Catană spune că îi place să interacţioneze cu oamenii şi să fie tot timpul în mişcare. „În general îmi place cam tot ce are legătură cu literatura sau cultura. Îmi place să lucrez cu oamenii şi să am activitate“, spune filatelistul.

ce nu-i place
„Nu-mi place singurătatea. N-aş putea să stau singur, să lucrez singur. Mă oripilează prostia“
, a mai adăugat acesta.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite