FOTO Vechea gară a Bacăului, demolată într-o noapte din ordinul prim-secretarei Alexandrina Găinuşe. Noua clădire a fost ridicată în următoarele 6 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gara din Bacău, înaintea demolării
Gara din Bacău, înaintea demolării

Povestea reală a Gării din Bacău, demolată într-o noapte din ordinul prim-secretarei organizaţiei PCR Alexandrina Găinuşe, cea care a ajuns mai apoi membră CPEX şi viceprim-ministru în Guvernul Constantin Dăscălescu, este cunoscută de mai toţi băcăuanii care au trecut de 50 de ani.

Construcţia gării din municipiul Bacău este legată de numele demnitarei comuniste, Alexandrina Găinuşe. Locuitorii oraşului de pe malul Bistriţei povestesc cum activista PCR-istă a fost cea care a dat ordin ca sute de soldaţi de la unităţile militare să dărâme clădirea veche a gării, care fusese construită în anul 1872.

“Într-o şedinţă PCR s-a decis să se finanţeze construcţia unei gări noi. Totul se întâmpla la începutul toamnei, în anul 1982. Directorul de atunci, Ionescu Paşcani, n-a mai stat o clipă pe gânduri. Tocmai se apucase cu muncitorii de săpat tunelul de sub liniile ferate şi când a auzit o asemenea veste a început să demoleze şi o porţiune din clădirea gării. Nu era convins că face ceea ce trebuie. Îi era  cam frică! Însă, rapid,l-a sunat la telefon Alexandrina Găinuşe care i-a zis: “Continuaţi! Pe răspunderea mea, continuaţi!” Ba chiar ea a dat ordin să vină şi sute de soldaţi, care să pună umărul la demolarea clădirii”, a povestit Florin Filioreanu, fost angajat al gării din Bacău.

El susţine că nu poate uita ziua în care a venit la serviciu şi a găsit toată clădirea pusă la pământ. “Eu m-am speriat. Am făcut de serviciu în tura de zi şi apoi, când am venit în cea de noapte, clădirea era dărâmată în totalitate. M-am speriat! Am crezut ori că a fost cutremur, ori bombardament!”, a mai rememorat Florin Filioreanu.

Unii foşti CFR-işti, acum pensionari, susţin că Găinuşe a ordonat demolarea gării în ritm rapid, ca să-i forţeze mâna lui Ceauşescu să dea fonduri urgente pentru o alta nouă. Pe 4 februarie 1983, construcţia gării a fost terminată. Lucrarea a fost efectuată de Trustul de Construcţii Industriale Gheorghe Gheorghiu-Dej, condus de inginerul Mircea Dascălu.

Poveştile gărilor României. Istoria staţiei construite de puşcăriaşi, a locului călcat de toţi regii şi a obsesiei lui Ceauşescu

Găinuşă a refuzat titlul de Cetăţean de Onoare, propus de Sechelariu

Pentru gestul său, Alexandrina Găinuşe a rămas definitiv în memoria colectivă. Dumitru Sechelariu, pe vremea cât a fost primar al municipiului, a vrut să-i acorde titlul de Cetăţean de Onoare. “M-am consultat cu colaboratorii mei şi, în semn de respect pentru tot ceea ce a făcut pentru Bacău, am ajuns la concluzia că Alexandrina Gainuşe are tot dreptul să-i fie acordat titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului, să rămână în galeria personalităţilor oraşului. Aici nu era vorba de politică, de regim, ci de fapte”, afirma în urmă cu zece ani Dumitru Sechelariu. ”Am vorbit cu dumneaei, am consultat-o şi, în mod surprinzator, cu modestia care o caracterizează, a refuzat politicos, argumentul fiind simplu: «Am făcut ceea ce trebuia să fac şi nu consider că merit un asemenea titlu». M-a impresionat răspunsul şi, de aceea, am respectat-o şi mai mult”, a mai adăugat fostul edil, decedat în urmă cu nouă luni.

Alte articole:

FOTO Scheletul unui soldat care a fost împuşcat în Primul Război Mondial, descoperit pe un deal din zona Oituzului

Sesiuni de Drept Internaţional Umanitar, în şcolile din Bacău



 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite