Amendă record pentru firma care a otrăvit cu erbicid, pulverizat din avion, o plantaţie pomicolă de peste un milion de euro. Ce măsuri s-au mai dispus

Amendă record pentru firma care a otrăvit cu erbicid, pulverizat din avion, o plantaţie pomicolă de peste un milion de euro. Ce măsuri s-au mai dispus

Plantaţia a fost distrusă total

Amenda a fost aplicată de Garda Naţională de Mediu-Comisariatul Judeţean Bacău, după ancheta prezentată de ziarul Adevărul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorităţile au reacţionat în cazul prezentat în urmă cu două zile de ziarul Adevărul, după sesizarea formulată de administratorul ueni ferme pomicole înfiinţată cu fonduri europene, plantaţie care a fost compromisă total în urma pulverizării din avion a unei substtanţe interzise. Cazul a fost prezentat pe larg în textul  "Fermă pomicolă de 1 milion de euro, otrăvită din avion cu un erbicid interzis în UE. Vinovat: vecinul cu plantaţia de porumb", iar Garda Naţională de Mediu a întreprins un control care s-a lăsat cu amendă pentru societatea AICBAC, condusă de Răzvan Horoi, fiul patronului Agricola Bacău, firmă găsită vinovată de distrugerea plantaţiei.

"Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Bacău a demarat un control în urma unei sesizări formulate de administratorul unei ferme pomicole situate în comună Dămieneşti – judeţul Bacău în care acesta a reclamat faptul că plantaţia de 10 ha de pomi fructiferi a fost compromisă total după ce proprietarul unei firme care deţine un teren agricol în vecinătate a efectuat erbicidarea plantaţiei sale de porumb, prin împrăştierea produsului fitosanitar din avion. În timpul verificărilor, comisarii GNM au constatat că aspectele sesizate se confirmă în teren, iar societatea care a efectuat tratamentul fitosanitar nu deţine avizul de la autorităţile competente pentru pulverizarea din avion a erbicidului Taifun 360 SL, la cultura de porumb aflată pe terenul pe care îl are în administrare, fiind încălcate, astfel, prevederile OUG 195/2005 cu modificările şi completările ulterioare. Totodată, s-a constatat că produsul TAIFUN 360 SL (cu care a fost realizată erbicidarea) nu se regăseşte în lista produselor de protecţie a plantelor autorizate în vederea aplicării prin pulverizare aeriană.
În urma celor constatate, societatea respectivă a fost sancţionată cu amendă contravenţionala în valoare de 60 000 lei. De asemenea, au fost stabilite două măsuri cu termen permanent în sarcina societăţii :
1. Interzicerea aplicării produselor de protecţie a plantelor cu mijloace aviatice fără avizul autorităţilor competente pentru protecţia mediului.
2. Interzicerea utilizării produselor de protecţie a plantelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost omologate.

Totodată, în timpul verificărilor la firma care a efectuat aplicarea tratamentului s-a constatat că societatea nu a respectat condiţiile stabilite în autorizaţia de mediu, motiv pentru care a fost sancţionată cu amendă contravenţionala în valoare de 100 000 lei, conform prevederilor art.96, alin.3, pct.1 din OUG 195/2005 cu modificările şi completările ulterioare. Suplimentar, comisarii GNM au impus 5 măsuri cu termen permanent firmei respective", se arată într-un comunicat al Gărzii Naţionale de Mediu-Comisariatul Judeţean Bacău.

Rămâne de văzut de ce va întâmpla mai departe cu despăgubirile către societatea prejudiciată în acest caz.

CITIŢI ŞI:

FOTO VIDEO Fermă pomicolă de 1 milion de euro, otrăvită din avion cu un erbicid interzis în UE. Vinovat: vecinul cu plantaţia de porumb

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: