Bacău: Executaţi silit pentru fondul de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcăuanii au de achitat restanţe la Casa de Asigurări de peste 3 milioane de lei. În luna iunie s-au strâns 540.000 de lei. Peste 18.000 de băcăuani vor fi notificaţi în scris şi invitaţi în următoarele luni să îşi achite datoriile către bugetul sănătăţii.

Pentru că bugetul sănătăţii este tot mai sărac, iar nevoia de bani tot mai mare, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări (CJAS) Bacău au început să execute silit contribuabilii care desfăşoară activităţi independente.

Printre cei obligaţi să achite datoriile către bugetul asigurărilor de sănătate se număra medici, notari, avocaţi sau taximetrişti. „De la începutul anului am reuşit să aducem la bugetul de sănătate peste 2,6 milioane de lei. Sumele sunt în creştere de la o lună la alta. Dacă în luna mai contribuţia era de aproape 240.000 de lei, în iunie a fost de 540.000 de lei. Am reuşit acest lucru numai datorită procedurilor de executare demarate“, ne-a declarat Viorica Drăgănuţă, director CJAS Bacău.

Surprize la Finanţe

De la începutul lunii, reprezentanţii CJAS au început executarea silită faţă de 137 de persoane fizice, care au datorii de aproape 100.000 de lei, şi 466 de persoane fizice autorizare, cu datorii de 242.000 de lei. Pentru a-i identifica mai uşor pe datornici, CJAS a cerut o situaţie de la Direcţia Generală de Finanţe Publice Bacău, acolo unde cei care desfăşoară activităţi independente sunt luaţi în evidenţă. Surpriza a fost una de proporţii. În judeţul Bacău sunt peste 18.000 de persoane aflate în registrele DGFP ca având restanţe către CJAS. Cu toţii vor fi notificaţi şi invitaţi la ghişeu cu sumele restante.

„Până acum am reuşit să trimitem notificări către 4.800 de băcăuani care sunt înregistraţi la finanţe cu venituri şi care nu s-au înregistrat niciodată la noi. În perioada următoare, alte 13.000 de persoane vor primi înştiinţare“, a mai spus Drăgănuţă.

Poprire pe salariu

Acţiunea demarată de CJAS îi sperie pe locuitorii oraşului. „Nu cred că este vorba de rea voinţă. Oamenii au ajuns la un prag al sărăciei care îi pune în imposibilitatea de a-şi achita contribuţiile către stat“, a spus Ancuţa Toma, o băcăuancă în vârstă de 38 de ani.

Statul nu glumeşte însă cu datornicii şi nici nu apleacă urechea la problemele invocate de aceştia. Cine nu achită sumele restante este dat pe mâna executorilor care pot cere poprirea pe salariu, blocarea conturilor sau chiar vânzarea bunurilor restanţierilor.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite